- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

28. júna 2018

Tak toto ma už riadne dopaľuje

Karol Dučák

Našich politikov – česť výnimkám – mám neraz plné zuby, a zrejme nie som na Slovensku jediný. Chvíľami už ignorujem politické dianie v záujme uchovania si zdravia a vyrovnanej mysle. Lenže bez informácií sa v dnešnom svete prežiť nedá, takže nemôžem byť úplne izolovaný od okolitého sveta a či chcem, či nechcem musím sa zaoberať aj politikou.
Posledne ma poriadne dopálili obštrukcie okolo návrhu z dielne Smeru-SD na zastropovanie veku odchodu do dôchodku. Aj keď mám voči Robertovi Ficovi vážne výhrady, časť jeho zámerov, vrátane návrhu na zastropovanie veku odchodu do dôchodku, podporujem. Niektoré reakcie, predovšetkým opozičných politikov, mi však nebezpečne zdvíhajú tlak.
Richard Sulík a jeho spolustraníci z SaS, prezident Kiska či Béla Bugár a strana Most-Híd, ale aj mnohí iní, považujú návrh Smeru-SD za nezodpovedný. Pripomína mi to kázeň jedného kňaza, ku ktorému som vždy pociťoval rešpekt a úctu. Tento kňaz sa raz vyjadril, že štát vyvíja opatrenia nato, aby ľudia ani nestihli ísť do dôchodku, ale aby ich rovno z práce vyniesli na cintorín. Ostré, ale racionálne slová! A to bolo pred možno pätnástimi rokmi, keď situácia ešte nebola ani zďaleka natoľko dramatická ako dnes.

Mám 65 rokov a som pracujúci dôchodca. Som zamestnaný v Rakúsku, no nie zo zištných dôvodov. Určite nie. Lenže pri dôchodku, ktorý mi na Slovensku vypočítala Sociálna poisťovňa (niečo málo vyše 330,- €), by som len prežíval, ak by som nemal ďalší príjem. Zaplatiť nájom, kúpiť lieky, potraviny a iné životné potreby, to stojí nemalé peniaze.
Moje zamestnanie si vyžaduje určitú fyzickú námahu, našťastie však nie je natoľko vyčerpávajúce ako práca na stavbe či niekde vo fabrike. Zvládam to – s vypätím síl a veľkým sebazaprením. Neviem, či by som zvládol ťažšiu fyzickú prácu. Môžem jednoznačne prehlásiť, že ak by som mal dôchodok v takej výške, ako je priemerný mesačný dôchodok v Rakúsku (1.455,- €), určite by som si užíval penziu a do zamestnania by som nechodil. Lenže o tom zatiaľ môžem iba uvažovať.
Chcel by som vidieť Richarda Sulíka a jeho spolustraníkov, prezidenta Kisku, politikov Mostu-Híd a všetkých tých kritikov návrhu Smeru-SD na zastropovanie veku odchodu do dôchodku na mojom pracovnom poste v mojom veku! Či by aj potom považovali návrh Smeru-SD za nezodpovedný. Títo politici pracujú ústami a dostávajú za to vysoké platy, o ktorých sa bežnému človeku môže len snívať. Veľmi často nezaslúžene vysoké platy.
Ústami sa človek môže živiť do vysokého veku a ja verím, že títo poslanci vzhľadom na svoje vlastné postavenie nemajú problém akokoľvek zvyšovať vek odchodu do dôchodku. Čo na tom, že mnoho ľudí sa dôchodku ani nedožije?! Evidentne tu ide o akúsi selekciu obyvateľstva. Tí, ktorí majú zdravý koreň, sa dôchodku dožijú, tí, ktorí nemajú také dobré zdravie, sa dôchodku nedožijú a štát na nich ušetrí nemalé finančné prostriedky. Takéto uvažovanie má síce racionálne jadro, ale nehumánne dôsledky.

Je isté, že súčasný princíp fungovania dôchodkového systému na Slovensku je prekonaný. Demografická kríza, ktorá už postihuje aj Slovensko, neumožňuje udržať tento systém do budúcnosti. Je zrejmé, že štát musí nájsť aj iné zdroje, z ktorých by dotoval dôchodkový systém.
Aby som však nepatril k armáde tých, ktorí dokážu len kritizovať a nie sú schopní nachádzať konštruktívne riešenia, predkladám jeden návrh našim zákonodarcom, ktorý by mohol prispieť k riešeniu situácie. Navrhujem prijať zákon, ktorý by všetkým veľkým podnikom ukladal povinnosť umožniť štátu akciovú spoluúčasť vo výške povedzme 1–5 %.
Aj doposiaľ boli na Slovensku podniky s akciovou spoluúčasťou štátu, žiaden podnik však nebol povinný akciovú spoluúčasť štátu umožniť. Preto navrhujem prijať zákon, ktorý bude veľkým podnikom takúto povinnosť ukladať. Štát by sa takto podieľal na príjmoch týchto podnikov a získané finančné prostriedky by mohol použiť na dotovanie dôchodkového systému. Pritom štát by nemohol výraznejšie zasahovať do chodu podnikov a ohroziť tak ich nezávislosť... Verím, že takéto opatrenie by mohlo pomôcť dôchodkovému systému na Slovensku.

