- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

23. januára 2024

Sám vojak v poli...

 

Martin Jančuška

To  som zostal skutočne sám? Len veľmi málo bolo tých, čo sa vyjadrili k otvorenému listu, ktorý som poslal vo veci „kovidu“ pani ministerke zdravotníctva. Traja či štyria moji priatelia a známi. Ostatní vzali list na vedomie – a mlčia. Súhlasia? Nesúhlasia? Koho z nás sa to (ne)týka? Nie môj list, ale to hrozné, ohavné, čo sme všetci zažili, mnohí na vlastnej koži. Je za tým ľahostajnosť či nevedomosť? Neviem. Nuž, nedivme sa, ak sa veci budú ďalej vyvíjať smerom, ktorý nikto z nás nechce.

Či sme mohli tomu zabrániť? To nech si každý zodpovie sám. Nože si zalistujte trochu v dejinách a nájdete odpoveď. Ľahostajnosť sa nám vypomstí. Poznáte to príslovie o plači nad rozliatym mliekom... Nepoznám všetkých aktérov toho zločinu, ale ubezpečujem vás, že oni nespia.

Možno sa môj list k pani ministerke zdravotníctva ani nedostal, ale viem, že sa dostal k pani prezidentke Zuzane Čaputovej a k pánu doktorovi Robertovi Ficovi, lebo som dostal od nich odpoveď, že list berú na vedomie, dokonca mi poslali aj číslo, pod ktorým bol list zaevidovaný. Len zaevidovaný.

A čo naša lekárska komunita? Aj tá mlčí?! Nedivím sa laikom, ktorí boli doslova zo dňa na deň prepadnutí strachom, že zareagovali tak, ako zareagovali, ale vy, páni kolegovia, koľkí z vás sa začali hlbšie zaujímať o túto problematiku? Kto si naštudoval, čo bolo našou povinnosťou? To zdrojmi odborných informácií mali byť médiá? Neuvedomujete si ani dnes tú absurdnosť? Alebo sa dávate unášať rozprávkami, že to patrí minulosti a nemôže sa to opakovať?

Mal by som ešte veľa otázok, ale radšej nebudem pokračovať. Neviem, čo a kedy zobudí našich lekárskych kompetentných, aby urobili to, čo nám prikazuje Hippokratova prísaha. Neviem presne, koľko je na Slovensku lekárov. Dvadsať tisíc? Možno viac. Žeby sa z takého počtu nenašlo aspoň sedem statočných?

 

Dr. med.  Martin Jančuška

 
::

Súvisiaci článok: Otvorený list ministerke zdravotníctva.


::

Vážený čitateľ,
pomôžte nám skvalitniť tento portál, prispejte svojím komentárom, vyjadrite svoj názor...
(redakčný dotazník)

4 komentáre:

  1. Tak ako boli v časoch „pandémie“ umlčiavané kritické hlasy, tak sú teraz zametané pod koberec, zakrývané alebo zľahčované následky onej hystérie, spojenej so zneužívaním zdravotného problému na zištné, resp. politické ciele.
    Zvlášť zarážajúce je, že ani z radov veriacich sa takmer nikto neozýva, aby spätne upozornil na hrubé, bezprecedentné porušenie náboženských práv (napríklad niekoľkomesačné zatvorenie kostolov), ku ktorému došlo.
    Jednou zo vzácnych výnimiek je kardinál Robert Sarah – vo svojej najnovšej knihe okrem iného napísal:
    „Mnohé vlády zo zdravotných dôvodov upreli veriacim právo na dôstojné a slávnostné slávenie vznešených tajomstiev viery v spoločenstve. Ľud sa bez reptania podriadil nariadeniam, ktoré vôbec nebrali do úvahy Boha. Našu spoločnosť zachvátila panika zo smrti... Lenže aby človek skutočne žil, stačí mu byť nažive? (...) Mnohé opatrenia vyvolané obavou zo šírenia koronavírusu boli, žiaľ, v dejinách Cirkvi nevídaným svätokrádežnými gestami.“

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný23.1.24

    Asi čakať, že na tomto svete príde k oceneniu statočných, poctivých a zodpovedných je asi naivné si myslieť. O to viac v tomto čudnom svete pomiešaných hodnôt a potláčania hodnôt, na ktorých je možné postaviť dobrý život sa spravodlivosti asi nie je možné dovolať. A predsa je potrebné stáť za Pravdou a Dobrom a usilovať sa o Spravodlivosť aj mať rád ľudí a slúžiť im. Je to ťažké, ale potrebné. Škoda, že Cirkev opúšťa Ježišovo evanjelium a biblické zásady, na ktorých táto civilizácia stojí už tri tisícročia, z toho je mi niekedy smutno. Nie pre ňu samotnú, každý dosiahne po čom túži, ale pre mnoho statočných ľudí, ktorí sa obetovali a slúžili a dnes sa im dostáva výsmechu a poníženia. Vďaka za upozornenie na to na čo sa dnes rýchlo v záujme niekoho a niečoho veľmi rýchlo zabúda, čo nám ešte pred niekoľkými mesiacmi veľmi komplikovalo život a naše medziľudské vzťahy aj vzťah s Bohom. ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anonymný23.1.24

    Žiaľ dosť ťažko sa vyjadriť k tejto pandémii.Hneď na začiatku roka 2O22,manželka začala kašľať.Strata chuti do jedla,slabosť,únava.Strata chuti a čuchu.Test ukázal na covid.Jedno antibiotikum za druhým a žiadne zlepšenie.Lekár hovorí chodte do nemocnice a nedajte sa vyhodiť.Samozrejme ju neprijali.Nestačil kovid test,nemala teplotu.Našťastie po známosti ju prijali do V.Hágoch.Diagnóza:obojstranný zápaľ pľúc.Lekár mi povedal.Ešte 2,3 dni
    a ste vdovec.Okamžitá liečba.O 10 dní som ju niesol zdravú domov.
    Podotýkam,že jasom bol zdravý a kovid som nikdy nedostal.
    Samozrejme,že sme sa dali 3x očkovať.
    Môj názor:chaos,lekári nevedeli ako liečť.Žiadne usmernenia v liečbe.
    Max.dôraz na testovanie,no čo ďalej nik nevedel.Najväčší odborník na
    kovid Matovič,nekonečné prázdne tlačovky,šikana,atď,atď.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vyhlášky protirečiace ústave, vynucované testovanie, klamanie o tom, že očkovaný človek neprenáša vírus alebo že nemôže vážne ochorieť, na dlhé mesiace zatvorené kostoly a školy, nezmyslené nariadenie o nosení rúška či respirátora v prírode, škandalózne nákupy neprimeraného počtu vakcín, ktoré sa teraz musia likvidovať, strašenie ľudí a kriminalizovanie názorových oponentov... A tak ďalej a tak ďalej.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.