- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

3. novembra 2021

Mirhorod je krásne mesto...

 

ANTIKVARIÁT

Nikolaj Vasilievič Gogoľ: Mirhorod

Bratislava, Tatran, 1968

Milovník kvalitnej literatúry si občas povzdychne: už niet veľkých spisovateľov, pomreli... Pomreli, odišli z tohto sveta, ale našťastie ich diela zostali a záujemca si ich môže vyhľadať – v knižnici, v antikvariáte, prípadne ich objaví niekde na povale alebo na inom neobvyklom mieste.

K veľkým spisovateľom veľkej minulosti nepochybne patrí Nikolaj Vasilievič Gogoľ (1809–1852). Ako sa píše na prebale recenzovanej knihy, sú autori, ktorí nepotrebujú propagáciu ani reklamu. Gogoľ je „vari najobľúbenejší ruský spisovateľ na Slovensku“. Jeho úspech u čitateľov mnohých generácií spočíva v sile umeleckého talentu a čarovného „smiechu cez slzy“.

Zbierka Mirhorod zahŕňa štyri prózy. Poviedka Starosvetskí statkári predstavuje pokojný život ľudí, ktorí nemajú priveľké nároky a očakávania, dávajú prednosť stabilite pred novotami a nadovšetko si vážia rodinné zázemie. Historická hrdinská povesť z kozáckeho prostredia Taras Buľba je oslavou priateľstva, mužnosti, odvahy a vojenskej cti. V poviedke s názvom Vij autor na spôsob rozprávky spracúva námet vychádzajúci z ľudovej slovesnosti; skutočnosť sa tu prepletá s fantáziou, humor so strašidelnosťou. Povesť o tom, ako sa rozvadil Ivan Ivanovič s Ivanom Nikiforovičom je skvelou ukážkou Gogoľovej schopnosti s humorom, jemnou iróniou i chápavosťou literárne zobraziť rozličné ľudské charaktery, príbehy a životné situácie.

Autor doslovu Juraj Kopaničák konštatuje: „Mirhorod je dodnes kniha živá. Patrí k takým dielam, ktoré tvoria nesmrteľné dedičstvo svetovej literatúry... Pobaví, ale súčasne aj zušľachtí, očistí dušu od ťaživého prachu malichernej všednosti.“ Gogoľov povestný smiech cez slzy umožňuje pozrieť sa na svet pravdivo, kriticky a pritom láskavo. Môžeme sa zasmiať nad chybami a slabosťami iných, ak sa vieme zasmiať aj nad sebou.

 

Ján Maršálek



::

Čítame pekné knihy a píšeme o nich:

Nikolaj Vasilievič Gogoľ: Mŕtve duše

Fiodor Michajlovič Dostojevskij: Idiot

Teofil Klas: Solis spiculo


::

PriestorNet patrí ľuďom súcim na slovo, rozhľadeným a kultivovaným...
Staňte sa jeho priaznivcom: podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.