- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

23. júla 2021

Priateľ, priateľstvo

 

Robert Hakala

Dobrý priateľ má cenu zlata. Presnejšie, je cennejší ako zlato, pretože cena zlata sa dá tržne určiť, ale cena priateľa sa určiť nedá.

Priateľ je viac ako dobrý známy, je viac ako kamarát. Priateľ sa nedá ľahko nájsť, neexistuje žiadny návod, ako si nájsť (a udržať) dobrého priateľa. Najvzácnejšie sú priateľstvá, ktoré sa zrodili v detstve, tie ktoré pretrvali roky, tie ktoré dokázali vydržať aj vtedy, keď jeden z priateľov nemal práve najšťastnejšie obdobie.

Priateľstvo je dvojstranný vzťah, vzťah minimálne dvoch ľudí. Tí musia cítiť (a vedieť), že sú „dvojicou“, že sa vzájomne podporujú, dôverujú si.

Priateľstvá treba neustále udržovať a „vylepšovať“. Dobrí priatelia majú na seba vždy čas. To je základný atribút dobrých priateľov a dobrého priateľstva.

Netreba mať mnoho priateľov... Nemám veľa priateľov. Ale tých, ktorých považujem za svojich priateľov, mám naozaj rád a som im ochotný podľa svojich možností a schopností vždy pomôcť. Oni to vedia. Vedia, že vždy som „na príjme“ a čakám na ich potreby...

 

Robert Hakala

::

Zamyslenie: Krása

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.