- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

5. januára 2014

Ozveny pastierskeho listu

ZÁPISNÍK – 1 / 2014
Nedávny pastiersky list slovenských biskupov (na prvú adventnú nedeľu) vyvolal v okruhu neznabohov a nepriateľov Cirkvi priam zúrivé reakcie. Ide o dôkaz toho, že list trafil do čierneho a presne pomenoval niektoré problémy (dehonestácia rodinných hodnôt, tzv. gender ideológia, sodomia).
Jedna z trafených husí zagágala niečo v tom zmysle, že biskupi nechápu požiadavky doby, teda že nie sú schopní či ochotní dobe sa prispôsobiť. Nuž, sú ľudia, ktorí sa vždy pohotovo prispôsobia, obrátia kabát – raz sú takí a raz onakí, podľa toho, čo je práve módne, výhodné, politicky vyhovujúce... Chvalabohu, naši biskupi sa ukázali v lepšom svetle.

Giovanni Papini v knihe Život Krista (vyšla na Slovensku v niekoľkých vydaniach) píše aj o tých, čo sa tak radi prispôsobujú „požiadavkám doby“, čo sa nazývajú voľnomyšlienkarmi a považujú sa za pokrokových:
„Sprostí nafúkanci, ktorí pokladali knižnice za maštale; vo vzduchu sa vznášajúce mozgy, ktoré si namýšľali, že sa dotýkajú nebies, keď vystupujú... a s heslom: Človek to chce! – tiahnu ako nejakí križiaci proti Krížu.“
Je zarážajúce, akým smerom sa v poslednom čase posúva kolektívne vedomie, ako sa mení spoločenská klíma v našom európskom civilizačnom priestore – stále viac k relativizovaniu a rozvratu hodnôt. So záujmom, sympatiami a pochopením (?) sa pristupuje k ostatným náboženstvám a kultúram, len na kresťanstvo, ktoré po stáročia formovalo našich predkov, sa hádže špina.
V predvianočnom vydaní Hospodárskych novín nazvali Ježiša „provokatérom a buričom“, o kresťanstve sa tu píše s dešpektom a zle skrývanou iróniou. Autorke jedného z článkov tematickej prílohy sa zdá nepochopiteľné, že Cirkev doteraz existuje... A vždy sa nájdu ľudia z radov veriacich, ktorí spravia službu „užitočného idiota“, zapojac sa do falošnej hry na vyváženosť a objektívnosť.
Takéto myšlienkové (mediálne) výplody sa oháňajú takzvane racionálnym uvažovaním. Ale čo je racionálne? Kresťanské normy, alebo bezmedzný, hodnotovo neukotvený (a tak paradoxne obmedzený) pragmatizmus?
Máme na Slovensku niekoľko vzácnych tvorivých ľudí, ktorých slová hodno počúvať. Patrí medzi nich aj básnik, mysliteľ, prozaik, gréckokatolícky kňaz Jozef Tóth. Z jeho článku publikovanom v Literárnom týždenníku (č. 43-44/2013) vyberám:
„Pravdy kresťanstva sú modernejšie ako najmodernejšie pravdy sveta, ktoré sa časom ukazujú ako pominuteľné hypotézy. Z týchto hypotéz sa znovu a znovu rodí iba bedač a superpáni. A na jedinom kolotoči ľudstva sa znovu krútia páni a otroci, namiesto bratstva je človek zamestnanec, človek zdroj pracovnej sily a podnikateľ, namiesto jedného Boha tisíc malých bruchatých bôžikov!“
Máme rozum a slobodnú vôľu – vyberme si, rozhodnime sa. Ľahostajnosť nás neuchráni.
::
PriestorNet: Niečo navyše.

14 komentárov:

  1. Anonymný5.1.14

    Dakujem autorovi za tento clanok.
    kiez by takych bolo viac.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anonymný5.1.14

      Svet bez elektriny, operácií, internetu, vedy, umenia, lietadiel a asfaltových ciest. To všetko by tu nebolo, keby to záležalo od našej drahej katolíckej cirkvi. Na oplátku by ponúkla infekcie z blatistých ciest, smrť na zápal apendixu, dvojtýždňovú cestu do Paríža a tridsaťročné ženy s ôsmimi deťmi, ktoré zomierajú v štyridsiatke, keď vyzerajú na šesťdesiat. Samozrejme, že katolícka cirkev nemá nárok hovoriť do chodu sveta, s ktorým už pár sto rokov nemá nič spoločné.

      Odstrániť
    2. Svet s elektrinou, operáciami, internetom, vedou, umením, lietadlami a asfaltovými cestami vznikol na pôde kresťanskej Európy, na území zúrodnenom kresťanským duchom; nevznikol inde, na iných kontinentoch - tam bol prenesený, resp. prevzatý.
      ::
      Keď pre nič iné, tak preto, lebo k sa k nej hlásia milióny ľudí, Cirkev má právo hovoriť do chodu sveta.
      ::
      Tie blatisté cesty a predčasné úmrtia sú zrejme narážkou na stredovek.
      Nuž, patrilo by sa zanechať také pokrivené, jednostranné nazeranie na toto obdobie. Aby sme videli trebárs aj gotické katedrály a vznešené umenie, ktoré vtedy vznikalo. A keď hovoríme o predčasných úmrtiach, pozrime sa na krvavé (najkrvavejšie) 20. storočie s dvoma svetovými vojnami, gulagmi a koncentračnými tábormi!

