- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

18. apríla 2020

Otvorený list predsedovi vlády SR Igorovi Matovičovi

Ilustračná snímka: PriestorNet

Vážený pán premiér SR,
ako slovenský katolík sa na Vás obraciam s naliehavou žiadosťou o zrušenie celoplošného zákazu svätých omší na Slovensku s účasťou veriacich a o ich povolenie aspoň v obmedzenom režime pri zachovaní prísnych preventívnych opatrení. Ubezpečujem Vás, že v žiadnom prípade nechcem spochybniť význam racionálnych opatrení proti šíreniu COVID-19. Schvaľujem čo najväčší rozsah testovania, schvaľujem povinnú karanténu v nevyhnutnom rozsahu, rúška na tvári, dezinfekciu rúk v predajniach, atď. Jednoducho povedané, schvaľujem každé racionálne opatrenie, ktoré môže zabrániť neúmernému rozšíreniu COVID-19. Lenže všetko má svoje únosné hranice. Nehnevajte sa, ale to, čoho sme dnes na Slovensku aj Vaším pričinením svedkami, sa neraz vymyká zdravému rozumu. Rovnako nebezpečné ako podceňovanie pandémie je neodôvodnené šírenie strachu. Preto sa nedokážem stotožniť s plošným zákazom verejného slávenia svätých omší a som presvedčený, že v obmedzenom rozsahu sväté omše s účasťou veriacich pri zachovaní preventívnych opatrení, ktoré sú rozvedené v závere listu, môžu byť povolené.

Aj v štátoch s najvyšším počtom obetí COVID-19 umiera štatisticky len nepatrný zlomok úplne zdravých ľudí. Väčšina umierajúcich sú ľudia, ktorí majú jedno, dve, dokonca aj viac iných vážnych ochorení. Sú to zjednodušene povedané ľudia, ktorí už len dožívali a COVID-19 bol „katalyzátorom“ procesu ich umierania.
COVID-19 ani zďaleka nie je najväčšia hrozba, aká ľudstvo postretla. Napríklad španielska chrípka si vyžiadala podľa rôznych odhadov od 17 do 50 miliónov ľudí, pričom najpesimistickejšie odhady hovoria dokonca sa až o 100 miliónoch obetí. V porovnaní s týmito číslami sa COVID-19 javí ako neporovnateľne menšia hrozba.
Omnoho viac obetí ako COVID-19 má na svedomí rakovina, nikotín, alkohol, ale aj kultúra smrti, predovšetkým vykonávanie umelých potratov. Z údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyplývajú viaceré hrozné skutočnosti. Uvediem len niektoré z nich:
Každý rok spácha samovraždu takmer 800 000 ľudí, čiže jedna osoba každých 40 sekúnd.
Pri dopravných nehodách ročne umiera okolo 1,35 milióna ľudí.
Priemerne ročne zahubí alkohol vo svete 3 milióny ľudí.
Na následky fajčenia zomrie každý rok predčasne 6–7 miliónov ľudí.
K najčastejším príčinám úmrtí patrí rakovina, ktorá v roku 2018 zahubila odhadom 9,6 milióna ľudí.
Ročne sa na celom svete vykoná približne 40 až 50 miliónov potratov. To zodpovedá približne 125 000 potratom za deň.
Na nákazu COVID-19 zomrelo v čase písania tohto otvoreného listu na celom svete vyše 130 tisíc ľudí. Lenže takmer toľko detí je usmrtených každý deň pri umelých potratoch! Najväčším zabijakom ľudstva nie sú pandémie, ale človek. Preto by bolo nešťastím našej krajiny, ak by sa tu začala šíriť pandémia neodôvodneného strachu. Znovu opakujem: nesmerujme, prosím, z extrému podceňovania hrozby COVID-19 do extrému jej neodôvodneného preceňovania!
Vrátim sa však k pôvodnému zámeru, kvôli ktorému Vám adresujem tento otvorený list. Som hlboko presvedčený, že za určitých okolností by bolo možné obnoviť sväté omše s účasťou veriacich, napríklad v prírode, kde je zaručené prúdenie vzduchu, samozrejme pri zachovaní nasledujúcich opatrení:
1. sväté omše s účasťou veriacich by sa konali len v nedeľu alebo prikázaný sviatok.
2. maximálny počet účastníkov sv. omše by bol stanovený podľa istých pravidiel a nesmel by sa prekračovať.
3. všetci prítomní na sv. omši by mali povinne rúška na tvárach.
4. priestranstvo, na ktorom by bola sv. omša, by bolo predtým primeraným spôsobom vydezinfikované a takisto by bola zabezpečená dezinfekcia rúk veriacich.
5. veriaci by na sv. omšu prichádzali individuálne, s výnimkou manželských párov, ktoré by prichádzali v dvojici.
6. na sv. omšiach by sa nemohli zúčastňovať deti.
7. kostolníci a uvádzači by každého účastníka sv. omše zaviedli na vyznačené miesta tak, aby bola vzdialenosť medzi veriacimi dva metre.
8. pri obrade pokoja by si veriaci nepodávali ruky.
Kostolníci a vybraní uvádzači by dôsledne dohliadali na to, aby nedochádzalo k zhromažďovaniu veriacich a aby bol za každých okolností dodržaný presne stanovený poriadok.
Pán predseda vlády, som presvedčený, že za takýchto okolností by bolo možné zrušiť celoplošný zákaz sv. omší s účasťou veriacich a v obmedzenom rozsahu obnoviť sväté omše s účasťou veriacich v prírode. Vopred ďakujem za porozumenie a ostávam s nádejou na kreatívny prístup z Vašej strany.

