- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

13. decembra 2021

Myšlienky

 

ZÁPISNÍK (49/2021)

Komunistickí mocipáni cielene zamlčovali fakty, zakazovali hovoriť o istých udalostiach a osobnostiach, alebo aj celkom falšovali a účelovými politickými výmyslami nahrádzali niektoré momenty histórie. Majú svojich predchodcov i nasledovníkov.

::

Neverectvo, respektíve ateizmus – v teoretickej či praktickej rovine – si hľadá a nachádza vždy nových a nových stúpencov vo všetkých končinách sveta. Démon ateizmu šarapatí od počiatku dejín, ale ešte nikdy nebol taký úspešný ako v súčasnosti. Ateizmus nadobúda čoraz agresívnejšiu podobu, hoci túto agresívnosť zvyčajne skrýva, nasadzujúc si masku poznania a pokroku.

::

Materialistická mentalita vzbudzuje v ľuďoch nezriadenú túžbu po úspechu a zisku, pohodlí a slasti. To vedie napokon k telesnej, duševnej i duchovnej mľandravosti. A mľandraví stavitelia nič poriadne nevybudujú, ich stavbami, ktoré zanechajú budúcim pokoleniam, sú lacné montované haly a smetiská. O katedrálach môžu iba plano snívať.

::

V každej etape dejín človek prežíva v podstate to isté. Rozhoduje sa medzi dobrom a zlom. Hľadá cestu a cieľ. Nikto ho nezbavil ani nezbaví slobodnej vôle a zodpovednosti. Ľudské úsilie však vždy narážalo na odpor a rozličné prekážky. Človek zápasí s osudovosťou a silami temna, ale aj s inými ľuďmi a v neposlednom rade sám so sebou. Niekedy sám hýbe kolesom dejín a inokedy je ním vlečený, ale vždy je, mal by zostať človekom.

 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (48/2021)

::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

2 komentáre:

  1. Anonymný13.12.21

    Stali sme sa súčasťou úpadkovej kultúry, ktorá nás ohrozuje zo všetkých strán a všetkých oblastí. Pod rúškom reforiem sa rúca všetko, čo tu ešte ako tak fungovalo a život sa stáva náročnejším, drahším a ťažším, iniciatívy sa ujímajú ľudia bez charakteru, morálky, zodpovednosti, odbornosti a tak sa moc sústredí v rukách niekoľkých mocných a bohatých, ktorí si myslia, že presvedčia aj Pána Boha o svojej pravde a mnohí im v tom pomáhajú. Biedneho, chorého, starého, upracovaného človeka sa nikto nezastane, len sa ho mnohí usilujú oklamať a okradnúť. Oveľa väčšími zlodejmi než sú tí pouliční sú tí v rozličných inštitúciách, ktorí si formujú zákony podľa vlastných požiadaviek a neberú ohľad na nikoho a na nič, len na vlastné výhody a zisky. Zdá sa mi, že aj Cirkev im ide poruke, alebo mlčí k veľkým krivdám a podvodom, ktoré sa dejú, ani Láska nemôže fungovať bez Pravdy a Spravodlivosti. Vďaka za postrehy z reálneho života. Dnes už nemaľujú vidiny lepších zajtrajškov, ale akejsi vzdialenej budúcnosti ľudstva. Pričom by stačilo, keby sme prijali pravidlá dané Bohom pre ľudský život v sv. Písme a dve tisícročnej skúsenosti Cirkvi, nespoliehali sa na vlastné ľudské predstavy a túžby. Ľ

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonymný14.12.21

      Váš komentár je vynikajúci, výstižný, aktuálny, trefný, konkrétny. Som rád, že má Priestornet takýchto tvorcov, prispievateľov. Zatiaľ sú to však, obrazne povedané, iba možno zúfalé výkriky do tmy! A tí, ktorí by mali, ich nečítajú, že by ich to priviedlo aspoň k zamysleniu. Mám obavy, že je to, ako uvádzate, súčasný a žiaľ i stály trend našej spoločnosti.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.