- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

17. januára 2022

Poznámky a súvislosti

 

ZÁPISNÍK (3/2022)

Obhajcovia takzvanej obrannej dohody s USA hovoria, že žiadne vojenské základne americkej armády u nás nebudú. Nuž takto. Keď niečo vyzerá ako mačka, mňaučí a chytá to myši ako mačka, asi to je mačka. A keď niečo vyzerá ako vojenská základňa, sú tam vojaci a zbrane ako na vojenskej základni, tak to asi bude vojenská základňa, a nie skautský tábor.

::

Rozhodnutie Fondu na podporu umenia, týkajúce sa časopisov Spolku slovenských spisovateľov (na tento rok nedostali ani jedno euro), je podivné, neobhájiteľné a doslova hanebné. Vidno, že barbari sú nielen pred bránami, ale už aj vo vnútri Mesta. Devastácia kultúry, ku ktorej dochádza, je obludná.

::

Pred desaťročiami boľševici (medzi nimi mnohí sociopati a psychopati) silou-mocou chceli chrániť národ pred imperialistami, triednymi nepriateľmi, kapitalistami – a urobili veľkej časti obyvateľstva zo života peklo. V súčasnosti pandemickí jastrabi (aj medzi nimi je mnoho sociopatov a psychopatov) chcú silou-mocou chrániť ľudí pred vírusom a pandémiou – a robia všetkým inak zmýšľajúcim zo života peklo.

::

Aj zdanlivo veľmi rozdielne a vzdialené veci môžu vnútorne súvisieť. Preto je vždy dôležitý celostný pohľad, skúmanie väzieb, uvedomovanie si kontextu. Všetko na tomto svete má svoju príčinu i následok. Naozaj sa dá povedať, že všetko so všetkým súvisí. Ani súčasný marazmus v spoločnosti sa nevytvoril len tak z ničoho – má korene, a bude mať i (trpké) plody.

 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (2/2022)

::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.