- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

24. júla 2018

Prorocké slová kňaza Mariána Kuffu

Hanlivý článok M. Havrana v denníku SME

Vdp. Marián Kuffa, predstavený Inštitútu Krista Veľkňaza, predniesol 14. júla 2018 v bratislavskom kapucínskom kostole homíliu, ktorú možno bez zveličenia nazvať prorockou (prorokom nie je ten, kto predpovedá budúcnosť, ale ten, kto ohlasuje Božiu vôľu). Pripomeňme si niektoré myšlienky.

Vychádzajúc zo Svätého písma a kresťanského učenia Marián Kuffa zareagoval na udalosti posledných dní, okrem iného na nenávistné útoky vedené proti nemu. Zdôraznil, že nemá politické ambície, chce vystupovať a kázať ako Kristov kňaz. Nikoho nenazýva svojím nepriateľom, ale chce a musí poukazovať na škodlivé tendencie a nezdravé spoločenské javy. To, že podľa niektorých vidí svet čiernobielo, považuje za poctu, lebo kňaz predsa má vidieť a rozlišovať podstatné veci – čierne a biele, zlé a dobré. Dobromyseľné napomínanie je prejavom lásky.

Ako povedal, donedávna ho v masmédiách nazývali filantropom či dokonca celebritou, no keď sa začal verejne angažovať v prospech rodiny a osobitne za odmietnutie tzv. Istanbulského dohovoru, stal sa v očiach mnohých novinárov „ultrakonzervatívnym farárom“, a dostal aj iné nálepky: konšpirátor, extrémista, fašista... To však nie je nič prekvapujúce, na živote samého Pána Ježiša vidíme, že dobro nie je vždy odplatené dobrom. Ten, kto berie evanjelium vážne, musí rátať s odporom sveta. V súvise s tým Marián Kuffa spomenul mediokraciu, ktorá deformuje obraz reality: médiá hovoria to, čo chcú spraviť pravdou.
Jasná, priama, odvážna reč spomínanej homílie mieri proti hriechu, nie proti hriešnikom. Vyzýva na život podľa evanjeliových zásad: nemáme odsudzovať druhých ani sa usilovať o pomstu. Dnešný svet potrebuje svedkov pevne stojacich na pozíciách viery. Ich svedectvo, ich život bude dávať príklad, bude aj vstupovať do svedomia iných, ale hlavne – prispeje k náprave sveta.
Kňaz Marián Kuffa vyzýva kresťanov, aby boli „opatrní ako hady a jednoduchí ako holubice“ (Mt 10, 16). Všetko musí byť vedené láskou, pritom však nemožno zahmlievať pravdu. Kresťanská láska dáva to, čo človeku osoží, nie to, čo si človek žiada: „Hlavný prúd vedie do stoky, treba ísť proti prúdu...“
Slová Mariána Kuffu, nielen z tejto homílie, sú závažné i varovné, a keďže sa týkajú celospoločenských otázok a problémov, majú i politický rozmer – s konkrétnym odkazom: vo voľbách máme dať hlas kandidátom, ktorí „odvážne podporujú rodinu, odvážne zlepšujú potratový zákon...“ 

Budú tieto slová vypočuté?

Ján Maršálek
::
::
Súvisiace články:
::
P. S.
Možno patríte k tým, ktorých obsah tejto stránky zaujal.
Ešte viac dobrého čítania získate, keď budete odoberať náš e-mailový vestník:
podrobnejšie informácie.

11 komentárov:

  1. Karol Dučák24.7.18

    Michal Havran je zvrhlý človek minimálnych morálnych a ľudských kvalít, zneužívajúci slobodu prejavu v tomto štáte na presadzovanie princípov mravnej zvrhlosti, ktorými sa on sám riadi. Ľudia, riadiaci sa učením Ježiša Krista, takúto mravnú zvrhlosť jedného skrachovaného evanjelického "teológa" nemôžu akceptovať. Ako bojovať s takýmto nebezpečenstvom, ako zabrániť takému zvrhlíkovi, aby infikoval spoločnosť svojou mravnou nákazou? Aktívnym, či pasívnym odporom? Farár Kuffa zvolil pasívny odpor a nežiada o potrestanie Havrana. Aký to veľký rozdiel? Kuffa - symbol mravnej čistoty, Havran - symbol mravnej skazy. Bude stačiť pasívny odpor? Alebo je nutný aktívny odpor? Ťažko povedať. Menej je niekedy viac. Dokedy?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonymný24.7.18

      Zvrhlíci sú tí, čo chcú diktovať svoje predstavy o šťastnom živote na základe pochybnej náboženskej ideológie.
      Pán Kuffa atí ktorí si myslia, že majú patent na prežitie šťastného života, nech v prvom rade robia morálnu osvetu v radoch kresťanov, kresťanských rodín a keď to tam budú mať v poriadku, môžu vstupovať do svedomia aj inak orientovaných občanov. Myslím,že pán Kuffa by si mal nájsť pustovňu a tam sa modliť k svojmu všemohúcemu Bohu, podľa ktorého vôle sa deje to, čo sa deje.

