- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2. júna 2019

Nedeľné slovo (22)


Pravda a zdanie
Nevidíme do budúcnosti, mnoho vecí nepoznáme. Nevidíme ani do vnútra iných ľudí, ba ani v sebe sa niekedy nevyznáme. Ale to by nás nemalo zvádzať k relativizmu. Dobro a zlo sú predsa rozpoznateľné. Neradno si ich zamieňať.
Viem, niekedy sa zlo tvári ako dobro a dobro býva kdesi skryté; máme však Desatoro, Písmo, Cirkev i svedomie, aby sme mohli rozpoznávať. Kto správne rozlišuje, správne koná!

Myslím, že je dôležité formovať si cit pre mieru. A dbať na úmysel, na koniec našich zámerov, nie na vonkajší obraz. Odkladanie si peňazí napríklad môže byť prejavom skromnosti, sporivosti, ale tiež lakomosti. Boh vidí do vnútra človeka.
Múdrosť sa odvíja od schopnosti i ochoty správne hodnotiť a rozlišovať. Múdrosti záleží na pravde, nie na zdaní. Múdry človek sa riadi svojím svedomím, nie módnymi trendmi... Túžime po múdrosti?

::
Predchádzajúce: Nedeľné slovo (21)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.