- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

13. júla 2016

Bozky pod minaretom

4. 7. 2016
Našu opozičnú politickú scénu ovládli radikáli a komedianti. Prejavuje sa to najmä na pôde parlamentu. Taktizovanie, osočovanie, pokrikovanie, teatrálne gestá... nespôsobné spôsoby mnohých politikov. (Zachraňovanie demokracie nedemokratickými metódami?)

5. 7. 2016
Sviatok svätého Cyrila a Metoda. Stále inšpiratívne dejiny, stále inšpiratívne životné dielo veľkých mužov. Zachytil som niekoľko pozitívnych a obohacujúcich prejavov venovaných tomuto dňu, ale všimol som si aj to, že vo vysielaní verejnoprávneho rozhlasu naši vierozvestovia znova strácajú pomenovanie „svätí“. Spomínam si na pamätný prejav komunistického ministra kultúry na moravskom Velehrade – obecenstvo mu vtedy skandovaním pripomenulo, že ide o mužov svätých.
Vracajú sa zlé časy?


6. 7. 2016
Rozhovor s Tomášom Halíkom, publikovaný na stránke Týždňa – pod názvom S pápežom Františkom sa začína nová éra kresťanstva, je v mnohom poučný. Zorientovaný človek v ňom nájde ďalšie čriepky zapadajúce do mozaiky súčasného diania a myslenia, resp. prevráteného myslenia, podľa ktorého sa čierne stáva bielym a biele čiernym. Je pravdou pravdúcou, že žijeme v dobe mätenia pojmov, v dobe klamu a sebaklamu.

7. 7. 2016
Ešte pár slov k dianiu v Národnej rade. Tragikomédia, ktorej sme svedkami, je vonkajším obrazom perfídnej hry ľudí s nečistými úmyslami. Táto hra, ako sa javí, nemôže dopadnúť dobre. Obyčajní ľudia sú znechutení a zároveň dezorientovaní, čo nahráva politickým špekulantom a sťažuje prácu hŕstke spravodlivých.

8. 7. 2016
Slovenské veľvyslanectvo v Budapešti podporilo tamojší „dúhový pochod“. Zdá sa, že viacerí predstavitelia, resp. zástupcovia nášho štátu hovoria a konajú niečo iné doma a niečo iné vonku, takpovediac občanom za chrbtom.

9. 7. 2016
Na hudobnom festivale Pohoda v Trenčíne postavili minaret. Ľudia sa pod ním bozkávajú, čím dávajú najavo svoju naivitu, zaujatosť, samopašnosť...
Dodajme, že je to symbolický minaret. Pod skutočným minaretom sa bozkávať nebudú, rozprášila by ich náboženská polícia.

10. 7. 2016
Niekedy mám pocit, že všetka tá (falošná) tolerancia voči inakosti, podpora všelijakých čudných až úchylných názorov, alebo priam pozývanie islamu na naše územie, že to všetko vychádza zo snahy potlačiť kresťanstvo, zničiť v našom ľude aj zvyšky viery a nábožnosti.

11. 7. 2016
Dostojevského román Besy (Diablom posadnutí) je prenikavou umeleckou analýzou ateizmu (liberalizmu, voľnomyšlienkarstva). Cez postavu Šigaleva je tu povedané, že neobmedzená sloboda časom zákonite vyústi do neobmedzeného despotizmu. Rovnosť ľudí bez Boha je rovnosťou otrokov.

12. 7. 2016
Chceme raj na zemi, chceme žiť podľa vedy. Lenže samotný ľudský rozum nikdy nebol schopný určiť, čo je zlé a čo dobré, a už vôbec nevie zlo a dobro oddeliť. Budovanie pozemského raja, spojené s odmietnutím Božieho kráľovstva, vedie k strate osobitosti a k premene ľudí na stádo zamestnancov a konzumentov.

13. 7. 2016
Symbolický minaret na festivale Pohoda mal byť podľa organizátorov prejavom tolerancie a otvorenosti. Je to dosť divné tvrdenie, keď uvážime, že tam, kde je islam vládnucou silou, sú spravidla ostatné vierovyznania, svetonázory, životné štýly tvrdo obmedzované, ak nie prenasledované.

Ján Maršálek
::
Predchádzajúci glosár: Niečo sa deje.
::

Možno patríte k tým, ktorých obsah tejto stránky zaujal.
Ešte viac dobrého čítania získate, keď budete odoberať náš e-mailový vestník:
podrobnejšie informácie.

3 komentáre:

  1. Anonymný13.7.16

    Prečítal som si článok v dnešnom Glosári. Bez väčšieho komentára, sú to všetko pravdivé slová, no žiaľ pripadá mi to ako smädného strodkotanca v púšti volajúceho za väčšinu z nás, SOS! Neviem, či vôbec takýto apel pôsobí emocionálne na dnešných sklamaných a otupenývh ľudí, ktorí ho čítajú. Ľudia sa dnes správajú takmer ku všetkého skeprticky a všetko úsilie smeruje k tomu, aby prežili. Slová v Glosári mi pripadajú ako výkriky do tmy. A nie je to iba tento príspevok, ale i mnohé ďalšie. Je to ako násilný pokus bývalého vedenia mesta Nových Zámkov, kde dobrá myšlienka na adresu občanov - byť heppy zostala nepovšimnutá, až smiešna, apel márny a nerealizovateľný. Preto sa osobne zamýšľam, či sa oplatí vôbec diskutovať, respektíve hovoriť sám zo sebou bez spätnej väzby, veď vravieva sa, že sami a bez príčiny sa radujú iba blázni. Tým nechcem zhodiť snaženie a úprimné autorové slová. milan kupecký

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za úprimné slová. Premýšľajúc o odpovedi, spomenul som si na jeden nedávny zážitok.
      Bol som na dovolenke v jednej malej slovenskej dedinke. Ako je mojím zvykom, využil som príležitosť na návštevu tamojšieho kostola. Počas pobytu som bol niekoľkokrát prítomný na svätej omši. Vo všedný deň býval kostol takmer prázdny, na omšu prichádzalo zo 10–15 ľudí. Miestny kňaz napriek tomu mal na každý deň pripravenú plnohodnotnú homíliu... Vnímal som to ako veľmi pozitívny prejav. Kňaz sa nedal nalomiť tým, že ho počúva len zopár ľudí, pripravoval sa tak, akoby mal kázať tisícom.
      Nič, čo sa robí s dobrým úmyslom a patričným nasadením, nie je zbytočné. Nič sa nestratí!

      Odstrániť
  2. Anonymný13.7.16

    Nesúhlasím s Vami, hoci aj to sa stáva, uviedli ste dobrý príklad. Keď som pracoval v Novom Roháči, prišlo nám, okrem príspevkov nespočetné množstvo korešpondenčných lístkov - vylúštenie krížovky. Radosť bolo pracovať, človek sa tešil do práce. Dnes nie sú peniaze na platy, na honoráre a človek sa nedočká ani písomného, či ústneho poďakovania, uznania. Takže
    kde a ako hľadať motiváciu? Aký dôvod (je to ako hádzanie hrachu na stenu) má človek písať a tvoriť, ak je vôbec kde...Budem vulgárny. To zlo, ktoré som zavial vietor a špinu zo Západu, neodveje a neodstráni ani tisíc buldozérov. Milan Kupecký

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.