- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

17. júla 2018

Kto riadi tento svet...

Vlado Gregor

Zúfame si občas, že proti hlúposti nebudeme vládať,
avšak na sto percent vieme, že Boh vie, čo a kedy nám má dať...
Živo sa pamätám na zvolenie blahej pamäti pápeža Jána Pavla II. Budoval som vtedy reálny socializmus na školskej zemiakovej brigáde. Bolo to na jeseň roku 1978, keď som maximálne zhrozený nad stavom spoločnosti a ohlupovaním ľudí za hlbokej normalizácie začal písať. Musím priznať, že som sa vtedy riadne opil a bol som si odvtedy stopercentne istý, že komunizmus padne. Zdravý rozum nakoniec vždy prevládne a súčasťou rozumu je aj pochopenie, že nie ľudia a ich predstavy a zámery riadia tento svet, ale ten neustále popieraný a bagatelizovaný Boh.

Počiatkom negácie osobného Boha je deizmus, dualizmus a panteizmus, anglickí a francúzski takzvaní „osvietenci“, ešte predtým Descartes a predovšetkým Baruch a či Benedikt Spinoza. Je to svojou úprimnosťou a poctivými snahami postava sympatická a zároveň tragická, ale žiaľ, z poznania následného vývoja a rozvoja jeho nápadov, aj postava značne komická. Bol razantným a exemplárnym predchodcom snahy pochopiť Boha a jeho tvorenie rozumovo, racionálne, bez ohľadu na jasné obmedzenia ľudí a ľudstva v tomto smere. Spinoza bol aj predvojom snáh o ocenenie a zbožstvenie liberálnej demokracie, aj keď sa vtedy používali trochu iné termíny. Je to zásadné nepochopenie toho, že Boh tvorí a koná ináč, než si my dokážeme predstaviť.
Isteže, jednotlivé biblické knihy sú dobovo a autorsky podmienené a z formálnej stránky aj kritizovateľné, ale to nepopiera ich hodnotu. Pomoc a nádej, ktorú ľuďom Kniha kníh poskytovala počas histórie ľudstva a jeho snažení o väčšiu slobodu a stále lepšie chápanie reality, je nemerateľná a nesmierna.
Poznateľnosť sveta, jeho minulých, prítomných i budúcich osudov, je obmedzená, pritom je nepopierateľným faktom, ktorý sa prejavuje krížom-krážom a súvisle v celých našich svätých Písmach, že Boh sa zastáva jednotlivcov, skupín a národov, ktoré sa dostanú na dno – či už fyzické, psychické alebo sociálne.
V tom je podstata našej viery, konkrétne kresťanskej a katolíckej, a tiež stopercentná istota, že aj terajšie nezmysly, hoci s masívnou podporou popieračov milujúceho a osobného Boha, skončia v prepadlisku dejín a znovu príde k slávnostnému a nádhernému návratu zdravého rozumu. Ak sa budeme účinne kajať a ak sa včas a čo najskôr spamätáme, možno to bude stáť menej obetí ako v tom „experimentálnom“ dvadsiatom storočí.
Tak nám pomáhaj Pán Boh a všetci svätí!

Vlado Gregor
::
Rozhovor s autorom:
::
Váš názor nás zaujíma! Môžete ho vyjadriť formou komentára pod článkom. Ďakujeme.

7 komentárov:

  1. Anonymný17.7.18

    Sú to naše, po predkoch zdedené genetické dannosti, ktoré determinujú naše konanie cez pudy a emócie. To je tá naša prirodzenosť, to je ten Boh. A zdravý rozum? Je svet bez vojen, kapitalizmu a náboženstiev.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonymný, to, čo tu píšete, sú nebezpečné bludy.

      Odstrániť
    2. Anonymný17.7.18

      To čo učia náboženstvá, je nebezpečná "pravda".

      Odstrániť
    3. Každý sám a za seba sa musí (mal by sa) rozhodnúť, čomu a komu bude dôverovať, na ktorú stranu sa postaví, akú vieru bude vyznávať. Veď ide, v plnom význame slova, o život.

      Odstrániť
    4. Anonymný17.7.18

      Človek nepotrebuje nič vyznávať, človek potrebuje žiť, ako človek. Lebo náš život, je jedinečný, jednorázový príbeh, ktorý sa nezopakuje.

      Odstrániť
    5. Bez vyznania (viery, svetonázoru) človek nevie ako má žiť.

      Odstrániť
    6. Anonymný19.7.18

      Že by to tak bolo? Možno niektorí áno - spáchajú samovraždu.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.