- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

21. júna 2018

Klamanie jazykom

Vlado Javorský

(Slovenčina, na slovíčko...)
V mediálnom priestore sa čoraz častejšie používajú slovné spojenia, ktoré vo svojej podstate sú alebo neúplné, nepresné, alebo obsahom zavádzajúce. Čitateľ či poslucháč tak dostáva do povedomia skreslené informácie. Príkladov je viacero. Za absolútny paškvil považujem slovné spojenie „nežná revolúcia“. Je to mediálna absurdnosť, lebo pri skúmaní histórie narazíme na pojem „revolúcia“ iba v súvislosti s krvavými zrážkami. Revolúcie sú krvavé... A opäť, pri nahliadnutí do dejín objavíme i zmeny v spoločenskom systéme bez krviprelievania – prebraním moci istou skupinou obyvateľov – pod pojmom „puč“. Vo veľa prípadoch o krvi ani zmienky.
Už sme sa poučili, že akákoľvek forma prebratia moci sa skôr či neskôr premení v totalitu. Za príkladmi nemusíme chodiť ďaleko, už sa nás totalitný stav spoločnosti bytostne dotýka. Občanov súčasnosť sklamala, lebo po tzv. „Nežnej“ očakávala od budúcnosti niečo celkom odlišné.

Transparentnosť vo vzťahoch, vo väzbách či v záujmoch istých skupín ľudí sa stáva tabu. Občasné odkrývanie negatívnych javov je pre spoločnosť bolestivou záležitosťou. Prečo...? Týka sa to sveta ilúzií, ktorý sme si vysnili po páde totality. Ilúzie sú na to, aby sme o ne prichádzali postupným zmúdrením. Práve to sa deje; občania dokonca aj politicky dozrievajú, počuť ich hlas čoraz nástojčivejšie. Hlas ulice nemožno odignorovať, je to mocná a účinná zbraň overená stáročiami.
A tu sa chcem zastaviť pri druhom paškvile v mediálnych vodách. Vieme presne definovať, dokonca aj zákon to odobruje, kto je „podnikateľ“. Čo však so slovným spojením „kontroverzný podnikateľ“? Čo sú to za ľudia, ktorí beztrestne celé roky, ak nie desaťročia, ignorujú zákony krajiny, štátu? Sú výsmechom celého právneho systému! Samozrejme, takíto jedinci môžu figurovať na scéne podsvetia celé desaťročia len s požehnaním štátu. Je gaunerstvo a zločin v súlade so záujmami štátnej moci? Asi áno... Takže, „kontroverzný podnikateľ“ je legálne pomenovania zločinca, na ktorého sú zákony štátu prikrátke. Výsmech do tváre slušnému občanovi...
Prišiel mi na um ešte jeden slovný zvrat: „čas ukáže“. Čas neukáže nič, čas nejestvuje. Aspoň tak tvrdí Albert Einstein... jestvuje časopriestor. A je iba na nás, ako v ňom dokážeme plnohodnotne žiť.

Vlado Javorský
::
Prečítajte si:
::
Váš názor nás zaujíma! Môžete ho vyjadriť formou komentára pod článkom. Ďakujeme.

4 komentáre:

  1. S úsmevom:

    „Čas nejestvuje,“ povedal Einstein a netrpezlivo sa pozrel na hodinky.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný21.6.18

    Hneď ráno, ako som "zalistoval" v Priestornete ma zaujala, možno povedať filozofická úvaha Vlada Javorského. Je to všetko pravda, ale na tom žiaľ človek nič nezmení. Hoci história sa opakuje, pre múdrych je to jasné, hlupák, tak ako vo všetkom je nepoučiteľný. A keby aj. Veď aj v súčasnosti, tie isté podvody, ktoré sa dejú v štátnej mafii sa prehliadajú a vinníci sa radia medzi tzv. celebrity, v súkromnej sa za tie isté prehrešky trestá a páchateľ je spravidla stíhaný a neraz končí v base. Čo sa týka tej nežnosti, aj moja manželka bola spočiatku nežná, až časom som sa ako stokilová rozmliaždená ropucha ocitol pod papučou. Ale celkom vážne, ako ľudia sme nepoučiteľní, a či si to priznáme alebo nie stádovitý a gebelsovou teóriou o klamstve ľahko ovplyvniteľní a manipulovteľní. O takýchto pravdivých a časom overených právd a skutočností sa dajú písať úvahy, čo je zaujímavé čítanie, no ďalej ja už nemám čas (ktorý vlastne ako relatívna veličina neexistuje) polemizovať, musím sa nahodiť do aufitu a zabukovať letenku, pretože ako slobodný občan idem spoznávať krajiny a svetské zákutia, mám však iba jeden problém. Kde vziať peniaze, aby som nekradol a bol pritom nežný. milan kupecký

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonymný22.6.18

      Chýbajú vám peniaze? Staňte sa kontroverzným podnikateľom!

      Odstrániť
  3. Klamanie jazykom, falošné označenia, frázy, „rodovo vyvážené“ a „politicky korektné“ vyjadrenia... na vine pravdaže nie je jazyk, ale jeho používatelia.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.