- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

30. októbra 2020

Ako hlboko ešte klesne vláda premiéra Matoviča?!

 

Kresba: Andrej Mišanek

Pracovnou metódou premiéra Matoviča a celej jeho vlády je prezentovanie lží ako pravdy a sústavné porušovanie vlastných sľubov. Tých predvolebných i povolebných. Túto vládu charakterizuje totálna absencia empatie a sociálneho cítenia, neodbornosť, arogancia moci, pohŕdanie kresťanským dedičstvom a národnou suverenitou Slovenska, neúcta k predkom i generáciám starších ľudí.

Spoločnosť, ktorá si váži svojich predkov, vlastných prarodičov i rodičov, ale aj starších ľudí vo všeobecnosti, pripravuje svetlú budúcnosť svojím potomkom. No taká spoločnosť, ktorá si svojich predkov a starších ľudí neváži, pripravuje svojím potomkom temnú budúcnosť.


Štvrté Božie prikázanie znie: „Cti svojho otca i svoju matku.“ V Písme svätom sa píše: „Cti svojho otca a svoju matku, aby si dlho žil na zemi, ktorú ti dá Pán, tvoj Boh!“ (Ex 20, 12).

Podobných odkazov o povinnosti úcty k rodičom nájdeme vo Svätom písme veľa. Avšak nielen úcty k vlastným rodičom, ale k starším ľuďom vo všeobecnosti. Celá Biblia je predchnutá úctou k starším. Už v knihe Levitikus sa píše: „Pred šedivou hlavou vstaň, cti si staršiu osobu a boj sa Boha!“ (Lv 19, 32). Podobne v Knihe prísloví je uvedené: „Šediny sú ozdobou...“ (Prís 16, 31). Aj Kniha Jób poukazuje na nutnosť rešpektu voči starším: „A nemávajú starší múdrosť a vysoký vek nemá rozumnosť?“ (Jób 12, 12). Takisto apoštol Peter v prvom zo svojich listov píše: „Podobne vy, mladší, podriaďujte sa starším“ (1 Pt 5, 5).

Sväté písmo na mnohých miestach nabáda k úcte voči starším. Mnohé národy si ctia svojich predkov a generácie rodičov a prarodičov. Nie však predstavitelia nášho štátu. Slovensko sa veľmi zle stará o generácie starších ľudí, ktorí vybudovali rodnú domovinu do tej podoby, v akej sa dnes nachádza.

Ako pohŕda súčasná vláda dôchodcami, o tom svedčia nasledujúce čísla. Dôchodcom, ktorí budovali tento štát po katastrofe druhej svetovej vojny, podhodil štát žobračenku v podobe trinásteho dôchodku vo výške od 50 do 300 eur. Na viac údajne nemá a preto musí šetriť. Ale je to naozaj tak? Naozaj štát hospodárne nakladá s finančnými prostriedkami? Šetria vládni činitelia aj na sebe alebo aj v tomto prípade platí, že ryba smrdí od hlavy?

Pozrime sa na zúbožených poslancov Národnej rady SR a preskúmajme, či môžu vyžiť zo svojich skromných príjmov. Mesačný plat poslanca v roku 2020 je 3 276 eur v hrubom. Táto mzda poslanca sa zdaňuje. Naši páni poslanci však majú aj nezdanené príjmy. Dostávajú aj kráľovské paušálne náhrady, takzvané diéty, ktorých výška závisí od toho, kde má ten ktorý poslanec trvalý pobyt. Pre poslancov z Bratislavského kraja dosahuje suma diét 1 966 eur, ostatní poslanci dostávajú na tieto účely 2 294 eur. Poslanci si tak mesačne môžu zarobiť až vyše 5 500 eur. Lenže ani to nie je všetko. K privilégiám poslancov patrí bezplatné cestovanie po železniciach, grátis ubytovanie v kancelárii NR SR a navyše majú k dispozícii troch asistentov.

Lenže ešte ani to nie je u niektorých poslancov úplne všetko. Oplatí sa im angažovať sa v nejakej vyššej funkcii. Napríklad v poslaneckom výbore. Jeho predseda si prilepší o 165,97 eura, podpredseda o 82,99 eura. Predseda NR SR Boris Kollár má k poslaneckému platu navyše 497,91 eura. Jeho mesačný príjem sa tak vyšplhá až na 5 739,91 eura. Podpredsedovia parlamentu si k poslaneckému platu prilepšia o 331,94 eura.

