- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

5. augusta 2018

Slovo na nedeľu (130)


Ježiš mu povedal: „Prečo ma nazývaš dobrým?
(Lk 18, 19 a)
Stretnúť dobrého človeka je príjemný zážitok. Mať priateľa, ktorého iní nazývajú „dobrým“, je veľké šťastie a požehnanie. Darmo. Dobrý človek je vzácnosť, pretože dobrých ľudí nám akosi ubúda. Doba sa mení, zrýchľuje, napreduje s technickým pokrokom. Na také čosi ako nezištná pomoc, láskavosť, dobrosrdečnosť, ústretovosť, štedrosť, vernosť, skromnosť, nie je veľa miesta. Ľudí s takýmito vlastnosťami stretávame stále menej a menej...
Ozaj, aký je to „dobrý“ človek? Jednoduchá odpoveď by asi znela: taký, čo okolo seba šíri pokoj, ktorý je ochotný kedykoľvek pomôcť a dokáže mať pochopenie aj pre druhých. Ale je to naozaj tak? Veď aj Pán Ježiš zaprotestoval, keď ho nazvali dobrým. A o dobrých vlastnostiach nášho Pána len málokto pochybuje.

Prečo Ježiš oponoval tomuto osloveniu? Prečo sa mu bránil? Veď On – Syn človeka a Boží Syn skutočne bol dobrým a celým svojím životom to dokazoval. Zdá sa nám, že nerozumieme Pánovým námietkam. Myslíme si – Ježiš bol prehnane skromný...
Nič také. Ježiš povedal významnú vetu, ktorou všetko vysvetlil: „Nik nie je dobrý, jedine Boh“ (Lk 18, 19 b). Áno, jedine Boh! A k Božej dokonalosti, k Jeho dobrote nám veľmi veľa chýba. Vedel to aj Pán. Otázkou zostáva, či to vieme a chápeme aj my.

::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (129)

5 komentárov:

  1. Anonymný5.8.18

    Z toho výroku Ježiša plynie, že nebol Boh, necítil sa byť Bohom. Prečo ho teda kresťania považujú za Boha?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. „Povedali mu: Čo máme robiť, aby sme konali Božie skutky?
      Ježiš im odpovedal: Boží skutok je veriť v toho, ktorého on poslal.“
      (Jn 6, 28–29)

      Odstrániť
    2. Anonymný5.8.18

      Ak by dnes takto niekto odpovedal, označili by ho za populistu.
      A na moju otázku niekto odpovie?

      Odstrániť
    3. Anonymný5.8.18

      Myslím anonymný, že Vaša otázka je dobrá, veľmi dobrá. Na druhej strane, je ale aj podrývačná. Tak či tak, Ježiš si bol vedomý svojej Božskej identity, vedel presne kto je, odiaľ je a čo je jeho úlohou a na mnohých miestach v Biblií to aj explicitne hovorí.

      Odstrániť
    4. Anonymný6.8.18

      Tá biblická reč Ježiša je miestami nejasná, akoby hovoril v hádankách, podobne ako súčasní politici a tým značne nedôverihodná. Ja som z jeho údajných rečí vyrozumel, že sa cíti synom božím, tak ako by to mohol povedať akýkoľvek veriaci. NIkdy priamo nepovedal ja som Boh. To z neho urobili jeho fanúšikovia - veriaci.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.