- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

24. februára 2022

Dočkaj času jak hus klasu

 

Vlado Gregor

Človek, na rozdiel od husi, dokáže presadzovať svoju vôľu a predstavuje si, že tým niečo dosiahne a pomôže okolitému svetu. Dokonca sa občas domnieva, že aj celému svetu. Tento jeho osud je daný a nevyhnutný a snažiť sa musí, lebo v Božích očiach nie sú natoľko hriešne omyly a chyby ako úmyselné zakopávanie svojich schopností a talentov.

V hierarchickej aj v demokratickej spoločnosti, či už štátnej alebo rodinnej, sa občas dejú veci, ktorým sa musíme vzoprieť za každú cenu. Aj za cenu života. Možno sa vám teraz zdá, že mám silné reči a o život mi nikdy nešlo. Verte tomu, že išlo, ale je nevkusné sa tým chváliť a niekomu to vysvetľovať.

Môj otec mal veľké talenty, ale aj veľkú ohľaduplnosť, veľkú dobrotu a veľký charakter. Samozrejme, občas sa mýlil, občas sa preceňoval a občas nedoceňoval a mamu to občas oprávnene a občas neoprávnene hnevalo. Ale nikdy nič nerobil zlomyseľne a nekládol svoje záujmy a kariéru nad dobro a záujmy svojich a ostatných.

Všetci chceme byť reformátormi a chceme veci zovšeobecňovať, to je veľké a asi už rajské pokušenie. Mnoho vecí, a to podstatných, sa však deje z Božej vôle a milosti a často na to prídeme až po veľkých omyloch a škodách. Až tie nás naučia, že sme mali a máme presadzovať a skúmať Božiu vôľu, a nie svoju.

Sám som sa od mladosti snažil veci zovšeobecňovať a hľadať recepty. Zažíval som pritom väčšinou nepochopenie a ignoranciu. Človek si prirodzenými sklonmi spôsobí veľa trápenia a komplikácií, než v určitej chvíli príde na to, že Bohu treba byť vďačný za to, čo mám, a ostatné mi bude pridané.

Nemáme súdiť, aby nás neodsúdili, a akým metrom meriame, takým aj nám bude namerané. Je v modernej dobe stále modernejšie snažiť sa byť objektívny a vedecký. Slúži k tomu psychológia, sociológia, sexuológia, úvahy o empatii, dokonalej rovnosti a spravodlivosti... Brzdime, milí moji. Ak aj presne zistíme, aký je svet a ľudské sklony, nemôžeme sa takémuto svetu prispôsobovať. Morálku a ideály nemôžu určovať všeľudové ankety: ani o sexualite, ani o synodalite. Snažme sa teda veci zlepšovať, ale učme sa aj brzdiť. Hlavne však neprestávajme prosiť, byť vďačný a modliť sa. Amen.

 

Vlado Gregor


::

Rozhovor s autorom: Ježišov odkaz pretrvá

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.