S úctou
Karol Dučák, katolícky žurnalista a spisovateľ

Na vedomie redakciám: Sme, Pravda, Aktuality.sk, Hlavné správy, Infovojna.sk, PriestorNet.com, Katolícke noviny, TK KBS.

9 komentárov:

  1. Očakávam od kompetentných, že začnú hľadať možnosti a spôsoby ako vrátiť život do normálnych koľají.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný18.4.20

    Pán Maešálek, do normálnych koľají sa už nedostaneme, lebo sme sa ocitli na konečnej stanici. Ak by sne sa aj pokúsili o to, dostať sa do normálnych koľají, tak by to trvalo toľko, že by železnice by zostarli. milan

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pán Dučák, ak som dobre pozeral, váš otvorený list uverejnil iba PriestorNet. Ale i tak sa dostáva k ľuďom – svedčia o tom desiatky, možno stovky reakcií a komentárov na Facebooku. Je to však stále málo, je to ako boj s veternými mlynmi. Pokiaľ sa nerozhýbu „tí hore“, nič sa nezmení.
    To naozaj nikomu z kompetentných nezáleží na sprístupnení bohoslužieb? Ani z cirkevnej hierarchie nikto neprotestuje?
    Ľudia spolu sedia v autobuse, vo vlaku, stretávajú sa na pracoviskách (nie všetky sú uzavreté), v obchodoch... a čo si budeme klamať, stretávajú sa aj v rodinnom či priateľskom kruhu. Len farské spoločenstvo sa nemôže stretnúť?!
    Nech mi je odpustené, ale neviem sa s tým zmieriť.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Karol Dučák21.4.20

    Pán Maršálek, zdieľam s Vami Vaše pocity a zároveň sa musím ospravedlniť kolegom autorom, ako je napríklad pán Ľudovít Košík. Zazlieval som im kritiku kňazov a biskupov. No dnes aj ja cítim hlboké rozčarovanie z prílišnej ústupčivosti Katolíckej cirkvi ako celku. Včera bol predstavený plán vlády na otváranie spoločnosti v štyroch fázach. V prvej fáze budú napríklad otvorené obchody a služby do 300 m2, prevádzky verejného stravovania cez predajné okienko, vonkajšie športoviská za stanovených podmienok, ubytovacie prevádzky na dlhodobé ubytovanie, vonkajšie trhoviská či predaj automobilov. (Čítajte viac: https://ekonomika.sme.sk/c/22387703/matovic-predstavil-styri-fazy-otvarania-ekonomiky.html)
    Bohoslužby však povolené nebudú. Cítim sa ako okradnutý a neviem sa s tým pocitom vyrovnať. Manželka mi vytýka, že mám málo pokory. Tak neviem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pravá pokora nejde proti pravde, je v súlade s pravdou, rešpektuje ju.

