- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

20. mája 2020

Vyšetrí sa niekedy najväčšia rabovačka v dejinách Slovenska?

Karol Dučák

Z úst politikov neraz počujeme reči o tom, že SMER-SD má najväčšiu vinu na devastácii slovenskej ekonomiky a jej neradostnej situácii v súčasnej dobe. S tým ale žiaden seriózny človek, znalý problematiky, nemôže súhlasiť. Pravda ani zďaleka nie je taká jednofarebná, ako nám ju predostiera súčasná vládna koalícia, a ľudia na Slovensku majú právo poznať celú, politickými motiváciami nezdeformovanú pravdu.
Ako som už neraz vo svojich článkoch verejne prezentoval, nie som volič ani sympatizant strany SMER-SD. Dokonca som v parlamentných voľbách 2020 volil jeden z politických subjektov súčasnej vládnej koalície. Ešte stále koalície. Preto ešte stále, lebo neverím, že táto koalícia dovládne celé funkčné obdobie v takej konštelácii, v akej je dnes. Táto koalícia je slabá, pretože jej najslabší prvok je priamo hlavou tejto koalície.

Igor Matovič, človek, ktorý v sebe spája absentujúcu štátnickú múdrosť a nebotyčnú ctižiadostivosť, je časovanou bombou tejto koalície, ktorá – paradoxne – ani nepotrebuje politických protivníkov na to, aby predčasne skončila svoje pôsobenie. Stačí jej vlastný predseda vlády, aby potopil nielen ju, ale zároveň aj celé Slovensko.
Buď táto koalícia nájde v sebe dosť guráže a zbaví sa Igora Matoviča, alebo pôjde ku dnu ako Titanic. Zdá sa však, že zo šéfov koaličných politických subjektov ako-tak pochopil túto nekompromisnú požiadavku doby iba Richard Sulík. Búri sa, metá sa, ale sám si hádže polená pod nohy. Napríklad nezmyselnou požiadavkou obnoviť po skončení pandémie nedeľný predaj v obchodoch, ale aj chabými znalosťami makroekonomiky.
Všetko zlé je na niečo dobré a teda aj diletantstvo Matoviča je dobré aspoň na to, aby sa ľuďom konečne otvorili oči a aby pochopili, že náš predseda vlády, ktorý namiesto toho, aby zachraňoval krachujúcu ekonomiku štátu, rieši Covid-19, štátnu karanténu, obmedzovanie slobody občanov SR, sledovanie ľudí, vyhrážky oponentom a vypisovanie slabomyseľných statusov na sociálnej sieti, je pre národ časovanou bombou. Žiaden človek, ktorému leží na srdci blaho ľudu našej krajiny, nemôže sedieť so založenými rukami, pretože ak predseda vlády potopí vlastný štát, budeme trpieť my všetci, občania tejto krajiny. Preto som sa rozhodol publikovať tento článok.
Niekto by mi mohol vytýkať, prečo práve ja, ktorý nie som ani volič ani sympatizant strany SMER-SD, obhajujem túto politickú stranu. Odpoveď znie: ja neobhajujem SMER-SD! Ja obhajujem pravdu a povinnosť stanoviť presnú, politickými motiváciami neskreslenú diagnózu choroby, ktorou trpí Slovensko. Ak lekár určí nesprávnu diagnózu, nemá šancu úspešne pacienta liečiť. Tak isto aj my nemáme šancu úspešne liečiť choré Slovensko v prípade, že neurčíme presnú diagnózu. Len pravdivá a presná diagnóza môže našu spoločnosť ozdraviť.
Ale vrátim sa k tomu, čím som začal. Igor Matovič dňa 20. 2. 2020 pri svojom vystúpení v slovenskom parlamente prehlásil, že smerácke vlády rozkradli za 12 rokov tri miliardy eur (aktuality.sk).
Bola to pravdepodobne suma vytiahnutá z rukáva, ale aj keby bola správna, predstavuje len zlomok hodnoty majetku, ukradnutého všetkým obyvateľom Slovenska od roku 1990 až dodnes. Špičkový slovenský ekonóm Marián Vítkovič, ktorý sa ako vedecký pracovník Ekonomického ústavu SAV venoval makroekonómii, finančnej vede a menovej politike, pracoval na ministerstvách financií a hospodárstva a zastupoval Slovensko v OECD, vypočítal, že v tomto štáte sa za obdobie rokov 1990 až 2020 ukradlo v aktívach, privatizáciách, verejných zákazkách a eurofondoch 11 biliónov (!) korún! (extraplus.sk).
Pre lepšiu predstavu je to nasledovné číslo: 11 000 000 000 000! Toľko korún bolo ukradnutých nám, obyvateľom Slovenska, za tridsať rokov bašovania našich vlád po Novembri 1989! V prepočte na eurá je 11 biliónov korún presne 365 133 107 614,68 eur.
A znovu pre lepšiu predstavu: HDP Slovenskej republiky za rok 2018 činil 88,6 miliardy eur (euroekonom.sk). Rozkradnutá hodnota majetku všetkých obyvateľov Slovenska v rokoch 1990-2020 je teda 4,12-krát (!) väčšia ako HDP SR za rok 2018!
HDP SR za rok je hodnota všetkých finálnych výrobkov a služieb, vyrobených na území Slovenskej republiky za jeden rok. Teda hodnota rozkradnutého majetku v období rokov 1990-2020 je viac ako štvornásobok toho, čo sme na Slovensku vyprodukovali za celý rok 2018! Viac ako štvornásobok!
Podiel strany SMER-SD na rozkrádaní nášho spoločného majetku za posledných tridsať rokov je približne 0,82 percenta. Teda ani nie jedno percento! Jedným dychom však dodávam, že v žiadnom prípade nechcem bagatelizovať toto gaunerstvo! Ja prvý požadujem, aby bol trestne stíhaný každý jeden gauner, ktorému bolo nezvratne dokázané, že okrádal tento štát, a je mi jedno, či patrí k strane SMER-SD, alebo k hnutiu OĽaNO, či ktorémukoľvek inému politickému subjektu. Nekompromisne! Padni komu padni!
Otázka je, čo s uvedenými skutočnosťami urobí premiér Matovič. Mnohí z ľudí, ktorí rozkrádali Slovensko, totiž ešte stále žijú a užívajú si blahobyt. Ešte nie je neskoro začať vyšetrovať najväčšiu rabovačku v dejinách Slovenska za roky 1990–2020. Len či je vôľa. Či Igor Matovič naozaj chce ísť po krku oligarchom ako sľuboval, alebo – ako je to uňho typické – jeho skutky budú diametrálne odlišné od jeho večných sľubov. Jeho doterajšie krátke pôsobenie v úrade premiéra a najmä podivná slabosť pre ľudí spojených s Pentou a oligarchiou vôbec, svedčia skôr o tom, že Matovičove činy znovu budú niečím úplne iným ako jeho slová.
Minule som sa schuti zasmial. Pozrel som si video Igora Matoviča z Cypru, v ktorom mal na dlani napísané číslo 400 a takmer so slzami v očiach vysvetľoval, že o toľko miliónov nás okradla Penta (youtube).
Dnes ten istý Matovič bez mihnutia oka toleruje menovanie ľudí z Penty do lukratívnych pozícií v štáte. Napríklad Ľuboš Lopatka z topmanažmentu firmy Svet zdravia bol zvolený za predsedu predstavenstva štátnej akciovky MH manažment, čiže bývalého Fondu národného majetku. A iný „penťák“, Richard Strapko, topmanažér poisťovne Dôvera, je zase novým generálnym riaditeľom štátnej VšZP. Navyše sa náš premiér dal verejne strhnúť ku glorifikácii Daniela Lipšica ako údajne ideálneho kandidáta na post generálneho prokurátora. Toho Daniela Lipšica, ktorý je pre mnohé nechutné kauzy mimoriadne toxickou persónou, prepletenou istými väzbami aj s Pentou. Možno vôbec veriť človeku, ktorý vodu káže a víno pije?
Pamätám si, ako Igor Matovič svojho času verejne znemožnil Petra Kresáka ako údajného spolupracovníka ŠtB. Bolo to vtedy, keď chcel byť Kresák ústavným sudcom. Matovič nikdy nedokázal, že Peter Kresák skutočne spolupracoval s ŠtB – čo je pre Igora Matoviča charakteristické. Nikdy sa však Petrovi Kresákovi neospravedlnil – a to je pre Matoviča ešte charakteristickejšie. Keď chcel byť svojho času Robert Fico sudcom Ústavného súdu, nespĺňal predpoklady a preto nemohol kandidovať. Igor Matovič vtedy ani len nepomyslel na možnosť zmeny zákonov v prospech Roberta Fica. Až potiaľ by to bolo v poriadku. Lenže charakterný politik by mal uplatňovať rovnaký meter na každého občana tohto štátu. Nie však Igor Matovič! Nedávno sa totiž objavil kandidát na generálneho prokurátora, Daniel Lipšic, a Igor Matovič zrazu nemá morálne zábrany účelovo meniť zákony kvôli jedinému človeku.
Ešte hádam nebol na Slovensku špičkový politik, ktorý by sa s takou arogantnou samozrejmosťou domáhal práva uplatňovať v politike dvojaký meter ako Igor Matovič. Máme sa na to nečinne prizerať? Dokedy ešte?

