- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

4. novembra 2019

Augiášsky chliev


ZÁPISNÍK – 43–44/2019
Môžeme mať ešte nejaké ilúzie o kvalitách súčasného politického systému? Ľudovít Števko píše: „Ak mal niekto pochybnosti o fungovaní demokracie na Slovensku, po prevalení kolosálnej kauzy Gorila sa musel utvrdiť v tom, že demokracia, vláda ľudu, bola u nás iba v planých rečiach politikov, že systém, ktorý sa tu desaťročia vytváral, by sa mohol skôr nazývať ako vláda oligarchov a ich lokajov na rozličných úrovniach štátnej správy a justície. Bolo verejným tajomstvom, že od roku 1989 sa v našich končinách kradlo vo veľkom, len sa tomu eufemisticky hovorilo privatizácia...“
(In: Literárny týždenník č. 37–38/2019, s. 4)

::
Politici sa čoraz menej venujú múdremu a zodpovednému spravovaniu verejných vecí, myslia viac na skupinové a osobné záujmy. Klamstvo sa stalo široko uplatňovanou pracovnou metódou. Idey a ideály boli odstrčené a na ich miesto zasadla ideológia, v takom či onakom zafarbení, alebo egoistický pragmatizmus a populizmus. Do kráľovského paláca prenikla luza a uzurpovala si všetku moc.
::
Veľa sa hovorí o demokracii, či presnejšie o liberálnej demokracii, ale v zákulisí sa pestuje démonkracia. Politický priestor sa stal mútnou vodou, v ktorej sa darí dravcom: špekulantom, korupčníkom a intrigánom. Alebo môžeme použiť obraz augiášskeho chlieva, ktorý nebol tridsať rokov udržiavaný... Ktorý hrdina ho vyčistí?
::
Lekár, psychiater a kňaz Max Kašparů, analyzujúc súčasnú situáciu, sa nerozpakuje povedať, že žijeme v spoločnosti kvárenej hneď niekoľkými zhubnými chorobami. Žijeme v chorej dobe, ktorá propaguje nenormálnosť. Takmer všetko je prevrátené naruby. Spoločnosť nemá žiadne pevné pravidlá ani úctu k tradícii – priestor tak dostáva prevrátený životný štýl, ktorý žiada, aby ľudia žili bohato navonok a chudobne vo vnútri. S tým sa spája všadeprítomná povrchnosť, preberanie cudzích názorov a bezduché podliehanie módnym tendenciám. Pretože nenasledujeme príklad múdrych a statočných ľudí minulosti, ale radšej počúvame falošných prorokov slobody a pokroku, strácame schopnosť rozlišovať medzi dobrom a zlom, krásou a škaredosťou, pravdou a lžou. Dôsledky sú desivé. Ľudia sa dnes chvália tým, za čo sa donedávna hanbili, a hanbia sa za to, čo kedysi považovali za chvályhodné. A pretože nevieme alebo nechceme dodržiavať overené etické normy, sme ľahko ovplyvniteľní a často veríme viac cudzím myšlienkam než vlastným očiam a zdravému rozumu. Ľahko sa vzdávame starých vecí v prospech všeličoho nového. Dávame sa unášať módnou vlnou konzumu a slasti, užívania si, len aby sme nemuseli veľmi premýšľať a počúvať výčitky svedomia. Najväčším problémom súčasnosti je kríza hodnôt, ktorú možno obrazne nazvať aj krízou lámp: „Zhasíname jednu lampu za druhou. Lampu zdravého rozumu, lampu zdravej viery, lampu zdravých medziľudských vzťahov, a tak sa nám tu stmieva“ (Max Kašparů: O zemi beze studu).

Ján Maršálek
::
Predchádzajúci: ZÁPISNÍK – 42/2019
::
Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

1 komentár:

  1. Anonymný4.11.19

    Pán Maršálek, prajem optimistickejší vstup do tohto týždňa!So záujmom som si prečítal Váš dnešný pondelňajší Zápisník. Citujete v ňom múdre a pravdivé slová o našej spoločnosti, v akej sa nachádzame. Ak dovolíte poslednú časť, často citovaného a publikovaného lekára, psychiatra a kňaza Max Kašparů prevezmem a uverejním ako pranier spoločnosti v Humorikone. Totiž veľmi sa s týmito slovami stotožňujem. A verím, že nielen ja. milan kupecký

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.