- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

12. marca 2024

Francúzsko hynie

 

Ilustrácia: Andrej Mišanek
Správa z tlače: Francúzski parlamentní poslanci na mimoriadnom zasadnutí vo Versailles veľkou väčšinou schválili zakotvenie práva na potrat do ústavy. Francúzsko sa tak stáva prvou krajinou na svete s právom na potrat v ústave.

Francúzsko – kedysi mocná, úctyhodná krajina, hrdiaca sa titulom „najstaršia dcéra Cirkvi“, krajina vznešených panovníkov, svätcov a vyznávačov, krajina Jany z Arku, krajina nádherných katedrál, krajina veľkého umenia a ešte väčšej viery; a dnes krajina úpadku, poľutovaniahodná obeť sekularizmu, modernizmu, zrady kresťanských ideálov.

Dcéra opustila matku a dostala sa na scestie. Začalo sa to revolúciou, ktorú ešte i dnes nazývajú veľkou, i keď v skutočnosti bola hlavne krutá, krvavá a škodlivá. Pod peknými heslami o bratstve, slobode, rovnosti a vláde rozumu sa skrývala nenávisť k Bohu a Cirkvi, nenávisť k poriadku, ktorého stelesnením bola monarchia. Značná časť ľudu uverila klamným sľubom a dala sa strhnúť vášňami. Revolucionári konali nemilosrdne. Ich najobľúbenejším nástrojom sa stala gilotína. Vymysleli teror. Popravili mnohých, naozaj mnohých nevinných, vrátane kráľa a kráľovnej, a potom sa začali kántriť medzi sebou. Jed bol vypustený.

Vo Francúzsku odvtedy nebolo pokoja, nebolo istoty, nebolo skaly, na ktorej by sa dalo stavať. Prichádzali ďalšie a ďalšie politické i kultúrne otrasy, chyby a zlyhania. A je tak tomu i v súčasnosti. Kríza sa prehlbuje. Nečudo, keď ľudia zanechajú vieru v pravého Boha, začnú veriť hocikomu a hocičomu, strácajú orientáciu a uchyľujú sa ku klamstvu, šikovne obalenému frázami o spravodlivosti a humanizme. Ale kde je tá spravodlivosť a humanizmus? Veď krajina hynie!

Nazvať legalizáciu umelého potratu právom či pokrokom značí prisvedčiť skaze a smrti.

 

Ján Maršálek


::

Súvisiace články:

Obraz Európy bez Boha

Prečo horia francúzske katedrály?

Charlie Hebdo: morálna žumpa


::

Prosíme, nebuďte ľahostajní.
Postavte sa za pravdu, vyjadrite svoj názor – napríklad formou komentára pod článkom.

Ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície, prihláste sa
na odber e-mailového mesačníka: podrobnejšie informácie.

3 komentáre:

  1. Anonymný12.3.24

    Je treba len súhlasiť s autorom článku. Ak nebudeme konať pokánie všetci zahynieme. Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jednou z obetí vyčíňania francúzskych revolucionárov bola kráľovná Mária Antoinetta.
    Dnes som sa dočítal, že u nej našli obrázok Najsvätejšieho Srdca Ježišovho – a i to jej pripísali ako vlastizradný čin.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kardinál Robert Sarah: „Všetci, ktorí podporujú a legalizujú potrat, sa otvorene stavajú proti Kristovmu učeniu a Božiemu zákonu.“

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.