- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

28. augusta 2021

Božie cesty sú nevyspytateľné

 

Vlado Gregor

Milí moji, od detstva rozmýšľam o úcte k človeku, ako sa ho necitlivo nedotknúť, ako mu neublížiť a ako ho neponížiť. Musím sa však vyjadriť k nedávnej udalosti, a to k faktickému zrušeniu rozhodnutia otca Benedikta otcom Františkom. Mimochodom, bolo mi vyčítané, že je neúctivé nepovedať pápež alebo Svätý Otec. Skutočne to nie je odo mňa ani zlomyseľné, ani zámerná urážka. Pretože otec je otec, aj keď práve nie je svätý.

O čo teda išlo? Vysvetlím, pretože nie všetci majú tak radi katolícku Cirkev ako ja. Stalo sa to, že otec František, ktorý sa mimochodom ani nechce nazývať pápežom, fakticky zrušil slobodné slávenie tridentskej svätej omše, ktorá sa vyznačuje značne väčšou úctou k Bohu ako pokoncilový rítus. Sám sa na ňu ešte pamätám, aj na to, ako som si s chvením kľakal k pozlátenému zábradliu v bratislavskom jezuitskom kostole. Boli to pre dieťa silné zážitky.

Na druhej strane, ako pre dospelého bolo nedávno pre mňa silným zážitkom vstúpenie do pavilónu vtákov, na ktorý sa premenil kostol kapucínov. Celý oltár bol pokrytý obrazmi rôznych zvierat. Už sa už teším na to, až sa tento stánok a či príbytok zase premení na miesto úcty k Bohu, nie na lokalitu úcty k jeho dočasným a premenlivým stvoreniam.

Keď som sa teda prebral z vyššie uvedeného prejavenia neúcty voči otcovi Benediktovi, zistil som, že sa to stalo na sviatok Panny Márie Karmelskej. Zanedlho som napísal glosu s názvom: Majme sa radi, počúvajme dobré rady a poznajme jedovaté hady a zrady. Po napísaní som si v rámci oddychu zapol rádio a dozvedel som sa, že podľa civilného kalendára práve prebieha svetový deň hadov. Aby som sa z tohto ďalšieho šoku prebral, otvoril som si svojho obľúbeného proroka Amosa a pred koncom som sa dočítal: „Ak sa schovajú na vrcholci Karmelu, vysliedim ich a donesiem odtiaľ a ak sa mi schovajú pre očami na morské dno, tak rozkážem hadovi a uhryzne ich“ (Am 9, 3).

Milí moji, od detstva som veril, že cesty Božie sú nevyspytateľné – a verím tomu stále viac.

Bohu vďaka! Deo gratias!

 

Vlado Gregor

3 komentáre:

  1. Anonymný28.8.21

    Myslím, že koreň problémov nastal, pretože sme od Stvoriteľa prešli k stvoreniu od osobného vzťahu k anonymnému spoločenstvu a tak žneme ovocie, ktoré nám prináša problémy už nielen aritmetickým ale geometrickým radom a my nevieme čo robiť a tak robíme nezmysly. Som vďačný, že to dokáže niekto aspoň vyjadriť a napísať veľmi slušným spôsobom Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Páči sa mi to vyznanie vzťahu ku Kristovej Cirkvi.
    Chcem veriť, že pri všetkých nedorozumeniach medzi veriacimi napokon preváži zjednocujúca láska k Cirkvi ako matke, ktorú nemožno nahradiť.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.