- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

15. septembra 2010

Dokedy bude treba bojovať?

(Hosťovský priestor)

Málokedy píšem konkrétne, lebo "nomina sunt odiosa" - a ako kresťania by sme mali ľudí zmierovať. Keď teda konkretizujem, situácia je vážna a musím byť veľmi nasrdený. Je veľmi smutné, že na Slovensku sa ľudia, ktorí majú často na podružné veci iný názor, nevedia mať radi, ba nevedia byť voči sebe ani trochu slušní...
Rozposlal som nedávno takýto mail: "Čakám, kedy sa na Sulíka a na vládu podá trestné oznámenie. Aké právo majú odstraňovať sochu, ktorú nezaplatili? Mimochodom, ide o typické slovenské Kocúrkovo. Kto v Čechách skúma, či Václavove sochy majú dobové ostrohy, alebo v Maďarsku, či Štefanov kôň nemá priveľké prirodzenie?" Práve tá posledná výhrada ma dostala do varu. Ako keby prirodzenie leva, ktorý tróni nad Štefánikom, nebolo evidentne predimenzované!
Mám priateľa sochára, ktorý politiku vôbec nesleduje. Ten mi povedal, že aj Štefánik pred divadlom, aj budúci Masaryk pred múzeom sú situované oveľa nevkusnejšie a neboli tam dodržané vôbec žiadne výberové pravidlá...
Jeden z mailovo dotknutých mi odpísal: "To si môže hocikto bohatý dovoliť sochu hocikde? Mám to takto chápať?" Ja na to: "Na tú sochu prispela kopa ľudí, ktorí vôbec nie sú bohatí. Takto to chápte."
Ešte jedna vec ma zaráža. Ortieľ nad sochou Svätopluka vyriekla komisia, v ktorej majú všetci rovnaký názor... Presne podľa vzoru boľševických komisárov. Vo všeobecnosti má už veľa ľudí pocit, že Kominterna a komisári z Bruselu sa od tých boľševických líšia len modrou farbou.
Sám som mal veľmi zlé skúsenosti s komunizmom, na výsluchy predvolávali nielen mňa, ale aj rodinu a spolupracovníkov. Teraz sú tie tlaky omnoho rafinovanejšie, na spôsob varenia žaby. Keď prudko zvýšime teplotu, žabka vyskočí, ale keď teplotu zvyšujeme pomaly, tak ju pekne-krásne uvaríme.
Teraz má štátna a ešte viac nadštátna moc oveľa silnejšie, kvalitnejšie a rafinovanejšie páky. Nemusí ľudí zatvárať a zabíjať, väčšinou stačí pravdivých ignorovať a hlúpych oblbovať. Toto sme chceli a za toto sme zažínali sviečky a štrngali kľúčmi?
Zatváranie úprimných úst čoraz úspešnejšie pokračuje...

Autorom príspevku je Vlado Gregor.

Súvisiace články:
Neúprosný čas...

2 komentáre:

  1. Likvidácia sôch má vo svete istú tradíciu, Mária-Terézia, Stalin, Gotwald, Husein, Budha, aj Štefánik... Vždy sa to dialo v prudkých zlomových okolnostiach a v deficite demokracie. V stave usporiadanej demokracie je to nemysliteľné. Asi nám chce Sulík & comp. naznačiť, že sa opäť prudko lámeme... Ktovie kam? Príznačné je, že v závere ..odbornej komisie.. je väčšina argumentov pre odstránenie sochy politických, zrejme v súlade so želaním objednávateľa. Na to bolo zbytočné menovať komisiu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vskutku, v našej spoločnosti sa čosi láme - ale väčšina ľudí si to podľa všetkého neuvedomuje, lebo sa to deje na spôsob "varenia žaby".

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.