- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1. mája 2016

Slovo na nedeľu (14)

Veľa hovoriť a veľa povedať nie je to isté.
(Homér)
Naša schopnosť verbálneho vyjadrovania je na pomerne dobrej úrovni. Veľmi radi rozprávame. Dokážeme to robiť dlhé a dlhé minúty, ba až hodiny. Rozprávame a myslíme si, že čím viac slov vypustíme z úst, tým sme zaujímavejší, múdrejší.
Netrápime sa nad tým, o čom vlastne hovoríme. To je pre nás vedľajšie. Stačí nám iba pocit, že ostatní počúvajú a z nás sa stávajú zaujímaví ľudia...

Bože, koľkokrát ma už boleli uši, keď som takýchto „rozprávačov“ počul v rozhlase, v televízii. Rečnili a rečnili. Vodopád nekonečných slov, poloprávd, klamstiev a výmyslov! Ohúriť svojich poslucháčov množstvom nepravdivých informácií, zavádzajúcich, neoverených... Čo na tom, že klamem? Veď zajtra sa na to už zabudne.
Každý z nás by si mal uvedomiť múdrosť pretrvávajúcu tisíce rokov – radšej povedať menej, ale rozumne! Zbytočne netárať, ale každé slovo vypustiť z úst až vtedy, keď viem, že má nejakú cenu a váhu.
::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (13)
::

PriestorNet patrí ľuďom súcim na slovo, rozhľadeným a kultivovaným...
Staňte sa jeho priaznivcom: podrobnejšie informácie.

2 komentáre:

  1. Anonymný1.5.16

    Keby sme sa my, ľudia, riadili tým, čo bolo napísané v tom krátkom článku, aké ticho by zavládlo vo svete, domácnostiach, kostoloch.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný5.5.16

    Nemyslím si. To čo je napísané v tom krátkom článku, je pravda a kedy sme sa týmto čas od času riadili, bolo by to naozaj veľmi prospešné...

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.