- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

21. apríla 2015

Holandsko – Maastricht (3)

Z potuliek po Holandsku
Robert Hakala
V posledných rokoch pravidelne navštevujem Holandsko. Každoročne som tu niekoľko týždňov, a tak túto krajinu trošku poznám. Presnejšie – poznám najmä Maastricht a jeho okolie. Holandsko je spájané s tulipánmi, veternými mlynmi, bicyklami, kvalitnými syrmi. Ja ešte dodám – bezchybne upravenými mestečkami, dedinami, usadlosťami. Nepodarí sa vám nájsť niečo hrdzavé...
Trhy v Maastrichte majú dávnu tradíciu a schádzajú sa na nich ľudia nielen zo širokého okolia, ale aj z blízkeho Nemecka a Belgicka. Konajú sa na námestí pred budovou radnice. Obrovské množstvo stánkov vám ponúka najrozmanitejší tovar: oblečenie, kožené výrobky, kvetiny, zeleninu, čerstvé ryby, syry, pekárenské a cukrárenské lahôdky...

Trhy sa konajú pravidelne v stredu a v piatok. Je to úžasné divadlo. Predavači hlasno ponúkajú a vychvaľujú svoj tovar, množstvo nakupujúcich a prizerajúcich ľudí sa motá medzi stánkami. Vzduch je nasýtený čerstvými špecialitami, ktorými môžete zahnať hlad. Trhy sa končia neskoro popoludní a keď v nasledujúci deň navštívite toto miesto, nič nenasvedčuje tomu, že ešte včera tu bol iný svet. Námestie je vzorne upratané, na zemi ťažko nájdete nejaký odhodený papier...
Trhy ponúkajú bohatý výber rôznych druhov kvetín:


Môžete si vybrať z bohatej ponuky čerstvej zeleniny:


Kto má rád ryby a rôzne morské „príšerky“, neobíde naprázdno:

Bicykel je pre každého Holanďana nenahraditeľným prostriedkom. O tom, že bicyklisti majú vytvorené samostatné jazdné pruhy a v premávke majú prednosť, netreba ani písať. Môžete ich stretnúť na každom mieste, v každej uličke. Jazdia však mimoriadne ohľaduplne. Niektoré z bicyklov sú dômyselne skonštruované tak, aby ste v nich mohli pohodlne odviesť svoje dieťa, väčší náklad.


Tento bicykel je z dreva a je veľmi drahý:

Maastrichtská zmluva – v úvodnej časti príspevku som sa zmienil o tom, že v Maastrichte boli podpísané dohody a zmluvy, ktoré sú nutné pre tie štáty Únie, ktoré chcú prijať menu euro. Podpísané boli v tomto modernom komplexe, ktorý z diaľky pripomína modernú továreň:


Maas je 950 kilometrov dlhá rieka. Tečie z Francúzska cez Belgicko do Holandska, kde sa vlieva do Severného mora pri Rotterdame. Dotvára kolorit Maastrichtu. Využíva sa na lodnú prepravu, jednak nákladnú a vo veľkej miere aj osobnú. V miestnom prístave kotvia jachty aj riečne lode. Z bohatej ponuky jednotlivých plavieb si môžete vybrať podľa záujmu: rôzne vyhliadkové plavby, prípadne plavbu do belgického mesta Liége. Lode sú vypravované v pravidelných  intervaloch.


Mosty cez rieku Maas – je ich niekoľko. Najatraktívnejší je starý most sv. Serváca, ktorého jedna časť je upravená na zdvihnutie, v prípade plavby väčších lodí. Slúži len chodcom a bicyklistom:


Most JFK – ide cezeň rýchlostná cesta.  Na fotografii je vidieť za mostom siluety budov, kde boli podpísané zmluvy o eure:

Nový most – Nazýva sa „hogebrug“ – vysoký most,  slúži iba chodcom a cyklistom. Je to moderná stavba. Môžete sa naň dostať buď po schodoch, alebo môžete využiť výťah, ktorý vás aj s bicyklom či kočíkom vyvezie na most. Využívajú ho najmä starší ľudia, ostatní si schody poctivo vyšliapu:


Moderná časť mesta je symbolizovaná štvrťou Ceramique. Pôvodne to bol areál s niekoľkými keramickými továrňami, ktorý bol úplne zbúraný a na jeho mieste sa vystavala moderná atraktívna obytná zóna. Nachádzajú sa v nej obchody, množstvo zelene a samozrejme obytné bloky. Náš názov „činžiak“ sem nepasuje. Maastrichtské „činžiaky“ sú niečo iné, ako sme zvyknutí. Samozrejme, pod každým sa nachádza podzemné parkovisko.



Súčasťou tejto modernej časti mesta je aj knižnica. Moderná, priestranná budova, využívaná nielen na požičiavanie kníh a časopisov, ale na usporiadanie výstav, koncertov, prednášok.

Chodím sem často, hlavne keď sú v nej inštalované rôzne výstavy...

V tomto texte som sa snažil predstaviť mesto Maastricht. Skutočne, je to nádherné mesto s neopakovateľnou atmosférou. Staré sa tu vhodne spája s moderným. Kolorit mesta dotvárajú študenti miestnej univerzity, ktorí pravidelne usporadúvajú rôzne zábavné akcie. Mesto má nádherný park s malou zoologickou záhradou, ktorú vyhľadávajú najmä rodičia s deťmi. Samozrejme, v článku som nemohol obsiahnuť všetky zaujímavosti tohto mesta... Ak sa náhodou rozhodnete Maastricht navštíviť, rozhodne nebudete sklamaní!

Autorom príspevku je Robert Hakala.
::
Predchádzajúce časti:

2 komentáre:

  1. Anonymný3.5.15

    Na tom trhovisku by som si urcite vybrala chutnu rybu a pacil sa mi bicykel , v ktorom mozno vozit aj spiace dieta. Urcite aj cistote by sa Slovaci mohli ist ucit do Maastrichtu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veľmi pekne napísaný článok.
    Chýba mi tu len informácia o prvom známom misionárovi Slovanov - opát Amandus - ktorý prišiel na naše územie v roku 630 práve z tohto mesta.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.