- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

31. júla 2016

Slovo na nedeľu (27)

A povedal im: „Ešte nechápete?“
(Mk 8, 21)
Koľko námahy a síl nás stojí, keď chceme niekoho presvedčiť o svojej pravde. O nejakom poznatku, ktorý nám je úplne jasný, ale druhý ho nechápe. V takejto istej situácii sa ocitol aj Pán Ježiš. Koľko len zázrakov musel urobiť! Koľko podobenstiev porozprával! A tiež videl, že všetci jeho učeníci akoby nepochopili, koho majú pred sebou.
My takéto situácie riešime s určitou nervozitou, zvýšeným hlasom. Zdá sa nám nemožné, aby našu pravdu, ktorú vykladáme, iní nechápali. Nakoniec rezignujeme. Mávneme rukou, povzdychneme si: škoda námahy; a tým považujeme vec za ukončenú.

Pán Ježiš mal veľkú trpezlivosť. Na svojich učeníkov nezvyšoval hlas, nepodliehal nervozite. Robil to, na čo bol k nám poslaný. Pomáhal nám. Liečil nás. Uzdravoval. Učil a ukázal nám cestu, ktorou máme ísť. Môžeme si povzdychnúť: a aj tak to bolo málo. Však ho nakoniec nepochopili a... pribili na kríž.
Až Jeho smrťou začali učeníci chápať koho majú pred sebou. Až vtedy pochopili, že Ježiš je naozaj Boží Syn, ktorý nás prišiel zachrániť a spasiť. Očistiť od hriechov a ponúknuť Kráľovstvo. Jeho Kráľovstvo... Môžeme si iba povzdychnúť: Pane, naozaj sme ťa nechápali. Boli sme hlúpi a zaslepení. Nezarátaj to k našim hriechom...
::
Predchádzajúce: Slovo na nedeľu (26)
::

PriestorNet patrí ľuďom súcim na slovo, rozhľadeným a kultivovaným...
Staňte sa jeho priaznivcom: podrobnejšie informácie.

3 komentáre:

  1. Anonymný31.7.16

    Hoci nie som fanatickým veriacim kresťanom vždy si so záujmom prečítam duchovná slovo na nedeľu, pretože autori silno cítiaci veriaci (je to ich portál) v každom slove apelujú na ľudí, na ich dobro v mene Ježiša Krista. V tomto nedeľnom príhovore som hľadal určitú paralelu, v ktorom sa autor sťažuje na nechápavosť a presviedčanie...Chcem mu oponovať, že väčšina ľudí veľmi dobre chápe, keď sa hovorí o pravde a spravodlivosti, ale oponuje, pretože je médiami účelovo zmanipulovaný, prípadne vo svätej terminológii povedané je dobre zaplateným Judášom. Milan Kupecký

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bolo by dobré, keby tento portál našli nielen ľudia silno veriaci, ale aj úprimne hľadajúci...
      Asi je to tak, že niektorí nechápu, niektorí nevedia, čo činia, iní to zas vedia až veľmi dobre... a isto sú aj takí, čo sa dali kúpiť.

      Odstrániť
  2. Anonymný1.8.16

    Tiež si zo záujmom prečítam každé jedno slovo na nedeľu, pretože v ňom vždy nachádzam veľmi múdre slová, podnety na celý týždeň. Sú naozaj skvelé.

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.