- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

17. mája 2012

Život plynie

Život väčšiny z nás plynie ako tichá rieka – navonok či zdanlivo pokojná, bez veľkých spádov či zlomov; tečie od prameňa k ústiu: vzniká a zaniká v čase.
Ale každá rieka, aj tá najtichšia, má svoje zákruty, hlbiny i zradné spodné víry. Každý tok má svoju neopakovateľnú podobu, svoj priestor, svoju cestu...
Ľudský život je viac než jednoduché bytie. Človek môže a má premýšľať, stvárňovať, rozhodovať sa, konať, a to tak, aby jeho život nevyústil, obrazne povedané, do stoky, ale do čistého, svetlom prežiareného mora.

Úryvok zo zbierky úvah Stopy v priestore.

4 komentáre:

  1. Áno, ale v praxi to zvyčajne končí tým, že "iba" žijem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. wabt, človek ,,iba" žije až vtedy, ak ho opustí myslenie a pre život ostáva už len telesná schránka.
      Súdiac podľa tvojho blogu i komentárov, myslím, že od tohto momentu máš našťastie ešte hodne ďaleko... :)

      Odstrániť
    2. Trochu ťa asi zmýlila moja chyba, v závere mojej vety nemalo byť "žijem" ale "žijeme". Tak som to myslel a nemalo to byť až také generalizovanie, aj keď to potom tak vyznieva.

      Odstrániť
  2. Ľudský život je ohromne zložité bytie. Presne, ako to bolo povedané, jeho vonkajšia podoba môže mať formu ticho plynúcej rieky s občasnými kaskádami, ale samotný život v tom najpestrejšom poňatí, s veľkými výkyvmi raz hore a raz dolu, sa odohráva v samotnom človeku každodenne. Je to vnútorné rozhodovanie a zvažovanie, boj citov a rozumu, túžby riskovať alebo byť zodpovedným, boj medzi odhodlaním a opatrnosťou. To všetko sa odohráva za tým zdanlivým pokojným plynutím.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.