Karol Dučák
::
Odporúčané:
::
Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

3 komentáre:

  1. Anonymný20.5.20

    Ďakujem za zodpovednú hlbokú analýzu súčasnej politiky. Vidím to podobne a nevidím východisko. Kto po takýchto rokoch 40 komunistov a 30 kedy sa snažil každý urvať čo sa len dá pre seba a rozkradlo sa čo sa len dalo a teraz to len naberá na obrátkach, chcel ešte angažovať pre dobro. Neviem či je to ešte možné a pýtam sa či už len tým, že chodím k voľbám nepodporujem tento marazmus založený na klamstve a podvodoch. Nikto už ani neponúka nič pozitívne a s klamstvom sa kalkuluje otvorene. Volajú ešte po slušnosti ale akú slušnosť chcú keď pohŕdajú a likvidujú morálku. Už môže prísť len zázrak alebo katastrofa na pokraji ktorej sa nachádzame. Ďakujem Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jozef Lumtzer24.5.20

    Preto pan Boh stanovil dlzku zivota u cloveka aby mlada generacia mohla urobit zmeny a nevidiet svet len v ciernom videni starcov. Mam 58 ale nevidim svet cierno bielo a stale je lepsie 1 krok vpred ako stat na mieste.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Stáť na mieste by isto nebolo dobré, ale treba si zvážiť, ktorým smerom sa vybrať, lebo nie každá zmena je dobrá a nie každý pokrok je skutočným pokrokom.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.