- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

18. októbra 2019

Gorila ožila


Na verejnosť prenikol zvukový záznam takzvanej kauzy Gorila – bezmála 39 hodín kompromitujúcich rozhovorov, odohrávajúcich sa v jednom odpočúvanom bratislavskom byte. 
Pravosť záznamu nebola oficiálne potvrdená, ale málokto o nej pochybuje. Samozrejme, je možné, že medzi ľudí sa dostal neúplný materiál a získaný zrejme nečestným spôsobom, no to nič nemení na vážnosti podozrení, ktoré z tohto prípadu vyplývajú.
Spomínaná kauza už nejaký čas traumatizuje slovenskú spoločnosť a diskusie o nej naberajú v predvolebnom čase novú intenzitu. Ide o kauzu, ktorá sa dotýka viacerých oblastí nášho spoločenského života, nemožno ju zúžiť len na problém niektorých politikov. Všeličo by sa dalo a aj malo na túto tému povedať, ale všimnime si teraz aspoň dva aspekty, ktoré by nemali zostať nepovšimnuté.

Po prvé, treba poukázať na falošnosť a jednostrannú zaujatosť médií hlavného prúdu – akoby sa dohodli, svorne vyvolávajú dojem, že za všetkým je strana Smer, donekonečna pripomínajú návštevu Roberta Fica v inkriminovanom byte a snažia sa celú vinu zvaliť na jednu časť politického spektra. Lenže Robert Fico a jemu blízki politici sú v kauze Gorila okrajovými postavami, omnoho temnejší tieň podozrenia padá na iných, o ktorých väčšina médií akosi divne mlčí, alebo o nich hovorí v minimálnej miere. Je teda zjavné, že Gorila sa stala súčasťou politického boja a predmetom mediálnej manipulácie, zatiaľ čo sa vyšetrovanie prípadu podozrivo naťahuje.
Po druhé, táto škaredá kauza sa používa ako baranidlo proti slovenskej štátnosti – veď ako inak si možno vysvetliť reči o ukradnutom, unesenom či mafiánskom štáte. Niekto nás chce presvedčiť o slovenskom špecifiku, o neschopnosti Slovákov riadiť si svoj štát. Treba však zdôrazniť, že podobné praktiky (korupcia, zneužívanie moci, zákulisné hry, okrádanie štátu...) sú prítomné aj inde vo svete, aj v takzvaných vyspelých demokraciách. To nás pravdaže neoprávňuje zametať problémy pod koberec, ale nesmieme stotožňovať zlyhania jednotlivcov ani systémové chyby so štátom – štát a režim nie je to isté.
Nad všetkým visí jedna veľká otázka. Prečo sa to deje? Prečo sa kriminálne, mafiánske spôsoby nepotláčajú hneď v zárodku? Prečo sa do významných funkcií dostáva toľko nehodných ľudí? Nesúvisí to s tým, že sme de facto odvrhli kresťanský hodnotový systém?

Ján Maršálek
::
Odporúčané:
::
Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

4 komentáre:

  1. Anonymný18.10.19

    Vďaka za podnetnú úvahu, aspoň niekoľkí sa dokážeme ešte zamýšľať a pátrať po príčinách marazmu. Zdá sa mi, že ani v spoločnosti nie je vôľa k spontánnym oslavám 30 výročia slobody. Že to celé dopadlo akosi divne, len pár ľudí prezlieklo kabáty a pár sa na nich zviezlo. Ale národ je v biede, tej morálnej hlbšie ako materiálnej. Prečo sme odvrhli kresťanský hodnotový systém? Nenesie za to zodpovednosť aj Cirkev? Kto má ponúkať hodnoty ak Cirkev robí všetko možné, ale nie čo by mala, teda viesť ľudí k spáse a tým aj k zodpovednému životu? Ďakujem za podnetné úvahy zo včera i dneška Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Celé to dopadlo akosi divne... Súhlasím. Ale Cirkev by som za to nevinil. To akoby sme dávali vinu obeti za to, že sa nedostatočne bránila.

      Odstrániť
    2. Anonymný21.10.19

      Aj u zubára nás trestajú ak zanedbáme preventívne prehliadky. Myslím si, a Ježiš to aj povedal, prišiel som aby ste mali život a mali ho v plnosti, aj Ježiš aj Cirkev vždy učila od prvých rokov životu pre nebo, bola verná hodnotám, ktoré sú pre dobrý život aj pre večný život potrebné Pravda, Láska, Spravodlivosť, Dobro, Krása... zdá sa mi, že tá súčasná robí rozličné veci aby zaujala a tie podstatné odsunula do pozadia a tým, že o nich nehovorí aj do zabudnutia. Cirkev stráca na kvalite i kvantite. A keďže kresťania sa vytrácajú nie sú svedectvom ani pre okolie. Vidím akým veľkým problémom je odovzdať aj u silne angažovaných veriacich rodičov vieru svojim deťom, u vlažných je ešte ťažšie. Keďže Cirkev nevie ako ďalej, aspoň mám taký dojem, že nevie rád by som sa mýlil, tak ani svet nevie ako ďalej. Už ani liberálne média nemlčia o možnosti rýchlej katastrofy, ktorá môže postihnúť svet ak sa nespamätá, ekologicky sa zdá že už ideme na doraz a zdá sa mi, že nevieme ako z toho von. Bol by som rád keby moje názory boli len čiernymi morami nezaložené na skutočnosti Ľudovít

      Odstrániť
  2. Karol Dučák18.10.19

    Brilantné!

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.