- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2. mája 2021

Nedeľné slovo (121)

 

Zvnútornenie

Ak svoj svet, svoje videnie sveta zúžime iba na to, čo máme na dosah, čo obsiahnu naše zmysly a čo si žiada telo, uzavrieme sa do tmavej cely pragmatizmu a racionalizmu.

Bez tajomstva, bez mystéria, bez ducha vnímame sploštene a vidíme iba zlomok toho, čo nám bude prístupné potom, keď sa otvoríme duchovnej dimenzii života. Skrze vieru prichádzame k pochopeniu vlastného bytia aj k uznaniu povinností, ktoré z toho pochopenia vyplývajú, ktoré vyplývajú zo samotnej podstaty života.

Veľkosť človeka je daná hĺbkou jeho vnútorného prežívania. Zvnútornenie je pohyb k podstate, prijatie toho, čo nám bolo dané – prijatie údelu, prijatie kríža, cesta k spáse.

Tomáš Kempenský v slávnom diele Nasledovanie Krista takto píše: „Kto je vo svojom vnútri dobre založený a usporiadaný, nedbá na čudné a prevrátené počínanie ľudí. Pozemské veci človekovi len toľko prekážajú a len natoľko ho mätú, nakoľko sa k nim pripútava... Obráť sa celým srdcom k Pánovi; zanechaj tento biedny svet a tvoja duša nájde pokoj.“

 

Ján Maršálek

::

Predchádzajúce: Nedeľné slovo (120)

2 komentáre:

  1. Anonymný2.5.21

    Nedá sa celkom súhlasiť s tézou...nepripútať sa k pozemským veciam. Podľa môjho názoru, to by človek musel žiť ako nezávislý samotár a vieme, že človek je tvor spoločenský. To je však môj subjektívny názor. S úctou, milan

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Asi je to tak, že každý má svoj spôsob žitia, podľa daností a talentov, ktoré dostal.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.