- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

15. novembra 2016

Triedenie duchov

8. 11. 2016
V Spojených štátoch amerických sa konajú prezidentské voľby. Voliči sa rozhodujú medzi Hillary Clintonovou a Donaldom Trumpom. Podľa médií s veľkou pravdepodobnosťou zvíťazí Hillary Clintonová, a tak po prvom Afroameričanovi nastúpi na post amerického prezidenta prvá žena.

9. 11. 2016
Čosi sa stalo. Z volieb vyšiel víťazne Donald Trump. Márne sa všetci „mienkotvorní“ experti, odborníci a novinári usilovali pretvoriť realitu. Márne kričali, že každý rozumný človek predsa musí voliť Clintonovú. Márne. Americkí voliči im spravili škrt cez rozpočet.


10. 11. 2016
Pokrokári všetkých krajín sa spojili, aby plnou váhou svojej autority odsúdili výsledky amerických prezidentských volieb. Niektorí hromžia, niektorí špekulujú a niektorí vyplakávajú. Neskrývajú sklamanie a rozhorčenie. Dávajú najavo, čo si o tom myslia.
Pozrime sa na niekoľko takých vyjadrení (z dnešného vydania denníka Sme):
„Veľká časť sveta sa prebudila do desivej reality šou, ktorá sa už nedá vypnúť alebo preladiť“ (Beata Balogová).
„Trump chcel, aby sa Amerika viac dívala do vlastného pupka, stočila sa do seba a vypudila zo seba tie prvky (ľudí!), ktoré vnímal ako cudzie“ (Zuzana Kepplová).
„Kandidát, ktorého vstup do hry pôsobil ako zlý žart – nevkusný podobne ako jeho okázalá ofina – bude obývať Biely dom“ (Márius Kopcsay).
„Celému svetu po dnešku ostáva nádej, že americká demokracia túto skúšku prežije a jej dosahy nebudú pre nás príliš zničujúce“ (Matúš Ritomský).
„Občania Západu 9. novembra ráno uvideli v zrkadle svoju hrozivú tvár – tvár dezorientovanej masy voličov, najmä starších bielych chlapov, túžiacich po zmene v podobe, v akej im ju ponúkol egomaniak s mnohými psychopatickými črtami“ (Juraj Mesík).
Takto by sme mohli pokračovať, a ešte dlho, skúsme to však zhrnúť: Zavalili nás celé kopy zveličení, špekulácií, cynizmu i urážok. Je namieste otázka, z čoho tento myšlienkový sadomasochizmus plynie. Je dôsledkom nerešpektovania reality? Alebo snahy realitu (de)formovať podľa vlastných predstáv?
Takzvané elity, ako aj ich poskokovia, evidentne žijú v klame a sebaklame. Kedy precitnú?

11. 11. 2016
Či už ide o nedávne prezidentské voľby v USA alebo v Rakúsku, britské referendum alebo aj voľby u nás, sme svedkami ideového zápasu – v podstate zápasu medzi dobrom a zlom – ktorého frontová línia je však zahmlená, neurčitá. V časoch nového babylonského pomätenia mnohým nie je jasné, čo je biele a čo čierne.

12. 11. 2016
Zo zverejnených štatistických údajov o stave Katolíckej cirkvi vyplýva, že počet katolíkov rastie na všetkých kontinentoch – s výnimkou Európy.

13. 11. 2016
Liturgické čítania dnešnej nedele vypovedajú o triedení duchov, ktoré nastáva s príchodom Ježiša Krista:
„Hľa, blíži sa deň, ktorý blčí ako pec, a všetci namyslenci a všetci, čo páchajú bezprávie, budú plevou. Deň, ktorý prichádza, ich spáli, hovorí Pán zástupov, a nenechá z nich ani koreň, ani konár. Vám však, ktorí sa bojíte môjho mena, vyjde slnko spravodlivosti...“ (Mal 3, 19–20).
Toľko z proroka Malachiáša. A sám Pán Ježiš hovorí:
„Budú vás zrádzať aj rodičia, bratia, príbuzní a priatelia a niektorých z vás pripravia o život. Všetci vás budú nenávidieť pre moje meno. Ale ani vlas sa vám z hlavy nestratí. Ak vytrváte, zachováte si život“ (Lk 21, 16–19).

14. 11. 2016
V súčasnosti sa veľa hovorí o odbornosti. Chceme odborné riešenia a odborný prístup. Na všetky pozície žiadame dosadiť odborníkov. Odborníci nám radia, poúčajú nás – dávame sa nimi viesť. Len si pritom často zabúdame klásť otázku, kde je pravda.

15. 11. 2016
História je učiteľkou života. Niektorí si však mýlia históriu s hystériou.

Ján Maršálek
::
Predchádzajúci glosár: Sloboda môže byť darom i zmarom.
::

P. S.:
Možno patríte k tým, ktorých obsah tejto stránky zaujal.
Ešte viac dobrého čítania získate, keď budete odoberať náš e-mailový vestník:
podrobnejšie informácie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.