      Odstrániť
    2. Chvalabohu, niečo sa predsa len začína meniť:

      „V druhej fáze by malo dôjsť aj k otvoreniu kaderníctiev a salónov krásy, vonkajších turistických atrakcií či za určitých podmienok aj detských klubov do 10 rokov. V danej fáze by malo byť umožnené aj konanie bohoslužieb či svadieb, a to do počtu 15 ľudí...“

      https://www.postoj.sk/53957/vlada-planuje-zacat-s-uvolnovanim-od-stredy-22-aprila

      Odstrániť
  5. Anonymný22.4.20

    Nie je treba sa ospravedlňovať. Ide len o uhoľ pohľadu. My na Západe vidíme niektoré veci možno inak ako na Východe Slovenska. Ak si dovolím kritiku, tak sa usilujem o vernosť Pravde a v Láske, pre dobro veci. Kostoly sa vyprázdňujú a človek sa musí niekedy premáhať aby sa nevzdal sviatostného života, niekedy cez týždeň aj vynechám sv. omšu aby som sa nedal znechutiť či až otráviť prístupom niektorých kňazov. Srdečne pozdravujem, prajem všetko dobré pri šírení dobra a pravdy v láske k Bohu i ľuďom. Tiež požehnaný pekný jarný deň Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
  6. PRÁVO NA KULT NÁM MUSÍTE VRÁTIŤ

    PO MNOHÝCH SĽUBOCH sa nám aj zdalo, že prídeme k nejakej dohode, ale súčasná situácia je pre nás studenou sprchou. Slová premiéra Giuseppe Conteho boli pre nás zdrvujúce a zablokovali úprimný dialóg, ale nakoniec nemôžeme byť ani takto zastavení v živote. Hoci neskôr bola snaha o nápravu prostredníctvom prezidenta, ale musíme sa pozrieť na túto záležitosť objektívnejšie.
    CIRKEV A KOSTOL NIE SÚ MIESTOM NÁKAZY! Nemôžeme rozširovať túto ideu. Nie je to vedecký fakt. Kto vám to povedal, že kostol je miestom nákazy?! Naša skúsenosť nám hovorí, že kostol nie je miestom nákazy. Taká je moja skúsenosť biskupa. My sme seriózni ľudia, ktorým záleží na zdraví ľudí. Je právom ľudí ísť do kostola. Preto je zlovôľou a diktatúrou zakázať kult, lebo je to jedno zo základných práv. O tomto nemožno diskutovať. Ja som od začiatku povedal a tvrdil, že kostol nie je miestom nákazy.
    DONÚTILI STE NÁS VYKONÁVAŤ POHREBY, AKOBY SME POCHOVÁVALI PSOV. ZOSNULÝCH sme len tak hádzali. Naši ľudia trpeli. Pätnásť ľudí na jeden pohreb. Nechajte nás, pretože my vieme, ako sa máme správať. My máme v našom srdci lásku k ľuďom. Nemyslite si, že naši kňazi sú povrchní. Videli ste toho kňaza, na ktorého prišlo šesť policajtov? Videli ste, ako odvážne pracoval? My sme seriózni ľudia, preto hovorím “buď – alebo”. Neexistuje iná možnosť.
    PRÁVO NA KULT NÁM MUSÍTE VRÁTIŤ. Ak nie, my si ho vezmeme späť. A keď si ho vezmeme späť, je to len preto, lebo je to naše právo. A ak dokážeme dosiahnuť, že ľudia sú pokojní, je to len preto, lebo týchto ľudí milujeme. A títo ľudia sú už unavení.
    UVEDOMTE SI, ŽE POMÁHAŤ ĽUĎOM SKRZE MODLITBU, znamená napomáhať v nich pokoj. Viete, koľko ľudí sa na nás obracia s psychickými problémami? Nemajú viac síl žiť v nejakom lockdowne, o ktorom ani nevieme, čo nám napokon prinesie. Máme potrebu znova nadobudnúť priestor slobody.
    A Cirkev, okrem toho, že je miestom slobody, je aj miestom nádeje. Je to miesto, kde sa snažíme vytvárať priestor pre všetkých. Aj pre tých, ktorí nás nenávidia, aj pre tých, ktorí Cirkvi neveria.
    NEPOTREBUJEME OD VÁS ŽIADNU LÁSKAVOSŤ, MÁME LEN NAŠE PRÁVO, ktoré nám patrí. Musíte očistiť zlý dojem, ktorý ste o nás vytvorili pred celým svetom, a to jednoduchým gestom, ktorým nám prinavrátite naše práva. Ďakujem.

    Giovanni D'Ercole, diecézny biskup Ascoli Piceno, TALIANSKO

    Zdroj:
    https://www.facebook.com/IdemSemperTyrnavia/

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.