- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

31. októbra 2020

To už v tomto štáte neplatia nijaké zákony?

 

Kresba: Andrej Mišanek

Stalo sa to v týchto dňoch a silne ma to zasiahlo a prinútilo k napísaniu niekoľkých riadkov. Ide o výpoveď osoby, ktorá vykonáva lekársku profesiu. Zámerne neuvediem, či ide o lekárku alebo lekára, a neuvediem ani iné konkrétne údaje, pretože mi nejde o osobný spor, mám však veľkú zlosť na to, že v tomto štáte prestávajú platiť akékoľvek zákony.

Tá osoba, vykonávajúca lekárske povolanie, sa v akomsi zvláštnom opojení vystatovala tým, že bude pracovať na jednom z odberných miest pri celoplošnom testovaní tento víkend napriek tomu, že predtým absolvovala 24-hodinovú službu v nemocnici a po testovaní ju čaká ďalšia 24-hodinová služba v nemocnici.


Bol som zhrozený, a tak sa pýtam: kto dal premiérovi Matovičovi, ministrovi obrany Naďovi a ministrovi zdravotníctva Krajčímu právo žiadať od lekárov takéto výkony?! Kto im dal právo takto hazardovať so životmi lekárov, ale aj nás pacientov? Veď lekár, ktorý v priebehu jedného týždňa odslúži dve 24-hodinové zmeny v nemocnici a medzitým bude ešte zamestnaný počas testovania, môže ochorieť, či dokonca skolabovať od vyčerpania. Je to hrozba nielen preňho, ale aj pre pacientov! Unavený lekár má v porovnaní s odpočinutým lekárom mnohonásobne vyššiu pravdepodobnosť, že sa dopustí chyby. Prevezme potom premiér Matovič, či ministri Naď a Krajčí, osobnú zodpovednosť?

Už pápež Lev XIII. vo svojej encyklike Rerum novarum píše: „Nie je správne ani humánne žiadať od človeka toľko práce, že mu prílišná námaha múti myseľ a vysiľuje telo. Ako prirodzenosť, tak aj výkonnosť je u človeka obmedzená. Prácou a zvykom sa zušľachťuje, avšak pod podmienkou, že z času na čas ustane a prenechá miesto odpočinku. Práca sa teda nesmie predlžovať viac, než znesú sily“ (RN, 34). Od vydania encykliky Rerum novarum uplynulo už takmer 130 rokov, ale dodnes sme svedkami znásilňovania pracovnej sily v nechutných hrách arogantnej moci.

Čo na to zdravotnícke profesijné a stavovské organizácie na Slovensku? Čo na to právnici? Čo na to ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková? Vari už neplatí Zákonník práce či iné zákony na ochranu pracujúcich?!

Niekedy si pripadám ako princ, ktorý prechádza spiacou krajinou a kladie si otázku, kedy sa táto krajina prebudí. Veď vláda Igora Matoviča sľúbila, že bude dodržiavať zákonnosť. Ako je teda možné, že sami predstavitelia vlády SR denne porušujú zákony? Dokedy toto budeme trpieť?! Kto ešte môže veriť tejto vláde?

 

Karol Dučák

::

Prosíme, nebuďte ľahostajní.
Postavte sa za pravdu, vyjadrite svoj názor – napríklad formou komentára pod článkom.

Ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície, prihláste sa na odber e-mailového mesačníka: podrobnejšie informácie.

2 komentáre:

  1. V spomenutom prípade ide o nezodpovednosť konkrétneho jedinca, ktorý sa dal presvedčiť alebo kúpiť. Horšie je, že na celoštátnej úrovni dochádza v posledných mesiacoch k znevažovaniu práva – šliape sa po ústave, krivia sa zákony, znevažujú sa názoroví oponenti a z vládnych kruhov sa na nás všetkých valí lavína lží a cynizmu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Karol Dučák2.11.20

    Ešte stále na Slovensku nemáme nebezpečnú epidémiu, tobôž nie pandémiu COVID-19!
    K 1.11.2020 sme mali na Slovensku 219 úmrtí na COVID-19. Na 100 tisíc obyvateľov Slovenska teda pripadajú približne 4 obete na toto ochorenie. Ešte stále teda nemôžeme hovoriť o nebezpečnej epidémii, ktorá by ohrozovala existenciu národa. Ak by pripadalo na 100 tisíc obyvateľov Slovenska stonásobne viac obetí ako v súčasnosti, teda 400, až v takom prípade by sme už mohli oprávnene hovoriť o nejakom zabijakovi národa. To už by naozaj bolo veľmi zlé!
    Aby bolo raz navždy jasné: žiaden seriózny človek nemôže spochybňovať existenciu ochorenia COVID-19. Zaiste by bolo nesprávne spochybňovať nevyhnutnosť profylaxie a prísneho dodržiavania hygieny. Nemožno spochybňovať nevyhnutnosť znižovania mobility obyvateľstva, nutnosť častého umývania rúk a dôslednej dezinfekcie spoločných priestorov. Jedným dychom však treba dodať, že toto ochorenie je bežnou virózou, ktorá rozhodne nepatrí medzi nebezpečných zabijakov slovenskej populácie. Sú omnoho väčšie hrozby pre populáciu, predovšetkým civilizačné ochorenia.
    Na srdcovocievne ochorenia zomrie na Slovensku každoročne zhruba 24 000 (!) obyvateľov! Približne 110-krát (!) viac ako na COVID-19. Toto je zabijak národa, nie tá bublina s menom COVID-19!
    Ak by vláda Igora Matoviča tie finančné prostriedky, ktoré nezmyselne vyhodila na celoplošné testovanie nevhodnými antigénovými testami, vynaložila radšej na boj so srdcovocievnymi ochoreniami, malo by to omnoho väčší význam pre populáciu, ako megakšeft s celoplošným testovaním na prítomnosť koronavírusu, na ktorom si ktosi poriadne namastil kešene.
    Nešťastím Slovenska je, že vinou vlády Igora Matoviča tu už nemáme zdravotníctvo, ale len koronazdravotníctvo, ignorujúce základný fakt , že na Slovensku zomiera oveľa viac ľudí na civilizačné choroby, ako na COVID-19!

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.