- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

31. januára 2015

Máme na referendum?

Referendum o ochrane rodiny – 7. 2. 2015
Blížiace sa referendum, ako môžeme pozorovať, spôsobuje isté napätie v spoločnosti, vyvoláva miestami vášnivé polemiky a spory, čo nemusí byť na škodu, lebo pritom dochádza k „triedeniu duchov“, k vyjasňovaniu stanovísk a postojov. Tento ideový zápas sa osobitným spôsobom odzrkadľuje v priestore internetu, kde svoju rolu zohráva možnosť voľne a bez obmedzení prezentovať rôznorodé názory, ale aj anonymita, za ktorú sa skrývajú najmä všelijakí zúrivci a štváči.
Zdá sa mi však, že napriek tomu, čoho sme svedkami, napriek aktivizácii časti obyvateľstva, väčšina naďalej podlieha skepse a ľahostajnosti. Obávam sa preto neplatnosti referenda z dôvodu nízkej účasti voličov. Rád by som sa mýlil, no bude ťažké, zo strany iniciátorov a podporovateľov (ku ktorým sa hlásim), presvedčiť ani nie tak nerozhodnutých ako skôr znechutených a duševne zmľandravených ľudí.

Samozrejme, netreba hádzať flintu do žita. Náš zápas o kresťanské hodnoty má zmysel i oporu v pravde, a nič na tom nezmení ani prípadný neúspech tohto referenda. (Predstaviteľ Aliancie za rodinu Anton Chromík správne poznamenal, že referendum je už teraz úspešné, pretože predostrelo na celospoločenskej úrovni závažné rodinné a morálne témy.)
Buďme realisti: Slovensko netvorí izolovaný ostrov, aj k nám preniká zhubný duch materializmu a konzumizmu; mnohí mu podľahnú, podľahnú tlaku zvonka, dajú sa zmanipulovať... Lenže súčasťou nášho realizmu je aj nádej a viera, pevné presvedčenie, že pravda napokon zvíťazí a „brány pekelné ju nepremôžu“.
Ján Maršálek
::
Súvisiace články:

3 komentáre:

  1. Anonymný31.1.15

    Ak máme na to, aby sme prispievali na fašistickú organizáciu sídliacu na ministerstve zahr. veci slovenska, tak musíme mať aj na referendum

    Neviete niekto, či štát prispieva Kuffovi na jeho činnosť? Lebo na homosexuálov štát prispieva miliónmi, a tak by mohol štát, to, čo dáva na homosexuálov, dať Kuffovi na jeho činnosť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Názov článku sa môže zdať na prvý pohľad dvojznačný, no pozornému čitateľovi musí byť jasné, že ide o to, či na referendum máme mentálne, či máme dosť zdravého rozumu.
      ::
      To prirovnanie k fašizmu považujem za nevhodné - aj z čisto vecného hľadiska; fašizmus má iný obsah.

      Odstrániť
    2. Anonymný2.2.15

      Fašizmus a komunizmus ma za cieľ genocídu národov a môžeme to nazvať rôzne, ale ich cieľ je jeden a ten istý a "spoločný". Fašizmus a Hitler sa inšpiroval u Marxa. Toto hovorí za všetko.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.