      Odstrániť
    2. Karol Dučák25.7.18

      Anonymný, v prvom rade by ste mali pozrieť do svojho svedomia, pretože Vaša arogancia nie je na mieste. Stačí mi prečítať tých pár riadkov, ktoré ste napísali, aby som pochopil Vašu duchovnú prázdnotu. Ste nafúkané nič a P. Kuffovi nesiahate ani po podošvy topánok. Je mi z Vás nanič. Prosím Vás, radšej prispievajte do Vašich humanistických pamfletov a slušným ľuďom dajte pokoj. Buďte tak veľmi láskavý. Prosím Vás o to. Vaši druhovia humanisti možno ocenia Vaše prázdne reči, ale my sme naučení na vyššiu duchovnú kvalitu. Vopred ďakujem.

      Odstrániť
    3. Anonymný25.7.18

      Sami hovorite, ze podla evanjelia nemate druhych odsudzovat. Tak to laskavo nerobte, inak pojdete vsetci do pekla. Spoved a odpustky mozno zmazu vase hriechy na tomto svete, ale na bozom sude vas dobehnu vsetkych. Aj Kuffu. Amen.

      Odstrániť
    4. Aké ľahké je robiť si posmešky a vypúšťať jedovaté pary pod maskou anonymity!

      Odstrániť
  2. Anonymný25.7.18

    Teraz som sa vrátil po niekoľkodňovom nedobrovoľnom pobyte z nemocnice, a samozrejme upútala ma aj slovná prestrelka medzi čitateľmi Priestornetu o pánovi Kuffovi. Potešilo ma to, najmä preto, že je pribúdajúci záujem zúčastňovať sa na polemike o jednotlivých príspevkoch a pretraktácia názorov. Ináč by to nemalo význam. Chcem byť objektívny a zhodou okolností pamätám si aké prekážky pánovi Kuffovi kládli mocní, keď začal budovať túto charitu. Klobúk dolu pred takýmito múdrymi a citovo založenými, navyše pracovitými ľuďmi, Kiež by nás bolo takých viac! milan kupecký

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Marián Kuffa rád používa jedno prirovnanie: komunizmus je ako tma, liberalizmus ako hmla. Hmla je horšia, lebo zatiaľ čo v tme stačí na orientáciu aj malé svetielko, hmlu niekedy neprerazí ani svetlo reflektora...

    Kresťania sú takisto hriešni ľudia ako ostatní. Tiež majú chyby, mýlia sa a zlyhávajú. Ale nestrácajú orientáciu v tom podstatnom – v rozlišovaní dobra a zla, pretože sa pridŕžajú nadčasových stále platných princípov. Nezablúdia ani v hmle.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Žijeme v zvláštnych časoch. Keď spadne do jamy nejaké zviera, hneď sa nájdu ľudia ochotní pomôcť, keď padne človek, často niet nikoho, kto by pomohol. Ba ešte niektorí povedia: nechajte ho, môže si za to sám... alebo: je to jeho právo takto žiť , v jame, na dne...
    Slovom, liberalizmus je zlo.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Anonymný25.7.18

    reči pána Dučáka porušujú Pravidlá diskusie v PriestorNete v bode 2 . Je to evidentné...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Karol Dučák25.7.18

      Anonymný uráža na tejto stránke milióny kresťanov, ich kresťanské presvedčenie. Uráža predstaviteľa Katolíckej cirkvi, ktorý požíva úctou množstva katolíkov. Je to tiež evidentné.

      Odstrániť
  6. Jozef Nemčok30.7.18

    Ak sa môžem zapojiť do tejto diskusie... Dôstojný pán Marián Kuffa nie je len kňaz, ktorý hlása Kristovo učenie. Je to človek, ktorý sa stal príkladom mnohým. Svojou kresťanskou láskou preukázal pomoc blížnemu. Tomu najchudobnejšiemu poskytol prístrešie, vrátil mnohých do života. Ukázal, ako pomáhať tým, ktorí potrebujú ozajstnú pomoc.

    Redaktor Havran, dovolím si tvrdiť, mu nesiaha ani po päty. Je to redaktor, ktorého som sem-tam počul v rôznych reláciách. Skoro všetky sa niesli v duchu: čo je kresťanské, je zlé, hoci on ako vyštudovaný evanjelický teológ by mal rozoznať dobro od zla. Ale čo už, ako hovorí múdre porekadlo: Sú tri svety a predsa je len svet jeden. Tak aj pravdy sú tri: moja, tvoja a tá pravá.

    Kresťanská pravda, ktorú hlása dôstojný pán farár Kuffa, je pravá, historická, ktorá prežila mnohé zriadenia, pomsty, utrpenia... a ešte mnohé prežije. Možno i preto „Večere s Havranom“ sú vysielané v televízii v noci, keď ich málokto počúva. Osobne si myslím, že slová redaktora Havrana sú ako vietor, ktorý príde a rýchlo sa pominie. Je to často blud, ktorý sa dostáva do éteru...

    Učenie i slová, ktoré znejú z úst farára Kuffu, sú akoby ich hlásal sám Ježiš Kristus. A ten rozdiel medzi slovami dôstojného pána farára Kuffu a redaktora Havrana nik nezmaže. Taká je tá tretia Pravda z porekadla, ktoré som spomenul.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.