- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

31. augusta 2020

Bieda súčasnej politiky


ZÁPISNÍK (35/2020)

Politika je spravovanie verejných vecí. Zasahuje do každej oblasti života a dotýka sa všetkých ľudí, či sa o ňu zaujímajú, alebo nie. Máva rôzne podoby, často sa spája s bojom o moc, už menej sa hovorí o tom, že politika by mala byť v prvom rade službou, mala by byť v službách práva a spravodlivosti. Žiaľ, koncept práva je dnes v rozklade, pretože stratil pevný základ.

Štát, ktorý sa považuje za agnostický, respektíve nenáboženský, sekulárny, zakladá právo výlučne na mienke väčšiny, ktorá je nestála, ovplyvniteľná a nezriedka nejednoznačná. Preto neprekvapuje, že súčasné demokracie upadajú do zmätkov a populizmu. Politika sa v nich mení na zápas o voličské hlasy, v ktorom hrajú podstatnú úlohu peniaze, reklama a mediálne výstupy. Úspech vo voľbách potom zabezpečí účasť na moci aj finančný zisk: „Obávam sa, že západné parlamentné väčšiny sú jednoducho dielom peňazí, rečníckych omáčok, mediálneho divadielka, bezpečne nastavených volebných systémov, okliešťovania volebných okrskov, obrovského tlaku a najrozličnejších úskokov“ (Robert Sarah: Pane, zostaň s nami).

::

Literárny týždenník č. 27–28/2020 prináša na poslednej strane komentár s názvom Bieda slovenskej politiky. Autor Jozef Hlušek výstižne analyzuje situáciu, okrem iného píše:

„Žiaľ, ukazuje sa, že na Slovensku v súčasnosti nemáme politika všeobecne známeho a občianskou spoločnosťou širšie akceptovateľného, ktorý by spĺňal morálne i odborné parametre na výkon vysokej ústavnej funkcie, tobôž šéfa exekutívy. Progresívni feťáci ešte nezbadali, že Európa už kráča iným smerom, že z pohľadu dneška sú už degresívni a boli by väčšou brzdou nášho vývoja ako súčasní pozliepaní nenávistníci. Pellegrini so svojím spolkom opustil nielen správny smer, no ešte nezaložil stranu a už stráca národnú orientáciu. Kam napokon povedie jeho cesta, zrejme ani sám nevie, a možno ľutuje, že sa stal gašparkom na špagátiku ‚veľkej trojky‘. Harabin zasa nechce k sebe nijakých bývalých politikov. Akosi si neuvedomuje, že s amatérmi, nech by boli akokoľvek snaživí, dieru ani do slovenského sveta neurobí. Kotleba si v podstate môže sám za to, že je stále sám. Stojí mu za takýto údel detinská hra s číslami a iné naivity? Budúcnosť preňho nebude iná. Aj tí ostatní, prakticky bezmenní, no hrdí a neústupní? Je ich vari už viac ako sto, a pribudnú ďalší. Predsedovia strán, pôvodným povolaním policajti, vojaci, skrachovaní podnikatelia aj politici – pátričiek na ruženci nie je dosť, aby sa každému aspoň jedna ušla. Nuž, národ slovenský, vyberaj si, a vyber dobre! Je to však vôbec možné?“

Mimochodom, Jozef Hlušek vyjadruje názor, že obrat k lepšiemu sa nedá očakávať ani od Vladimíra Mečiara a Roberta Fica.

::

Korene problémov siahajú ďaleko do minulosti. Majú rozmer duchovný i spoločensko-politický:

„Rozvinutý kapitalizmus stvoril spoločnosť prázdneho bezobsažného konzumu, v ktorom sa všetky oblasti života snažia pretransformovať na tovar. Samotné bytie človeka v hyperindustriálnej konzumnej spoločnosti sa stáva druhom spotrebného tovaru. Vláda vecí prerastá človeka, ktorého výrobky sa stávajú prostriedkami jeho sebazničenia“ (Roman Michelko: Eseje o kríze).

Žiada sa dodať, že k tomu nemuselo dôjsť, ak by sa západná spoločnosť neodklonila od zásad, na ktorých vznikla a ktoré ju po stáročia formovali a takpovediac držali v správnych líniách.

 

Ján Maršálek

::

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (33–34/2020)

::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.