- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

9. júna 2023

Rast predaja ruskej cestnej techniky

 

Karol Dučák
(V roku 2022 a v prvom štvrťroku 2023)

Bolo veľmi naivné domnievať sa, že zavádzanie početných balíkov sankcií voči Rusku od 23. februára 2022 položí ekonomiku najväčšieho štátu sveta na kolená. Nestalo sa a ani sa nestane. Práve naopak. Ruské hospodárstvo je dnes silné ako nikdy v minulosti. Situácia má zaiste ďaleko od ideálu, ale jedno je isté: akékoľvek nezmyselné sankcie nemôžu ohroziť ruskú ekonomiku.

Medzi odvetvia ruského priemyslu, ktoré úspešne zavŕšili rok 2022 a zdarne odštartovali aj do roku 2023, patrí segment techniky na stavbu ciest a špeciálnej techniky. Ako uviedol Kommersant dňa 20. januára 2023, predaj tejto techniky napriek sankciám vzrástol v roku 2022 o miliardy rubľov. Pritom vo štvrtom štvrťroku 2022 vykázal rast až o 38 percent a podľa výsledkov celého roka došlo k nárastu v peňažnom vyjadrení o 33 percent.

Ruské továrne zvýšili v roku 2022 expedície exkavátorov 2,1-násobne, čelných nakladačov o 42 percent, hydraulických manipulátorov o 18 percent, autogrejderov o 12 percent, šmykom riadených nakladačov o šesť percent a pásových buldozérov taktiež o šesť percent.

Zaiste však nebolo všetko ideálne. Ako poukázalo združenie Rosspecmaš, napriek celkovému nárastu predaja ruskej techniky na stavbu ciest a špeciálnej techniky došlo u niektorých produktov v rovnakom období k zníženiu odbytu. Veľký pokles predaja nastal u rýpadlo-nakladačov (o 60 percent). Znížil sa aj predaj valcov o 21 percent, teleskopických nakladačov o 19 percent, žeriavov na kladenie rúr o 12 percent a autožeriavov o 0,3 percenta.

Sankcie Západu paradoxne pomohli ruským fabrikám, pretože odchod zahraničných predajcov zo „znepriatelených krajín“ z Ruska dal väčší priestor domácim firmám. Na druhej strane však vyvstala nová hrozba od dodávateľov, ktorí sa nepripojili k protiruským sankciám a majú voľný prístup na ruský trh. Ide predovšetkým o čínskych výrobcov, ktorí predstavujú nebezpečnú konkurenciu pre ruských výrobcov na domácom trhu. Ako uvádza Jevgenij Gorelyj, generálny riaditeľ závodu DST-Ural v Čeľabinsku, Čína ponúkala svoju techniku za nižšie ceny ako ruskí výrobcovia vďaka „veľkým objemom výroby v Číne a dotovaniu exportných cien“ (kommersant.ru).

Analytici v tejto súvislosti hovoria o potrebe rozšírenia dotácií v Rusku, a to aj vo forme grantov na rozvoj výroby komponentov. Podľa združenia Rosspecmaš majú ruskí výrobcovia „požadované kapacity a kompetencie na nahradenie zahraničnej produkcie vo väčšine hlavných segmentov za predpokladu systematickej a predvídateľnej štátnej podpory“ (kommersant.ru).

Trend rastu predaja ruskej techniky na stavbu ciest a špeciálnej techniky pokračoval aj v prvom kvartáli roka 2023 vďaka zvýšenej realizácii infraštruktúrnych projektov. Ako uviedol Kommersant 25. apríla 2023, predaj ruskej cestnej techniky vzrástol v prvom štvrťroku 2023 o 24 percent. V peňažnom vyjadrení sa predala produkcia za 17,7 miliardy rubľov. Došlo aj k nárastu výroby o 30 percent na 19,9 miliardy rubľov. 

V niektorých prípadoch boli zaznamenané rekordné úspechy. Napríklad predaj exkavátorov vzrástol 5,9-násobne a predaj žeriavov na kladenie rúr trojnásobne. Rástol aj predaj šmykom riadených nakladačov o 22 percent, valcov o 14 percent a čelných nakladačov o jedno percento. Naopak, poklesol predaj rýpadlo-nakladačov o  73 percent, hydraulických manipulátorov o 23 percent, autogrejderov o 22 percent a pásových buldozérov o 19 percent.

Ruská produkcia techniky na stavbu ciest a špeciálnej techniky zaznamenáva nielen kvantitatívny, ale aj kvalitatívny rast. Ruskí výrobcovia venujú nemalé prostriedky na inovácie a pravidelne predstavujú nové modely svojich produktov. Dokázali prekonať nedostatok niektorých komponentov na výrobu svojich mechanizmov, ktoré pred zavedením sankcií nakupovali na Západe, novovyvinutými ruskými, prípadne čínskymi náhradami.

Rosspecmaš uvádza, že dopyt po ruskom strojnom vybavení rastie vďaka realizácii projektov infraštruktúry, ako aj skutočnosti, že „veľké spoločnosti čoraz častejšie dávajú prednosť špeciálnej technike z Ruska“ (kommersant.ru).

Rosspecmaš ponúka aj návrhy na zvýšenie dopytu po ruskej špeciálnej technike racionálnejším prideľovaním dotácií a rozšírením podmienok zvýhodneného lízingu. V združení sa tiež domnievajú, že by bolo potrebné prideliť „minimálne 10 miliárd rubľov ročne vo forme grantov na výrobu komponentov“ (kommersant.ru).

Situácia je vcelku dobrá, ruské podniky sa však boria aj s nemalými problémami, napríklad s nedostatkom vysokokvalifikovaných pracovných síl, ale problémy predstavujú výzvu, aby sa spoločnosť posúvala dopredu a aby rástla. 

Tak či tak je nevyhnutné opakovane pripomínať (pretože opakovanie je matkou múdrosti), že stupídne protiruské sankcie sú bumerangom, ktorý sa vracia na hlavy ich pôvodcov a devastuje západný svet. Múdri politici mnohých krajín sveta to pochopili a nepristúpili k  sankciám proti Rusku. Lenže ako možno naliať rozum do deravých hláv západných politikov? To je ten najťažší rébus!

 

Karol Dučák


::

Súvisiaci článok: Vojne sa dalo predísť...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.