- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

15. decembra 2011

Nežiť na dlh

Zrkadlo týždňa - 50/2011

Nemáme radi zlé správy, obávame sa ich, nechceme ich počuť - je to prirodzené, ale na druhej strane, popieranie pravdivej (hoci nepríjemnej, bolestnej) správy môže mať fatálne následky.
Mnohí ľudia neradi počúvajú o tom, že život na dlh nie je normálny a skôr či neskôr prinesie problémy.

Nič na tom nezmení reklama ani táranie "odborníkov" a "analytikov" alebo politikov, nič na tom nezmení žiadna múdro sa tváriaca ekonomická teória - život na dlh znamená zlé hospodárenie, navyše, systém požičiavania a požičiavania si na úrok (úžera) je nemorálny!
Boli obdobia, keď bolo požičiavanie na úrok medzi kresťanmi v našom kultúrnom priestore zakázané, respektíve úrok bol obmedzený, aby nedosiahol hranicu úžery. Boli časy, keď ľudia boli vychovávaní v duchu zásady: prikrývaj sa takou perinou, na akú máš.
Ešte nedávno sa ľudia hanbili požičiavať si, žobroniť, považovali to za nedobré a robili tak len v prípade núdze. Zato dnes sa kupujú na dlh aj vianočné dary a dovolenky...
Nebolo by pokrokom, v kontexte vyššie uvedeného, vrátiť sa späť?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.