- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

24. januára 2023

Vodič

 

Ján Grešák
(Písané životom)

Sedíme v autobuse. Okolo nás sa pohybuje krajinka, zelené pole, biele domy, ľudia. Pred nami sivá stuha cesty. V autobuse panuje pokoj.

Nad predným oknom, z pravej strany, je zrkadlo. Je tam preto, aby vodič videl, čo sa deje vo vnútri. Aby nás videl, nás štyridsiatich cestujúcich, štyridsať ľudí, za ktorých je zodpovedný. Preto má nad sebou zrkadlo. A keďže v zrkadle vidí nás, vidíme aj my jeho.

Ale vodič sa nepozerá do zrkadla, díva sa na cestu pred sebou. Pozorujem v zrkadle jeho pokojnú, sústredenú tvár. Nepozerá sa na nás, ale jednako vie o nás. Vie, že má so sebou ľudí, ktorých musí priviezť do cieľa. Priviezť ich načas, živých a zdravých. Jeho tvár je pokojná, ostražitá. Múdra tvár.

Dobre je zveriť sa múdremu vodičovi.

 

Ján Grešák


::

Z ďalších textov autora:

Jazdec

Stretnutie

Spomienka na Vianoce


::

PriestorNet patrí ľuďom súcim na slovo, rozhľadeným a kultivovaným...
Staňte sa jeho priaznivcom: podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.