- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

27. mája 2011

Zrkadlo týždňa - 21/2011

Národ a spravodlivosť

Anna Belousovová a Rudolf Pučík vystúpili z poslaneckého klubu SNS a ohlásili vznik novej politickej strany s názvom Národ a spravodlivosť. Som zvedavý, ako s touto svojou aktivitou dopadnú. Politických subjektov už bolo u nás založených neúrekom, ale máloktorý z nich uspel vo voľbách. Tak či onak, poctivú stranu národného a konzervatívneho razenia Slovensko potrebuje ako soľ. Ale kde takú vziať?!

Ešte k aktuálnemu sčítaniu ľudu (pozri tiež Zrkadlo týždňa - 19/2011). Ozývajú sa početné hlasy, spochybňujúce priebeh sčítania z hľadiska ochrany osobných údajov. Takéto kuvikanie považujem za nezodpovedné až trestuhodné. Údaje zo sčítacích hárkov podľa mňa nie sú, resp. nemusia byť tajné. Nie je dôvod ich skrývať, anonymizovať. Aj tak sú zväčša verejne známe alebo ľahko zistiteľné z iných zdrojov. Chce hádam niekto zatajiť svoju národnosť? Alebo to, že býva vo svojom dome? Hanbí sa niekto za svoj svetonázor?

A napokon (v rámci hľadania súvislostí) uvádzam citát týždňa:
"Čudne sa cítim, keď niekedy počúvam, akým spôsobom sa končia dnešné manželstvá. Zdá sa mi to až neuveriteľné. Ľudia akoby prestali zápasiť o dobro, o vzťah, o blízku osobu, akoby hneď hľadali riešenie v rozvode. Akoby rozvod bol iba čosi ako výmena starej košele za novú."
(Ľudovít Malík, Katolícke noviny č. 21/2011)

2 komentáre:

  1. Anna Belousovová dopadne s novou stranou presne tak, ako sa vo všeobecnosti očakáva a myslím si, že to očakávanie je absolútny krach. Ak strane vtlačí svoju zakladateľskú predstavu človek, ktorí už preskákal neúspešne niekoľko strán, nemôže to dopadnúť inak. Takých prípadov tu už bolo niekoľko a všetky skončili fiaskom. Ak Slovensko potrebuje nejakú stranu, tak je to strana, ktorá by sa voči nikomu a priori nevymedzovala, ktorá by sa od nikoho nedištancovala, ktorá by postupovala v prvom rade "rozumne" a "strategicky". To by sme ale najprv museli nájsť osobnosť, ktorá tak aj myslí.

    Sčítanie ľudu - neviem ako dopadne, ale jeho priebeh bol vďaka internetu poznačený nezmyselným odporom. Veď kto sa môže tých pár skromných údajov báť? Človek, ktorý žije v pravde nie.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Odpor voči sčítaniu vyvolali predovšetkým samotné rozporuplné vyjadrenia oficiálnych miest o anonymite celej akcie. Ak je niečo anonymné, nemá tam čo robiť žiaden identifikačný kód, určený presne pre konkrétneho občana. Nie, údaje o rodinnom dome,vybavenosti bytu, národnosti alebo vierovyznaní vôbec neboli problémom. Mne sa nepozdávali napr. presné uvedenie dátumu narodenia (nestačí pre štatistiku uviesť iba rok narodenia?), alebo presná adresa zamestnávateľa. Načo to komu je do štatistiky. Nemyslím, že tu šlo o strach z údajov, skôr to bol osobný protest voči nefér prístupu zo strany oficiálnych kruhov. Napriek tomu som sa sčítala, ibaže bez kódu a otázok, ktoré som nepokladala za dôležité pre štatistiku.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.