- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

14. marca 2016

Ozveny volieb

5. 3. 2016
Svoju občiansku volebnú povinnosť som si splnil už predpoludním. Môj dojem: účasť je pomerne veľká, prichádzajú aj mladí ľudia, priebeh volieb bezproblémový.

6. 3. 2016
Všímam si, že slovo „pokora“ najčastejšie vychádza z úst nepokorných, namyslených, samoľúbych politikov. A naši premúdrení analytici hovoria o šoku z výsledkov volieb. Možno len dúfať, že ten šok ich prebudí a vráti do reality.


7. 3. 2016
Prezident republiky vyhlásil, že sa stretne so zástupcami všetkých novozvolených parlamentných strán s výnimkou strany Mariana Kotlebu. Niektorí sa pridávajú a tvrdia, že sa s predsedom Ľudovej strany Naše Slovensko nestretnú, že mu nepodajú ruku, že o ňom nebudú hovoriť (to isto nedodržia), skrátka, budú ho ignorovať, a rovnako tak jeho straníckych druhov... Dôsledkom bude podľa mňa to, že táto strana získa v ďalších voľbách ešte viac. (Otázka na okraj: Nehovoril náš pán prezident, že chce byť prezidentom všetkých občanov?)

8. 3. 2016
Naši predkovia, nech aj neškolovaní jednoduchí ľudia, vedeli ako žiť, vedeli, čo je dobré a čo zlé – a nebáli sa to pomenovať. My túto životne dôležitú schopnosť či vlastnosť akosi strácame. Toľko pomýlených, popletených, poblúdených ľudí, koľko sa ukazuje dnes, svet ešte nevidel.

9. 3. 2016
Povolebné rozloženie politických síl nás chtiac-nechtiac vedie k predčasným voľbám. Vylúčiť však nemožno ani to, že sa predsa len vytvorí akási koalícia, dostatočne súdržná na to, aby vydržala štyri roky. Otázkou je, čo by ju držalo pokope.

10. 3. 2016
Je možné zložiť slušnú koalíciu z neslušných a hádavých ľudí, ktorí sa vzájomne zo všeličoho obviňujú? V politike je vraj možné všetko.

11. 3. 2016
Zvolenie Andreja Medveckého za poslanca NR SR som vnímal ako čiernu škvrnu na volebnom výsledku Ľudovej strany Naše Slovensko (Medvecký má problémy so zákonom – bol podmienečne odsúdený za jazdu pod vplyvom alkoholu a teraz je obvinený z ďalšieho trestného činu). Dnes sa dozvedám, že sa vzdal poslaneckého mandátu, zrejme ho k tomu primäla vlastná strana. Pochybnosti však zostávajú. Namiesto neho totiž podľa medializovaných informácií nastupuje dvadsaťdva ročný mladý muž a idú o ňom nie najlepšie chýry... V každom prípade by ľudia v takom veku nemali byť vo veľkej politike. O zákonoch a smerovaní štátu musia rozhodovať skúsení ľudia!

12. 3. 2016
Roztrhlo sa nám veľké a špinavé vrece s obvineniami, podozreniami, protirečivými vyhláseniami... Nie, tu nejde o ekonomiku, nejde (prvotne) o peniaze – ide o ideu, postoj k svetu, svetonázor, aj keď si to asi väčšina aktérov neuvedomuje. V tomto zápase je dôležité správne rozlišovanie, lebo v princípe ide vždy o voľbu medzi dobrom a zlom.
::
Snem Slovenskej národnej strany potvrdil vo funkcii predsedu Andreja Danka. Zároveň odmietol koaličnú spoluprácu s „neštandardnými“ politickými subjektmi.

13. 3. 2016
Stále si kladiem otázku (aj keď možno naivnú), kde sa berú všetci tí novinári, analytici, politológovia, samozvaní intelektuáli a odborníci, rozširujúci reči, ktorých dreňou je tvrdenie, že Slováci sú nechápaví, nemoderní, neznášanliví. Kde sa berú? Kto ich platí? Prečo dostávajú toľko priestoru?

14. 3. 2016
Staré príslovie hovorí: Kto dobre rozlišuje, dobre učí. Kresťan musí rozlišovať podľa učenia Ježiša Krista. Známy spisovateľ Paul Johnson v knihe o Ježišovi (český preklad: Ježíš; Brno, Barrister & Principal, 2012) píše, že jediným spôsobom, ako pochopiť Ježišovo učenie, je opakované čítanie evanjelií.

Ján Maršálek
::
Predchádzajúci glosár: Potreba hraníc.
::

PriestorNet patrí ľuďom súcim na slovo, rozhľadeným a kultivovaným...
Staňte sa jeho priaznivcom: podrobnejšie informácie.

4 komentáre:

  1. "... kde sa berú všetci tí novinári, analytici, politológovia, samozvaní intelektuáli a odborníci, rozširujúci reči, ktorých dreňou je tvrdenie, že Slováci sú nechápaví, nemoderní, neznášanliví?" Nuž, veď oni hovoria o sebe!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný15.3.16

    "jediným spôsobom, ako pochopiť Ježišovo učenie, je opakované čítanie evanjelií."
    Ak je tato veta tak ako je napisana pravdiva, preco nie su protestanti jednotni v chapani ucenia Pana Jezisa? Nemozno jedno ucenie chapat milionmi odporujucich si vykladov.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vaša námietka má opodstatnenie.
      Myslel som to (a hádam aj P. Johnson) ako spôsob vnútorného prehlbovania viery, resp. duchovného života, vzťahu k Bohu.
      Samozrejme, to musí byť rámcované a usmerňované učením Cirkvi.

      Odstrániť
    2. Aby bolo zrejmejšie, ako Paul Johnson chápe potrebu opakovaného čítania evanjelií, citujem jeho slová:
      „Jediný spôsob, ako pochopiť Ježišovo učenie, je opakovane čítať všetky evanjeliá, až jeho podstata prenikne našou mysľou. (...) Evanjeliá sú určené na to, aby boli čítané, a to opakovane. Čím častejšie tak činíme, tým väčšie je naše potešenie z nich, tým hlbšie je naše porozumenie a tým viac a lepšie vnímame ich realizmus. Je v nich pravda.“

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.