::
Váš názor nás zaujíma! Môžete ho vyjadriť formou komentára pod článkom. Ďakujeme.

6 komentárov:

  1. Ing. Jozef Gálik dlhodobo organizuje a realizuje prostredníctvom Slovenského Orla Projekt ozdravenia populácie. "Hlavným cieľom projektu je predĺžiť priemerný vek človeka, podporiť telesné zdravie, duševné zdravie, celkovú kondíciu, psychickú vyrovnanosť až do neskorej staroby. Dĺžka veku závisí od mnohých faktorov. My sa budeme venovať prieniku faktorov, ktoré môžeme ovplyvniť sami, alebo aj v demokratických voľbách a nadväzne vo vládnych programoch. ide napríklad o potravinovú bezpečnosť, zdravé potraviny, vytvorenie podmienok pre pohybové aktivity atď. v súlade s ľudskými právami."
    http://www.ozdraveniepopulacie.slovenskyorol.sk/

    Čo tak podnietiť a podporiť kandidatúru Ing. Jozefa Gálika na prezidenta Slovenskej republiky (ak by mal záujem)?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Slovensko má viacero osobností, ktoré by ho mohli dobre reprezentovať aj v pozícii prezidenta. Problém je v tom, že takíto ľudia sa do politiky nehrnú...
      Žiaľ, znova to vyzerá tak, že voľby vyhrá ten, kto má peniaze a mediálnu podporu (najviac peňazí a najviac mediálnej podpory). A bude to človek protikresťansky a protinárodne orientovaný.

      Odstrániť
    2. Zdieľam Váš pesimizmus (alebo je to realizmus?).

      Odstrániť
  2. Anonymný28.6.18

    V predošlom príspevku - Gálik - nič nové. O ciele projektu nejakého združenia a snaženia, ktoré uvádza vo svojom komentári autor je inštitúcií a falošných a neuskutočniteľných snáh u nás neúrekom. Potravinová bezpečnosť, to bolo márne úsilie aj niekdajších "Komačov" a teraz sa tomu vysmievame. EÚ so súhlasom našich poslaneckých darmožráčov a prisluhovačov nám však demokraticky zabezpečí dostatok potravín a buďme radi, že ešte nejaké máme (hlavne na ich kúpu). A ten predvolebný reklamný vtip na záver...Dajme teda hlasy bačovi Žinčicovi, ten ešte nebol prezidentom. Ale celkom vážne. Pred niekoľkými dňami slovenská inteligencia sa dohodla na celoslovenskej konferencii navrhnúť a podporiť kandidatúru múdreho a proslovenského kandidáta - Štefana Harabína. milan kupecký

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pán Harabín má zdravý sedliacky rozum a nie je zlý kandidát. Čo sa týka márneho úsilia, určite trvalo udržateľná cesta nevedie cez administratívne zvyšovanie veku odchodu do penzie a zvyšovanie odvodov na penzijné poistenie. To sú len dočasné opatrenia narážajúce na prirodzené limity. Udržateľným riešením a najväčšou výzvou pre Slovensko je ozdravenie populácie spolu so zvýšením pôrodnosti. Skúste ešte porozmýšľať ... . Možno to vôbec nie je márne úsilie.

      Odstrániť
  3. Anonymný29.6.18

    Máte pravdu M O Ž N O!!! Myslíte zvýšenú pôrodnosť Rómskej populácie... Mladí vyspelí ľudia akých Slovensko má si za zarobené peniaze pri splácaní hypotéku a ostatných výdavkov nemôže založiť (ak niečo náhodou nededí) rodinu? Ak aj, vo všeobecnosti nezvýši populáciu, je to ďalší vklad pod zvýšenie rozvodovosti. Česť výnimkám. V súčasných podmienkach je umenie solídne zaopatriť (vychovať) s odretými ušami tak jedno dieťa. Podmienkou je, ak sa vám podarí dobre a trvalo zamestnať. Napokon, čo sa dá u nás ozdravovať a rozrastať pri nedostatku peňazí narastajúcej chudoby? milan kupecký

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.