- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

20. februára 2019

O čo vlastne ide televízii Markíza? Túži po justičných omyloch?


(Otvorený list televízii Markíza)
Karol Dučák
Ak porovnávam spravodajstvo televízií Markíza a TA3, vidím veľký rozdiel. Kým TA3 sa snaží o vyvážené spravodajstvo, televízia Markíza začína zasahovať do vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, vyvoláva tlaky na políciu, posiela odkazy generálnemu prokurátorovi a vytvára psychózu stihomamu na Slovensku.
Keď došlo pred zhruba rokom k hroznej vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, boli sme všetci otrasení. Ja takisto. Ako všetci bezúhonní ľudia som taktiež súcitil s príbuznými obetí, ako všetci čestne zmýšľajúci ľudia som si úprimne želal čo najrýchlejšie vyšetrenie tohto ohavného zločinu. Lenže ako racionálne uvažujúci človek viem, že v civilizovanej spoločnosti panuje zákon a poriadok. Tak ako nemožno očakávať od policajta, že bude operovať v nemocnici pacienta po ťažkom úraze, takisto neočakávam od redaktora televízie Markíza, že vyšetrí vraždu. Na to sú v civilizovanej spoločnosti orgány činné v trestnom konaní.

Nedávno nás tlač informovala o tom, že v pondelok televízia Markíza premietla vybraným novinárom, osobnostiam zo šoubiznisu, ale aj rodičom a súrodencom Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej dokument s názvom Ján a Martina, vražda, ktorá zmenila Slovensko. Tento dokument chce televízia odvysielať 21. 2. 2019, teda presne v deň prvého výročia tohto otrasného zločinu.
Pri premietaní filmu dostali priestor emócie, tie pochopiteľné, ale aj nepochopiteľné. Pani Zlatica Kušnírová, matka zavraždenej Martiny, dokonca poslala odkaz generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi. Jaromír Čižnár sa totiž po poprave Jána Kuciaka a jeho snúbenice vyjadril, že rozpúta peklo, pokiaľ zistí, že mladého novinára zavraždili kvôli práci, ktorú vykonával. Po roku od popravy pani Kušnírová odkázala generálnemu prokurátorovi toto: „Už ho mal dávno rozpútať. A keď sa nebude nič diať, rozpútam ho ja. Mne zabili dve deti.“
Pri všetkej úcte a všetkom súcite k pani Kušnírovej sa pýtam: Ako je možné, že radový občan SR posiela takéto odkazy generálnemu prokurátorovi?! Prekáža mi, že slovenský mainstream, ku ktorému patrí aj televízia Markíza, vytvára na Slovensku ovzdušie strachu, napätia a nedôvery. Ako keby nám chceli dokazovať, že na Slovensku nič nefunguje ako má, ako keby boli všetci prokurátori a policajti skorumpovaní a nemali záujem na vyriešení tohto ohavného zločinu.
JUDr. Maroš Žilinka, človek, ktorý mal byť zavraždený ešte skôr ako Ján Kuciak a jeho snúbenica, sa pred kamerou televízie TA3 vyjadril, že dôveruje generálnemu prokurátorovi. Akým právom teda niektorí novinári šíria atmosféru nedôvery voči osobe generálneho prokurátora?!
Výsledky, ku ktorým sa za ten rok dopracovali orgány činné v trestnom konaní na Slovensku, sú pozoruhodné aj z medzinárodného hľadiska. Dňa 28. 2. 1986 bol spáchaný atentát na švédskeho predsedu vlády Olofa Palmeho. Táto vražda nebola dodnes objasnená, hoci odvtedy uplynulo už takmer 33 rokov.
Na Slovensku za rok po začatí vyšetrovania zaznamenala polícia hmatateľné výsledky. Prečo televízia Markíza ženie všetko na ostrie noža? Sú redaktori televízie Markíza seriózni ľudia, alebo dobrodruhovia, naháňajúci sa za každú cenu za senzáciami?
Z histórie vieme, že pri nezdravom nátlaku verejnosti na prokurátorov a políciu najčastejšie dochádza k justičným omylom. Chce televízia Markíza práve toto?   
O čo vlastne ide televízii Markíza? Za každú cenu loviť senzácie? Je toto poslaním súkromnej komerčnej televízie?

Karol Dučák, žurnalista a spisovateľ, občan SR
::
Váš názor nás zaujíma! Môžete ho vyjadriť formou komentára pod článkom. Ďakujeme.

3 komentáre:

  1. Milan Kupecký20.2.19

    Vážený pán Dučák! Čo Vás prekvapuje? Je to predsa americká televízia. A prídu aj ich vojenské základne, ak tu ešte nie sú.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jedno je isté: táto vražda je škaredo politicky zneužívaná. Spomeňme si, v dňoch nasledujúcich po tomto hroznom kriminálnom čine takmer všetky médiá vyvolávali dojem, akoby podnet na vraždu šiel priamo z Úradu vlády.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Milan Kupecký20.2.19

    Je to tak, bol to jeden nevydarených pokusov, ako povaliť túto vládu za výdatnej pomoci médií a prezidenta. Útoky na vládu však neutíchajú, treba dúfať, že "ulica", respektíve voliči sa nedajú pri voľbách zmanipulovať.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.