Premiér Matovič zarába s diétami 5 990 eur, hoci – pravdu povediac – za to svoje fušerstvo by si sotva zaslúžil čo len jedno euro. Predseda vlády SR si teda žije ako indický maharadža a jeho dvorná kamarila na tom nie je oveľa horšie.

Najlepšie však zarába Zuzana Čaputová, ktorá je prvou ženou prezidentkou v histórii SR, ale zároveň aj najlepšie platenou hlavou štátu v histórii samostatnej Slovenskej republiky. Zarába o 5 000 eur viac ako jej predchodca Andrej Kiska. Spolu s paušálnymi náhradami dostane mesačne 14 431,75 eura.

Nadštandardne si však užívajú života nielen politici, ale aj elita (nie všetci!) štátnych zamestnancov. Napríklad Martine Kovaľ Kakaščíkovej, poradkyni ministra obrany Jaroslava Naďa, bol priznaný funkčný plat 2 981 eur brutto a navyše náhrada za pohotovosť pri zabezpečovaní opatrení pre obdobie krízovej situácie vo výške 87,50 eura. Má k dispozícii služobný byt v mestskej časti Bratislava-Ružinov s rozprávkovou rozlohou za rozprávkovú cenu. Rozloha bytu je vyše 145 štvorcových metrov. V takom byte sa dá tancovať! Zvlášť ak sa pozrieme na cenu, za ktorú si mladá žena užíva taký kráľovský luxus. Mesačne ju toto bývanie vyjde na necelých 343 eur. Pritom byty polovičnej rozlohy sa v danej lokalite prenajímajú za zhruba 680 eur. A takýchto nadštandardne platených štátnych zamestnancov je v SR neúrekom.

V tomto štáte sa otvára priepasť medzi elitou zbohatlíkov, ktorí si od rozkoše nevedia dať so sebou rady (napríklad predseda NR SR Boris Kollár) a masami prežívajúcich, ktorí musia obracať každé euro.

Súčasná vláda napriek predvolebným sľubom okradla dôchodcov o plnú výšku trinásteho dôchodku. Údajne na dôchodcoch musí šetriť. Lenže práve táto vláda rozhadzuje peniaze na všetky strany, ako keby objavila bájny poklad. Usporiadala napríklad konferenciu GLOBSEC, na ktorej sa v príkrom rozpore s proklamovanými zámermi vlády bojovať so šírením ochorenia Covid-19 zúčastnilo približne tisíc ľudí z vyše 70 krajín sveta. Tento špás údajne stál slovenských daňových poplatníkov okolo 700 000 eur. Ďalších desať miliónov eur chce vyhodiť Matovič na svoj chorý projekt vládnych novín, mimovládkam dal jeho kabinet jeden milión eur, 700 tisíc eur pôjde na podporu občianskej spoločnosti v Bielorusku.

Absolútne bezprecedentným mrhaním peňazí je celoplošné testovanie obyvateľstva Slovenska na prítomnosť vírusu Covid-19, a to dokonca dvakrát, čo je už za hranicou zdravého myslenia. Celkové náklady na toto testovanie budú vyčíslené až po uskutočnení tejto mohutnej logistickej operácie, pričom len nákup testov ochudobňuje štátnu pokladnicu o 52,3 milióna eur bez dane. Najhoršie je, že pri príprave a realizácii testovania došlo k hrubému stretu záujmov a pravdepodobne aj k spáchaniu trestných činov, ktoré bude musieť vyšetriť polícia.

Veľmi podozrivou je skutočnosť, že firma Eurolab Lambda a. s., ktorá vláde dodáva testy, sídli v Trnave, v bydlisku premiéra Matoviča, a mala v čase výberového konania nedoplatky na sociálnom poistení vo výške 17 285 eur. Štát od takejto firmy zo zákona (§ 32 ods. 1 písm. b zákona o verejnom obstarávaní) nesmie nič nakupovať. Niekoľko trestných oznámení už bolo podaných, takže vláda Igora Matoviča nebude môcť tak ľahko zamiesť pod koberec toto škandalózne zlyhanie, ktoré sa dostalo už aj na stránky zahraničnej tlače.

Zdá sa, že Igor Matovič sa spolieha na to, že na Slovensku zákony platia len pre obyčajných ľudí, nie však pre „obyčajného človeka“ Matoviča. Lenže príde čas, keď si spravodlivosť nájde aj Igora Matoviča a jeho dvornú kamarilu, ktorá skončí na smetisku dejín. Slovensko sa očistí a potom bude dosť peňazí nielen pre hŕstku pracháčov, ale aj pre pospolitý ľud. Boh dá, že sa toho dožijeme aj my, dôchodcovia.

