- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

28. augusta 2023

Malé vlakové putovanie

 

Železničná stanica v Heľpe
ZÁPISNÍK (31–34/2023)


Našu cestu začíname v Heľpe, rázovitej horehronskej obci, známej pestrými krojmi a bohatými folklórnymi tradíciami. V minulosti tam hľadali inšpiráciu a zbierali podnety viacerí umelci – maliari, fotografi, literáti. Z miestnych reálií vychádzal Jozef Cíger Hronský pri písaní románu Jozef Mak, ktorý je vynikajúcim zobrazením slovenského sveta a národnej duše.

Nasadáme do vlaku s konečnou stanicou v Margecanoch. Vozne sú pohodlné, klimatizované, cestuje sa v nich dobre, ale musíme prijať fakt, že vlak má meškanie, nestihneme prípoj, do cieľa dnešnej cesty prídeme neskôr ako sme predpokladali. Vedie nás to k rozhovoru o trpezlivosti, o potrebe učiť sa jej, o to viac, že naša doba je plná nepokoja, náhlivosti, naháňania času.

Počas jazdy sledujeme krajinu. Mení sa, nie je jednotvárna, dáva podnety na premýšľanie: lesy, lúky, vodné plochy, dediny, domy na samote, pasúci sa dobytok... ľudia. Už názvy niektorých staníc vzbudzujú pozornosť: Telgárt, Dobšinská ľadová jaskyňa, Stratená, Dedinky, Mlynky, Tretí Hámor. Je zjavné, že tu sa žije inak ako v Bratislave či iných veľkých mestách.

Aj meškajúci vlak raz dôjde do cieľa. Sme v Margecanoch, prestupujeme, aby sme o štvrťhodinku znova prestúpili – v Kysaku. Dnes sa chceme dostať do Prešova.

Prešov nás víta horúcim počasím. Na bezoblačnej oblohe panuje letné slnko, jeho lúče dopadajú na zem so všetkou silou. Ubytujeme sa v hoteli a po krátkom oddychu ideme von. Večerná svätá omša v Konkatedrále svätého Mikuláša pôsobí ovlažujúco na dušu i telo.

 

Konkatedrála sv. Mikuláša

Druhý deň venujeme prehliadke historického centra. Hlavná ulica (vlastne námestie), priľahlé uličky, pravoslávny, evanjelický, gréckokatolícky a dva rímskokatolícke kostoly, synagóga... Krajské múzeum ponúka návštevníkom niekoľko expozícií. Zaujali nás ukážky ľudovej kultúry a tvorivosti (architektúra, kroje, náradie), ako aj artefakty zachytávajúce voľakedajší život v meste. Záver patril svätej omši v Kostole svätého Jozefa, ktorý spravujú františkáni.

 

Paradoxy

Nasledujúci deň sme takisto strávili v Prešove. Začali sme ho cestou na miestnu kalváriu. Postavená bola v 18. storočí. Jej dominantou je Kostol Svätého kríža z roku 1753. Ku kostolu vedie krížová cesta s jednotlivými zastaveniami – kaplnkami. Žiaľ, areál pôsobí dojmom istej zanedbanosti – na jeho obnovenie, respektíve oživenie by boli potrebné nielen peniaze, ale hlavne väčšia viera nás všetkých, obyvateľov Slovenska.

 

Prešovská kalvária, kostol

Prešovská krajská galéria nám ukázala rozmanitosť umenia aj pseudoumenia. I keď to asi nebolo zámerom organizátorov či kurátorov, konfrontácia diel vytvorených v priebehu niekoľkých storočí (približne od roku 1500 po súčasnosť) potvrdzuje tristnú skutočnosť postupného úpadku – od veľkých tém a remeselnej zručnosti až virtuozity k obrazom bezduchosti a škaredosti. Je to doslova šok: vidieť plastiky Majstra Pavla z Levoče a o niekoľko chvíľ výtvory dnešných študentov vysokej výtvarnej školy.

 

Sv. Alojz z Gonzagy (obraz z 18. storočia)

Ďalšie ráno. Pokračujeme v ceste ďalej na východ, opäť vlakom, do Humenného. Expozície miestneho múzea sú umiestnené v zrenovovanom kaštieli. Priľahlý park poskytuje priestor na oddych. A vedľa sa nachádza skanzen východoslovenskej – rusínskej dediny, ktorého najväčšou stavbou je gréckokatolícky Kostol svätého archanjela Michala, prenesený z obce Nová Sedlica.

 

V humenskom skanzene

Humenné má aj inú podobu, menej peknú: ošarpané domy, opustené, prázdne priestory... Nadobudli sme dojem, že ide o mesto lacného oblečenia a gýčových umelých kvetov, ponúkaných takpovediac na každom rohu. Ale napokon dávame prednosť pozitívnym dojmom a zážitkom, ktoré nás môžu obohatiť.

 

Kaštieľ v Humennom

Návrat tou istou cestou. Škola trpezlivosti a pokory. Prekonávanie únavy. Volanie domova.

Naše niekoľkodňové putovanie bolo nenáhlivé. Chceli sme krajinu a ľudí vidieť zblízka, naozaj, hlbšie. Preto sme si vybrali ako dopravný prostriedok vlak, a vlastné nohy. Videli sme všeličo, krásu i škaredosť, veľké sociálne rozdiely. Stretli sme sa so slušnosťou a kultivovanosťou, ale aj s konaním hodným odsúdenia.

Slovensko nie je čiernobiele. Slovensko sa hľadá. Aby sa našlo, potrebuje dobrých vodcov, čestných, mravne zodpovedných, skutočné osobnosti. A nadovšetko potrebuje kresťanov a kresťanstvo!

 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (29–30/2023).


::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.