- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

31. augusta 2015

Zhavranený Michal

Človek s arogantným vystupovaním a vulgárnym slovníkom [1]. Teológ neveriaci v Boha. Žurnalista, ktorý v poslednej dobe dostáva podivuhodne veľký mediálny priestor – má autorskú stranu v jednom z takzvaných mienkotvorných denníkov a dokonca svoju reláciu vo verejnoprávnej televízii. (Čím si to zaslúžil?)
Istý premýšľavý bloger o ňom napísal, že „ako publicista produkuje zámerne arogantnú, konfliktnú atmosféru, ktorá je ďaleko za hranicou angažovanosti a sarkazmu... ako autor produkuje chybné, neuzavreté nič neriešiace texty... v jeho osobe a v jeho pôsobení sa koncentruje množstvo negatívnych vecí“ [2].

Nazval som ho zhavraneným (čo v prenesenom význame značí „odrodený, odcudzený“). Áno, tento človek zhavranel, ako inak by o svojom národe, resp. o národe, uprostred ktorého žije, mohol napísať takéto slová: „... je to naša regionálna špecialita, vzácnejšia ako bryndza a presolené korbáčiky, zmes posratosti, mrzkosti, chýbajúcej empatie.“ Naša „slovenská prízemnosť“ nám vraj nedovolí urobiť veľkorysé gesto, „pretože nám pripomína, z akej diery zmesí krádeží, alkoholizmu, primitivizmu na cestách a rodín fungujúcich na mafiánskych základoch sme vyšli“ (článok v denníku Sme, 27. 8. 2015, s. 11).
Predmetný článok [3] je ukážkou hanebného prekrucovania a znevažovania našich dejín i súčasnosti, ako aj prejavom neúcty až nenávisti ku kresťanstvu (autor to obhajuje svojou vidinou akéhosi ideálneho spoločenského zriadenia, je však veľmi otázne, či to myslí úprimne); citujem: „... slovenské kresťanstvo je do veľkej miery iba zbierkou domácich anekdot o zjaveniach a rituálov proti spoločenskej neuróze...“
Tento teológ, ako ho nazývajú, chce byť tuším nieže pápežskejší ako pápež, on chce byť božskejší ako Boh. Chce zreformovať kresťanstvo, zmodernizovať ho podľa svojich predstáv. Desatoro zrejme považuje za zastarané, nezodpovedajúce požiadavkám doby. Asi preto sa tak nepekne vyjadruje o našich cirkvách a ich predstaviteľoch; opäť prikladám krátky citát: „Slovenské kresťanstvo, rímske, luteránske a ostatné, viac ako všetci ostatní zaostalo. Chceli vychovávať, no čas využili iba na šírenie povier a predsudkov.“
Skrátka, Michal Havran – lebo o ňom je reč – zhavranel. V článku, ktorý ma podnietil k tejto reakcii, navyše tvrdí, že náš štát je ľudácky a „ľudáctvo nám vštepilo imunitu k súcitu a láskavosti“. Nie je to tak! O súcit, láskavosť i zdravý rozum nás oberá liberálne novopohanstvo, tak úspešne šírené ľuďmi ako on... Môžeme si znova položiť otázku, čím si zaslúžil takú protekciu, prečo dostáva taký priestor v médiách. Rozhľadený čitateľ odpoveď nájde.

Poznámky a odkazy:
[1] O vulgárnych spôsoboch dotyčného sa možno dočítať napr. v článku Moderátor RTVS a vyštudovaný teológ a jeho nechutný vulgarizmus.
[2] Článok blogera: Mimochodom – Na margo žurnalistu.
[3] Článok Michala Havrana z denníka Sme je dostupný aj na internete: Ľudáctvo nám zobralo súcit a láskavosť.
::

P. S.
Možno patríte k tým, ktorých obsah tejto stránky zaujal. Ešte viac dobrého čítania získate, keď budete odoberať náš e-mailový vestník: podrobnejšie informácie.

7 komentárov:

  1. Presná charakteristika Schutzovho nástupcu v rovnakých koľajach. Ak niekto takto nadáva na svojich "spoluobčanov" je to len a len jeho vysvedčenie. To čo píše, to je predovšetkým jeho obraz. Nehovoriac už o etike novinárstva a podobných aspektoch ľudskosti, ani o základných ľudských právach, či o činoch hanobenia národa, rasy.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný31.8.15

    Ďakujem,pán Maršálek!Konečne to niekto nahlas povedal!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anonymný31.8.15

    Pre mňa a verím, že pre mnohých ďalších ľudí je skôr zaujímavá otázka (a odpoveď na ňu): kto dal pánovi Havranovi priestor v novinách a v televízii (A ZA ČO) ? ...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Karol Dučák1.9.15

    Ešte že to nie je ako v tej rozprávke o dvanástich zhavranených bratoch! Neviem si ani len predstaviť tú pohromu, ak by bolo na Slovensku dvanásť Havranov ml.!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Anonymný1.9.15

    Bolo by asi vhodné povedať viac ako inokedy: „ Vtáka poznáš po perí a človeka po reči”.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Anonymný1.1.16

    anonymný 1
    Videl som niekoľko "večerov s Havranom" a považujem ich za vyvážené. čo sa týka personálneho obsadenia. A že majú otvorený koniec? To je dané témami. Jedine vraj, šarlatán a hlupák, si myslí, že má definitívnu pravdu.
    Je tu aj alternatívna otázka - kto dal do masmédií cirkvám priestor a za čo?
    Čo tak domáhať sa priestoru v RTVS pre sekulárnych humanistov a odporcov náboženstiev, náboženstiev ktoré v poľuďšťovaní občanov sú jalové.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som videl niekoľko častí relácie "Večera s Havranom". Dovolím si povedať, že nie je vyvážená. Zvyčajná schéma je: jeden za názor "A" a dvaja + moderátor za názor "B".

      Táto relácia je zároveň pekným príkladom toho, že aj "sekulárni humanisti" dostávajú priestor v RTVS.

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.