- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

5. novembra 2016

Kniha o emeritnom pápežovi

Georg Ratzinger: Môj brat pápež
Trnava, SSV, 2013, 230 strán
Kniha, ktorá odhaľuje mnohé doteraz verejnosti neznáme udalosti zo života emeritného pápeža Benedikta XVI. – Josepha Ratzingera, vznikla na základe rozhovoru jeho staršieho rodného brata, kňaza Mons. Georga Ratzingera s Michaelom Hesemannom, historikom, spisovateľom a publicistom. Georg Ratzinger bol vysvätený za kňaza spolu s bratom Jozefom v roku 1951 a tridsať rokov viedol chlapčenský chrámový spevácky zbor Regensburger Domspatzen.

Je to jeho svedectvo o živote muža hlbokej a pevnej viery, ktorý bol pápežom po sv. Jánovi Pavlovi II., a to od jeho narodenia v Marktl am Inn, cez život v rodine, štúdium počas rokov vojny, kňazskú vysviacku, vedecké štúdium a profesorskú kariéru, cez 28. máj 1977, keď sa stal mníchovsko-freisinským biskupom a krátko nato kardinálom, keď sa potom v roku 1978 zúčastnil obidvoch konkláve... neskôr si ho Ján Pavol II. zavolal do Ríma ako jedného z najbližších spolupracovníkov, kde od roku 1981 až po svoje zvolenie na pápežský stolec viedol Kongregáciu pre náuku viery. Z knihy je možné dozvedieť sa o jeho detstve, láske k hudbe, o jeho publikačnej činnosti, ale predovšetkým možno sledovať jeho duchovnú hĺbku, skromnosť, jednoduchosť, pokoru a vernosť Bohu i Cirkvi.
Knihu, vydanú v pevnej väzbe, vhodne dopĺňajú farebné i čiernobiele fotografie dokumentujúce život Josepha Ratzingera – Benedikta XVI.
Ľudovít Košík
::

Vážený čitateľ,
ak vás zaujíma, čo pripravujeme, ak chcete získať publikácie z našej edície,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
podrobnejšie informácie.

10 komentárov:

  1. Anonymný5.11.16

    Mám otázku - podľa čoho sa dá posúdiť ľudská láska k Bohu?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný6.11.16

    Oprava: - podľa čoho sa dá posúdiť ľudská vernosť k Bohu?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Svätý Justín, filozof a mučeník, žijúci v druhom storočí, zapísal slová tajomného kmeťa, ktorého raz stretol na brehu mora:

      „Ty sa predovšetkým modli, aby sa ti otvorili brány svetla, pretože nik nemôže vidieť a chápať, ak mu pochopiť nedá Boh a jeho Kristus.“

      Odstrániť
    2. Anonymný6.11.16

      Akú modlitbu by ste mi odporučili, podľa ktorého náboženského učenia a ku ktorému bohu? Vopred ďakujem.

      Odstrániť
    3. Na doplnenie ešte jeden citát. Giovanni Papini takto charakterizoval múdrosť sveta a jej nositeľov:

      „Všetci gniaviči ducha, všetci trojgrajciaroví pochybovači, všetci naškrobenci z katedier a z akadémií, všetci hlupáci vypchatí predsudkami, všetci úzkostlivci, sofisti, cynici, ploštice vedy a splakovači odpadkov vedy, konečne všetci, ktorí svietia lampášom na slnko, a všetky húsatá, ktoré nechcú dožičiť sokolovi lietať... Chápavosť ich úzkych rozumčekov nesiaha tak ďaleko. Takzvaná reálnosť je ich pravým pôsobiskom, a čo je za tým, je púšť...“

      Odstrániť
    4. Anonymný7.11.16

      Ak neviete racionálne odpovedať použijete argument: ad hominen - útok na človeka. Bežná prax totalitných systémov.

      Odstrániť
    5. Na hlúpe a provokačné otázky je zbytočné hľadať odpoveď.
      Kto také otázky kladie, vlastne ani odpoveď nechce, ide mu o niečo iné.
      Alebo sa mýlim?

      Odstrániť
    6. Anonymný7.11.16

      Nemýlite sa, ide mi o to, aby ste sa zamysleli, komu slúžite a akými prostriedkami. Účelová nepravda, podvod atď..

      Odstrániť
    7. Oceňujem úprimnosť. Aj ja budem úprimný: Zamýšľam sa neustále. Slúžim pravde zjavenej Ježišom Kristom. A prostriedky, ktoré využívam, sú čestné.

      Odstrániť
    8. Anonymný7.11.16

      Lod ta jedna to je viera v pravdu Kristom zjavenu, kto jej srdce neodpiera svato kraca k spaseniu. Mame, Bozie slovo, mame svedomie, mame cirkevne ucenie dvoch tisicroci, nie je potrebne sa zaoberat nejakymi spekulaciami, ktore si kladu za ciel rozlozit a zlikvidovat vsetko dobre a fungujuce. Kristus zvitazi. I ked zazijeme este mnohe sklamania. Ludovit

      Odstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.