- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2. februára 2018

Kresťanstvo a extrémizmus

Drahí moji, buďme tolerantní, príjemní a milí, ale nezaprime Krista ani v krátkej chvíli!
Vlado Gregor
Bol som nedávno na veľkom stretnutí svetových náboženstiev. Prišiel tam ortodoxný aj liberálny rabín, imám, katolícki i evanjelickí kňazi. Vyskytlo sa tam veľmi veľa dobrých myšlienok, postrehov, ba aj vtipov. Lenže v atmosfére som stále cítil určité napätie.
Ide o to, že pri všetkej ústretovosti a prispôsobivosti je v kresťanstve jedno zvláštne pravidlo, ktoré sa inde nevyskytuje a ktoré ho robí výnimočným. Pojem blížny totiž aj v židovstve a tobôž v islame značí spoluveriaci, a to je fakt, hoci krásne príklady odpustenia iným sa iste vyskytli aj u týchto nám príbuzných vyznaní. Besedoval som potom s prítomným rabínom a spomenul som mu našu hlavnú zásadu, že máme milovať svojich nepriateľov, dobre robiť tým, čo nás nenávidia a modliť sa za tých, čo nás prenasledujú. Potvrdil mi, že u nich sa takéto z ich pohľadu nereálne a vlastne extrémistické názory nehlásajú, a v islame už vôbec nie.

Zdá sa však, že ani mnohí predstavitelia kresťanstva nechápu originalitu, smelosť a nenahraditeľnosť učenia Ježiša Krista. Milí moji, Cirkev nie je žiadna charitatívna organizácia na racionálnom základe, je to tajomné telo Kristovo! Ak nielen nezdôrazňujeme, ale doslova zapierame pojmy ako posvätnosť, hriech, Božia milosť a pritom spochybňujeme snahy o dokonalé, čisté a bezchybné ideály, ktoré sú možné aj v realite, tak zapierame nášho Pána Ježiša Krista. Zapierame tak dôležitosť, jedinečnosť a nevyhnutnosť jeho obety pre budúcnosť nielen nás jednotlivcov, ale aj pre osud celého sveta.
Ak poprieme Krista, tak tvrdíme, že reálne a nebezpečné zlo vlastne ani neexistuje. Ale ono je tu a je až diabolsky extrémne, rafinované a ničivé. Jediné naše šťastie je v tom, že tí zlí sú väčšinou aj hlúpi, že ich myšlienky sú naivné a nerealizovateľné a že nakoniec ten, kto druhým, niekedy možno aj neúmyselne, kope jamu, nakoniec sám do nej padne. Máme veľa dôvodov veriť, že je to naozaj tak.
Spamätajme sa teda, kým nebude pre nás neskoro a Boh si z nejakých „kameňov“ znovu nestvorí nové a pevné spoločenstvo, ktoré bude prinášať lepšie, chutnejšie a jednoznačnejšie ovocie, plné milosti a pravdy.
Ježiš hovorí: neprispôsobujte sa tomuto svetu... kto nezhromažďuje so mnou, rozhadzuje!
(Hromnice 2018)
Vlado Gregor
::
::
Váš názor nás zaujíma! Môžete ho vyjadriť formou komentára pod článkom. Ďakujeme.

2 komentáre:

  1. Anonymný3.2.18

    Dost zjavna arogantna nadradenost a propaganda krestanstva.
    V krestanstve totiz blizny tiez znamena len spoluveriaci, a to je fakt, lebo podla Noveho Zakona si neveriaci zasluhuju vecne zatratenie a smrt v pekle.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj hlúpy názor je názor...
      Je však zlé, keď sa všetky názory kladú na jednu úroveň.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.