 

Karol Dučák

::

Súvisiace články.

Covid-19? Skutočnou hrozbou je hystéria!

Boj s veternými mlynmi Igora Matoviča

::

Prosíme, nebuďte ľahostajní.
Postavte sa za pravdu, vyjadrite svoj názor – napríklad formou komentára pod článkom.

Ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície, prihláste sa na odber e-mailového mesačníka: podrobnejšie informácie.

3 komentáre:

  1. Ak by sme aj pripustili, že súčasná vláda to myslí dobre, že jej skutočne záleží na múdrom a spravodlivom spravovaní vecí verejných, musíme povedať, že realita je iná. Toľko amaterizmu, nelogickosti, ale aj cynizmu a arogancie sme ešte po roku 1989 na Slovensku nevideli.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Karol Dučák30.10.20

    Pripravuje premiér Matovič výnimočný stav? Táto otázka momentálne ostáva bez odpovede, pretože nikto nevidí do premiérovej hlavy a iba Pán Boh vie, čo premiér napokon urobí. Niektoré premiérove kroky však vzbudzujú veľmi vážne obavy. Dnes už je jasné každému človeku, ktorému to aspoň trochu myslí, že plošné testovanie, ktoré sa má na Slovensku tento víkend začať, je nepremyslené dobrodružstvo premiéra Matoviča, ktorý chcel ohúriť a získať dobré body aspoň v zahraničí, keď už je na Slovensku politickou mŕtvolou.
    Náš premiér má dve možnosti. Buď si prizná chybu a vzdá sa šialeného plánu, alebo pôjde až na doraz a za každú cenu uskutoční svoj chorý plán aj s rizikom ohrozenia zdravia tisícov ľudí.
    Keďže však premiér nie je z tých, ktorí by boli ochotní priznať si chybu a odstúpiť, obávam sa, že Matovič pôjde až na doraz. Svedčia o tom viaceré indície. Premiér sa v súčasnej dobe v jednom kuse pohybuje v spoločnosti ministra obrany, pričom neustále zdôrazňuje, že ide o armádnu operáciu. Dokonca už umožnil aj súčinnosť rakúskej armády pri testovaní. Predseda vlády SR nerešpektuje stanoviská vedcov a odborníkov a ignoruje prezidentku SR, Vrchnú veliteľku ozbrojených síl SR. Napriek jej výzve premiérovi, aby upustil od sankcií za neúčasť na plošnom testovaní, a napriek jej žiadosti, adresovanej predsedovi vlády SR, aby bolo testovanie len tam, kde budú zabezpečené odbery, premiér tvrdohlavo hodlá aj cez mŕtvoly realizovať svoj chorý plán aj za cenu ohrozenia zdravia tisícov ľudí. Dokonca zvažuje aj mobilizáciu zdravotníkov, ktorých nasilu naženie na plošné testovanie. Preto musíme zvažovať aj alternatívu výnimočného stavu.
    "Ústavný zákon č. 227/2002 Z. z. o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu" jednoznačne hovorí, že v tomto prípade môže prezidentka na návrh vlády nariadiť výkon mimoriadnej služby profesionálnym vojakom i vojakom v zálohe. Proti komu? Proti vlastnému obyvateľstvu krajiny?! Tu už končí každá sranda! Našťastie, nakoľko poznám pani prezidentku Čaputovú, nikdy by nešla proti svojmu ľudu. Aj keď som ju v minulosti neraz kritizoval, za svoj mimoriadne rozvážny postoj v súčasnej situácii má môj hlboký rešpekt a sympatie. Bolo by veľmi nešťastné, keby na Slovensku vznikla zákopová vojna medzi prezidentkou SR a premiérom Matovičom.
    Igor Matovič je príliš nevyspytateľný človek na to, aby niekto dokázal odhadnúť, kam až je schopný zájsť. Zdá sa však, že musíme byť pripravení na všetko. Aj na to, že demokracia na Slovensku bude vážne ohrozená a každý, kto mal konať a nekonal, bude zodpovedný pred súdom dejín.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Karol Dučák1.11.20

    Už dnes počúvam prvé odhady o nákladoch za testovanie vo výške 200 - 300 miliónov eur. Za tú sumu mohol Matovič zabezpečiť 13. dôchodok pre všetkých dôchodcov v plnej výške.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.