- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2. júna 2020

Premiér a zavýjanie psov

Ilustrácia: Andrej Mišanek

(Fejtón)
Istý obyčajný človek, ktorý sa akousi zvláštnou zhodou okolností stal predsedom vlády, prirovnal občanov svojej krajiny k zavýjajúcim a brechajúcim psom.
Ako vyplýva zo starého arabského príslovia, psy brešú a odborné konzílium pracuje ďalej. Nič ho nezastaví. A premiér, usmerňovaný múdrymi radami onoho konzília, uplatňuje drezúru, ktorá chráni občanov krajiny pred všetkou hnusobou. 

Občania chápu, že drezúra je nevyhnutná. Bez prísneho výcviku a disciplíny nie je možné stať sa premiantom. Proti triednemu nepriateľovi, ktorý sa teraz prevtelil do vírusu, treba bojovať so všetkou silou.
Ale niekedy, keď cvičenci poslúchajú a vzorne plnia rozkazy, prichádza do úvahy aj malá odmena. Ako v týchto dňoch. Premiér, usmernený múdrou radou odborného konzília, veľkoryso uvoľnil reťaz – predĺžil ju o celé tri metre. Brešúce psy sa už môžu bez náhubku priblížiť na vzdialenosť dvoch metrov, namiesto doterajších piatich.
Mnohým občanom po vypočutí tejto správy vytryskli slzy dojatia. Nech žije premiér! Sláva mu na večné časy!

P. s.
Tento fejtón je čírou umeleckou fikciou. Prípadná podobnosť so skutočnými udalosťami a postavami je iba náhodná.

Mysliaci anonym

::
Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

3 komentáre:

  1. Anonymný3.6.20

    Nech žije zdravý rozum. Má ho ešte aspoň niekoľko ľudí na Slovensku? Sú ešte kresťania, ktorí to myslia s vierou a Ježišom vážne? Mám dojem že žijeme v dobe pomätenej viac než bola v Babylone. Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Odborné konzílium myslí na všetko. Aj na to, či si taxikár môže v aute zapnúť klimatizáciu, alebo či si futbalista môže na ihrisku odpľuť... Ešte tak vynájsť spôsob čítania myšlienok a Orwellova desivá vízia bude prekonaná.

      Odstrániť
  2. Anonymný5.6.20

    Myslím si, že nás niekto cielene klame a drží v zajatí a navyše si z toho robí výhodný job. Totalitu v roku 1948 - 1989 nám niekto vnútil. Ale chaos a neporiadok, ktorý niektorí zneužívajú na vlastné obohatenie a ponižovanie a okrádanie más čestných a statočných sme si privolali sami. Navyše súčasných oligarchov moci si zvolili demokraticky naši spoluobčania a hrozím sa z toho čo nás čaká, keď príde zdražovanie, nezamestnanosť a znižovanie príjmov nielen pre dôchodcov čo to prinesie pre život v krajine. Zase ktosi vlastnou hlúposťou niekomu naletel. Asi je človek nepoučiteľný, zvlášť ak rozmýšľa len telesne, vylúči zo života Boha, pohrdne vzdelaním a kultúrou. Prináša mu to otroctvo a to je pri súčasných výdobytkoch techniky naozaj barbarské. Kiež by sa aspoň kresťania dokázali vrátiť k normálnemu duchovnému životu a konať pokánie namiesto divadielok, ktoré ponúkajú v súčasnosti. Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.