- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

31. januára 2017

Viera v srdci

Gabriel Németh
Život ide ruka v ruke s bolesťou, slzami, ale i nádejou a radosťou. Spojené nádoby, ktoré sa prelínajú a vždy v nás dohárajú ako svieca. Jedno je však isté, život by bez bolesti nemal zmysel, bez sĺz by neprišla vytúžená radosť a šťastie.
Človek pomaly rokmi starne a učí sa múdrosti žiť a milovať, i napriek tomu, že to občas bolí. Niekedy si poviem, musí to tak byť. Keď som nečakane dvakrát odpadol a skončil v kóme, prebral som sa a vrátil sa do bežného života, akosi som začal viac veriť...
A verte po bolesti prišla i radosť: po chorobe, z ktorej som sa vďaka lekárom skoro dostal, som vydal už svoju štvrtú básnickú zbierku. Ani som spočiatku netušil, aký príznačný názov som zbierke dal: Srdce na kľúč.

Ten môj kľúč ku všetkému je v ceste za poéziou – robiť so slovom, tvarovať ho do básne a mať pevnú vieru v Boha, vieru v srdci. To mi pomáha určité veci pochopiť; keď  padnem, dokážem vstať, oprášiť si kolená a ísť ďalej. Bez toho to jednoducho nejde. Mať vieru, silu, energiu, nevzdávať sa a ďalej ísť cez prekážky k poslednému svetlu v okne, kým nezhasne.
Možno to mám v povahe, nikdy sa nevzdávať. Moja mamka je taká, nikdy sa nevzdáva. Dokáže kráčať bolesťou, nástrahami, ktoré jej život prináša. Nikdy mi nezabudne pripomenúť: Bolo aj horšie. Neslobodno sa vzdávať! Choď ďalej a nikdy sa neboj vlastného osudu!
Kedysi v dedine bol jedine kostol – tu sa ľudia schádzali, klaňali sa krížu a verili, že viera určí smer ich cesty a oni budú šťastní, hoci šťastní cez slzy, ale predsa...
Ja ako autor a básnik cítim, že mojou jedinou modlitbou zloženou v dlani je slovo. V ňom nachádzam priestor pre báseň, pre umenie ako také. V ňom nachádzam útočisko, zároveň naberám odhodlanie isť a kráčať ďalej.
To je to slovo, to je tá báseň – povedal by klasik a hľadal by ďalej v tichu báseň, ktorá sa rodí v nás, v sile veriť na zázrak. Mnohokrát, keď sedím za stolom, píšem a svoje verše posielam do noci, neubránim sa dojatiu, že som tu, že žijem, že píšem.
Pomáha mi tá Božia sila, ktorej mnohí neveria. Pritom stačí tak málo: veriť, dúfať, veriť v silu kríža, že Boh nad nami bdie a vie, čo robí...

Gabriel Németh (1969) žije a tvorí v Čiernej nad Tisou.
Vydal básnické zbierky: Za súmraku, Slnko nad básňou, Rodinný album a Srdce na kľúč.

Nesmrteľné Yesterday
Poludnie zovrelo ako voda na kávu.
Sedím a spomínam
na rok tisíc deväťsto osemdesiat,
keď zastrelili Lennona.
Napnutý ako struna na gitare
prijal som túto správu
a pýtal sa Boha:
Kde je Tvoja  spravodlivosť?
On iba chytil do ruky gitaru
a zaspieval do noci
nesmrteľné Yesterday.

Tma – cesta k bolesti
Ku kvetom vedie
cesta z broskyňových sadov
k slzám cez rany.
Láska, ten chlieb na stole,
krváca a občas raní.
Svetlo, patriace tajomstvu k súmraku,
a k noci hviezdy a ich inotaje...
Láska večná je ako Boh.
Bolesť večná tma je.

Rozprávka s tebou o tebe
Boh ma skúša
vysloviť tvoje meno
do vankúša.
Oprieť sa o nás,
o dávny sen, o náš kríž.
Hviezdy ti zosadli na pery.
Nemusím byť pritom Exupéry,
aby mi každý uveril,
že život s tebou
je rozprávka na každý deň.

(Básne zo zbierky Srdce na kľúč)
::

Ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.