- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

28. novembra 2013

Bulvárnosť naša každodenná

(Z Pisárovho glosára)

Dostalo sa mi do rúk nové číslo jedného z našich najčítanejších týždenníkov. Bulvár ako vyšitý: na gýčovo farebnej obálke lepkavé titulky a na veľkej fotografii údajná celebrita, ktorá, ako sa dozvedám, vykopla ďalšieho milenca.
Vo vnútri časopisu nachádzam strany plné pikantérií, klebiet, násilností, sladkastých príbehov a veľmi, preveľmi dôležitých správ, a to všetko doplnené množstvom obrázkov. Samozrejme, nechýba horoskop, veď bez neho by sa hádam ani nedalo normálne žiť. Listujem, prezerám, čítam a začínam chápať, že vôbec nie som „in“. Som zúfalo zaostalý, nemoderný a neinformovaný. Ako som mohol napríklad až doteraz nevedieť, že spevák XY nosí náušnice iba na ľavom uchu?!

Aby som však bol spravodlivý, našiel som v spomínanom časopise (jeho názov nie je dôležitý) aj zopár zaujímavých, dalo by sa dokonca povedať hodnotných článkov (na tému rodina či zdravie). Ale čo z toho, keď tvoria len zlomok obsahu, a navyše, v kontexte zväčša pochybne ladených príspevkov strácajú punc hodnovernosti.
Významný taliansky mysliteľ a spisovateľ Giovanni Papini už pred niekoľkými desaťročiami múdro a predvídavo napísal: „Stali sme sa sliedičmi, často nespôsobnými a bezohľadnými, po živote blížnych a viac než filozofia dejín nás zaujíma pitva duší...! Pravdivosť a oprávnenosť týchto slov potvrdzuje naša každodenná skúsenosť. Stačí si pozrieť bulvárnu tlač, mnohé internetové portály, alebo takzvané reality šou.
::
Bohdan Pisár glosuje: Nabudúce o honbe za mamonou.
::
Predchádzajúca glosa: Zrážka civilizácií.
::
PriestorNet: Niečo navyše.

3 komentáre:

  1. "Sliedičstvo" je zrejme dané realitou - nesliedime po zveroch v lese, lebo jedlo nosíme zo supermarketov, nesliedime po nepriateľoch, lebo je (večný) mier a (relatívny) blahobyt. Napriek tomu sliedičstvo, ako stav prirodzenej obozretnosti pretrváva. Len sa presunulo do duševných sfér. Ak znovu budeme bývať v jaskyniach, vráti sa aj sliedenie do lesa. Tým ale nechcem chváliť bulvár, z neho sa mi nerobí dobre, preto ho ani nečítam nesledujem. :) aj takýto smajlík je štipka bulváru...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zaujímavý pohľad. Povedzme, že človek musí po niečom sliediť. Ale prečo nesliedi po filozofii dejín?

      Odstrániť
    2. Aj tento pohľad je zaujímavý. Niekto sleduje filozofiu dejín, niekto len prežíva súčasnosť, málokto však vidí budúcnosť, hoci tá plynie z minulosti.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.