      Odstrániť
    3. Anonymný13.1.14

      Priateľu prepáč mi ale bol si triezvy, keď si písal tie bláboly. Napr. kto sa modlil za pokoj v Sýrii, kto sa jasne vyjadril proti vojne v Iraku,kto zachraňoval židov v čase holokaustu atď..

      Odstrániť
  2. Anonymný5.1.14

    Pokrok prišiel NAPRIEK vytrvalému odporu katolíckej cirkvi, nie vďaka kresťanskému duchu Európy. :) Neuvedomil som, na aký portál som zablúdil. ;) Takže už len dodám, že základy vedy boli postavené a rozvinuté v iných častiach sveta: Európa získala technickú prevahu vďaka vrodenej výbojnosti bielej rasy. (Nebudem tvrdiť, že vďaka kresťanskej výbojnosti, lebo výbojné sú aj iné rasy; geneticky sme však my fyzicky najsilnejší a najvytrvalejší,a to nakoniec rozhodlo). O dvadsiatom storočí, resp. o tom, čo RKC urobila, neurobila, mala, či mohla robiť, radšej nehovorme. Vďaka za priestor.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 1. Pravým pokrokom je návrat zo zlej cesty.
      2. Máme rozum a slobodnú vôľu – vyberme si, rozhodnime sa...
      ::
      P. S.: Vďaka za slušnú diskusiu.

      Odstrániť
    2. Anonymný8.1.14

      Odporucam precitat knihu Ako Katolicka cirkev budovala zapadnu civilizaciu . autor: Thomas E. Woods Jr,.PhD.
      Je mi luto, ale musim konstatovat,ze vacsina reakcii ukazuje na hlaboku neznalost historie ludstva.

      Odstrániť
    3. Ďakujem za tip na čítanie. Pozrel som si dostupné informácie - zdá sa, že je to dobrá kniha.
      Ale patrilo by sa poukázať aspoň na jeden konkrétny príklad neznalosti histórie...

      Odstrániť
  3. Neviem prečo tak zovšeobecňujete a všetkých tých, ktorým sa list nepáčil, či už po obsahovej alebo formálnej stránke, nazývate neznabohmi a nepriateľmi Cirkvi. Mám pocit, že duch v akom je Váš príspevok napísaný, rovnako aj vybrané citáty, nevedú ku konštruktívnej diskusii.
    Ešte by som pridal poznámku k diskusii o pokroku ľudstva. Je fak, že Cirkev bola v týchto veciach často "neohybná", ale židovstvo a kresťanstvo majú na pokroku priam excelentnú zásluhu. Ide tu o biblické vnímanie stvorenstva, ktoré nie je Bohom. Napr. v prvej kapitole knihy Genesis, čítame, že Boh stvoril dve svetlá: Slnko a Mesiac. Tým sa chce povedať, že sú to stvorenia a nie bohovia ako ich vnímali okolité národy. Aj preto mohol N. Armstrong chodiť po Mesiaci:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Uznávam, tón môjho článku je ostrejší - ale to vyplynulo z viacerých "priam zúrivých reakcií" zo strany kritikov. Z toho pohľadu, myslím, je moja reakcia primeraná.
      ::
      Považujem za nespochybniteľné, že práve v kresťanských krajinách dochádzalo k najväčšiemu pokroku - v pozitívnom, ale žiaľ aj v negatívnom zmysle (pretože slobodu je ľahké zneužiť...).

      Odstrániť
  4. Anonymný8.1.14

    Od kresťanov sa žiada tolerantnosť, ale pozrime sa na to, ako sa niektorí správajú voči kresťanom:
    http://beo.sk/extremizmus/1773-slavenie-vianoc-na-zapade-moslimska-demonstracia-v-kodani-a-prostitutka-z-femen-na-oltari-v-kolinskej-katedrale

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A Vás to nejako zvlášť prekvapuje? Kresťanstvo, ak ho máme chápať ako životný štýl a nie ako ideológiu, je vyšší level než "oko za oko a zub za zub".

      Odstrániť
  5. Pán Maršálek, váš slovník ma neprekvapuje, ani nepohoršuje. Je adekvátny situácii, ktorá reálne existuje. Sofasurfer spominal konštruktívnu diskusiu, mne sa v mysli vybavila konkrétna evanjeliová scéna, keď Ježiš v nazaretskej synagóge dočítal stať z Izaiáša. Ježiš poznajúc zmýšľanie svojich krajanov im pripomenul vdovu zo Sarepty a Sýrčana Námana a bolo po konštruktívnej diskusii.
    Existujú totiž isté skutočnosti, o ktorých sa nediskutuje, ale ktoré je treba prijať ako fakt. Podobne ako v nazaretskej synagóge, kde čakali na zázraky, hoci nikto z nich nebol v tak krajnej situácii ako spomínaná vdova a malomocný Náman.
    Alebo na počiatku v rajskej záhrade, kde diskusiu viedol iba Satan s Evou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za ohlas.
      S vašimi slovami súhlasím.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.