- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

15. januára 2013

Myšlienky z rozhovorov (5)


Pevnou súčasťou obsahovej zložky PriestorNetu je rubrika Rozhovory, kde uverejňujem exkluzívne rozhovory so zaujímavými ľuďmi, najmä z oblasti umenia a literatúry. Domnievam sa, že by nebolo dobré nechať tieto príspevky takpovediac zapadnúť prachom, preto som sa rozhodol pripomenúť ich (na pokračovanie) prostredníctvom krátkych citátov. Tentoraz majú slovo: organista a hudobný skladateľ Stanislav Šurin, publicista Vlado Gregor a spisovateľ Stanislav Háber.

:: Inšpiruje ma predovšetkým slovo. Hudbou som vyjadril aj mnohé osobné životné zážitky. Ohromnú inšpiráciu som našiel v prekladoch hymnov Janka Silana, zo svetskej básnickej tvorby ma doslova očaril Miroslav Válek. Zhudobnil som aj originálne francúzske texty básní Paula Verlaina a Guillauma Apollinaria... (Stanislav Šurin).

:: Nejde len o filozofiu ako lásku k múdrosti, ale aj ako určitú, veľkú pasiu z hľadania pravdy. Passio znamená po latinsky nielen utrpenie (pašie), ale aj vášeň, záľubu, teda pasiu. Vždy mi to prinášalo najsilnejšie zážitky a bolo hlavným motívom tvorby... (Vlado Gregor).

:: Kto má vieru, ten má všetko. Je úplne jedno, či žijeme v 5. storočí pred Kristom alebo v 17. či v 21. storočí. Spôsob prežívania je rovnaký, mení sa len kulisa v podobe technického či vedeckého pokroku. Najviac ma poznačilo poznanie, že najdôležitejšiu časť nášho života prežijeme pri smrti. V nej budeme skladať účty každý osobitne a každý zvlášť, čo sme urobili, a čo sme mohli urobiť. To nie je strašenie peklom, to je jednoducho fakt... (Stanislav Háber).

::
Prečítajte si aj Myšlienky z rozhovorov (4).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.