- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

21. septembra 2018

História urobila zo mňa človeka...

Vlado Javorský

Po prečítaní blogu istého poslanca NR SR za SNS som si kruto uvedomil, aký výkvet intelektualizmu riadi našu budúcnosť. Jednodňový štátny sviatok, pripomínajúci  sté výročie vzniku Československého štátu, je obyčajný politický paškvil. Bez roku 1918 by sme neboli tam, kde sme teraz. Česi to chápu v dejinných súvislostiach, ich oslavám treba zablahoželať.
Ako profesionálny scenárista som presedel vo filmovom ústave nejednu hodinku. Spomínam si na frontové zábery z prvých slovenských dediniek, občania ktorých vítali Červenú armádu počas oslobodzovacích bojov proti nacizmu. Biedne drevené chyže so slamovou strechou, muži mali na hlavách zamastené klobúky a dlhé vlasy splietané do vrkočov. Nadobudol som dojem, nebyť tankov, že pozerám film o Jánošíkovi! Bieda a chudoba... Odskočil som si na „východ“ a srdce mi pookrialo. Sme už ďaleko vpredu... Ale ešte to nie je ono.

Zbieral som životné príbehy a osudy ľudí, nazbieral som ich stovky. Rád som počúval istú staručkú učiteľku, ktorá rozprávala o svojom „učiteľovaní“ na Kysuciach, kde si deti nosili do školy polienka, aby nepomrzli. Priznala sa, že spávala pod jednou „duchnou“ s českým učiteľom Petrom Jilemnickým. Český literárny autor románu Kronika, najlepšieho románu o SNP. Vie sa o tom...? Jeho vnuk je mojím priateľom doteraz.
Kto by nemal rád filmy českej kinematografie Škola základ životaCesta do hlbín študentovej duše...?! Autorom predlohy scenára bol český učiteľ Jaroslav Žák, ktorý na škole v Ružomberku čerpal inšpiráciu pre svoje literárne zápisky. Bolo to medzi dvoma svetovými vojnami. A opäť sa stretávame s intelektuálnou pomocou slovenskému ľudu.
V roku 1926 tragicky zahynul pri zachraňovaní rýchlika z Košíc do Bratislavy prednosta stanice v Piešťanoch. Osobne rozmrazoval výhybky a skolil ho zápal pľúc. Vyštudoval ČVUT v Prahe, zamiloval sa do krásnej slovenskej devy, porodila mu dve deti. Prednosta stanice rýchlik zachránil, ale za cenu svojho života. Bol to môj starý otec... Talentovaný básnik a hudobný skladateľ a bohém...
Môj bratanec vyštudoval v Prahe herectvo a... medicínu. Celý život pôsobil ako očný lekár a skvelý očný chirurg v Liptovskom Mikuláši. Obdivoval som jeho najväčšiu zbierku poštových známok v bývalom Československu. Nazýval ma „sestrenec“ a miloval som jeho ľubozvučnú češtinu, v ktorej mi písal básne. Po kom asi som...?!
Sme s českým národom poprepájaní, ani netušíme aké mocné sú korene, ktoré nás spájajú. Tých príbehov sú tisíce, ale mlčíme, lebo sme už zabudli, alebo nechceme rozdúchavať prchavé spomienky. Dostať sa do nemilosti istej skupiny, ktorá sa rada bije do pŕs a krivo zazerá na ľudí, čo dokážu historické prínosy do našej spoločnosti oceniť.
A ešte jedna vetička. Moja vnučka Vanessa sa narodila 28. X. 2011... Aký príznačný symbol! Zapálim si sviečku a storočnicu oslávim spomienkami. A nebudem sa mlátiť do hrude, aký som Slovák. História urobila zo mňa človeka, za ktorého sa nehanbím...

Vlado Javorský
::
Rozhovor s autorom:
::
Váš názor nás zaujíma! Môžete ho vyjadriť formou komentára pod článkom. Ďakujeme.

1 komentár:

  1. Áno, s českým národom nás všeličo spája. Ale treba povedať i to, že postavenie Slovákov a Čechov v Československu nebolo rovnoprávne. Naše osamostatnenie sa je preto správne. Napokon, a konštatujú to mnohí na oboch stranách, teraz sú naše vzťahy na lepšej úrovni ako v časoch spoločného štátu.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.