- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

29. mája 2022

Nedeľné slovo (174)

 

Vzťahy

Žiaden spor by sa nemal hnať na ostrie noža, lebo to vytvára situácie, z ktorých je ťažké vycúvať, vymotať sa, zachrániť. Rozmáhajúci sa požiar sporu či hádky treba čo najskôr uhasiť. Vieme to, teoreticky... Ale prečo podľa toho nekonáme? Prečo zlyhávame?

Vo vzťahoch, ak majú byť dobré, nemôže ísť o súperenie či nedajbože poníženie toho druhého, ani o jeho využívanie, musí ísť o spoluprácu, vzájomnú úctu a podporu.

Kvalitné vzťahy napĺňajú život, bez nich by človek nebol človekom. Pritom platí, že ich treba chápať v triáde: vzťah k Bohu, k sebe, k iným ľuďom.

Viem, zdá sa to samozrejmé. Ale naozaj tomu veríme? A meníme takúto vieru na skutky? Veru, nezaškodí pripomínať si zdanlivo samozrejmú hodnotu a užitočnosť dobrých medziľudských vzťahov.

 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúce: Nedeľné slovo (173)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.