- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

12. januára 2012

Skutočné hodnoty

Nerád to hovorím (lebo ma to trápi), ale umelecká literatúra sa dostala na okraj záujmu spoločnosti. Paradoxne, vychádza čím ďalej viac knižných titulov. Čoraz viac ľudí sa pasuje za spisovateľov a zároveň sa čoraz viac ľudí nehanbí priznať (pochváliť?!), že knihy vôbec nečítajú.
(Smutný príznak doby, v ktorej žijeme. Zrkadlo odrážajúce našu povrchnosť.)

Rovnoprávnosť neznamená, že všetci môžu robiť všetko. To by sme sa utopili v priemernosti a neporiadku. Treba správne rozlišovať a dávať priestor tomu, čo je dobré, pekné, múdre, kvalitné – v každej oblasti života a v umení zvlášť.
Čítanie beletrie neznamená únik od života, čítanie je práveže súčasťou života a čítanie dobrej literatúry je jednou z jeho najvznešenejších stránok.
Čítajme, premýšľajme, žime! V literatúre, v umení, vo všetkom a všade hľadajme a uprednostňujme skutočné hodnoty. Trvácnosť je cennejšia ako novosť.

Úryvok zo zbierky úvah Stopy v priestore.

2 komentáre:

  1. Je ťažké hľadať dôvody, prečo čítanie kníh ustúpilo do úzadia. Je to pravdepodobne celý balík, ktorý v sebe zahŕňa internet, televíziu, pracovnú vyťaženosť ľudí a únavu a v neposlednom rade aj konzumný spôsob života. Čítanie knihy je rituál, vyžaduje pokojnú atmosféru a dostatok času a toho je v tomto súčasnom uponáhľanom svete nedostatok.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mia, ďakujem za reakciu. S jej obsahom súhlasím - aj keď, povedzme si, na niečo ľudia čas majú... Záleží zrejme na prioritách, na hodnotovej hierarchii toho-ktorého človeka.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.