- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

29. novembra 2012

Cesta z krízy


V dejinách ľudstva sa striedajú obdobia vzrastu a úpadku. Predstava o neustálom pokroku je mylná. Nemožno reálne očakávať, že všetko pôjde k lepšiemu, nebolo tomu tak v minulosti a nebude zrejme ani v budúcnosti.

Cesta ľudstva k bodu Omega nejde po priamke, je plná zákrut i slepých odbočiek. Krízy, ktorú prežívame, sa preto netreba báť, lebo v každej kríze je zárodok obrodenia.
Nevedno, kedy sa ľudstvo odvráti od tejto cesty úpadku, ale keď sa od nej odvráti, uvidí pred sebou naozaj veľký a vznešený duchovný priestor, široké pole nových možností.
::
Úryvok z knihy Stopy v priestore.

2 komentáre:

  1. Myslím si, že sa síce striedajú obdobia vzrastu a úpadku, ale už tisícročia je to, v globále, cesta k vyššej úrovni poznania. Striedajú sa len obdobia materiálneho rastu a úpadku. Aj keď pohľad na prospešnosť poznania môže byť rôzny, poznávanie je nám dané v našej podstate.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, súhlasím - všeobecná úroveň poznania vzrastá, poznatky ľudstva sa vrstvia a pribúdajú každou generáciou... Myslím ale, že bez ohľadu na to si každý človek musí vybojovať svoj životný zápas nanovo a sám za seba.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.