- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

16. marca 2017

Havranov politický idiotizmus

Novinár a vraj tiež teológ a najnovšie spisovateľ Michal Havran napísal zas jeden žlčovitý článok, tentoraz o prezidentovi Jozefovi Tisovi. Pravdaže, pritom si opäť zobral na mušku aj slovenský katolicizmus, a teda nepriamo značnú časť národa.
Článok nazvaný Tisov politický katolicizmus (denník Sme, 16. marca 2017) je plný invektív, zväčša neurčitých, no o to jedovatejších. Napríklad, autor v súvise s Jozefom Tisom a slovenskou štátnosťou spomína aj „únosy a politické vraždy“ (ide zrejme o kauzu zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny) a tiež „prípady pedofilných kňazov“. Skrátka, splieta všetko možné i nemožné, len aby očiernil svojho ideového oponenta.

Napodiv, v texte nájdeme aj „konštruktívny“ prvok. Autor stanovuje, ako by mal vlastne katolicizmus vyzerať – mal by byť „progresívny“; a úplne najlepšie by asi bolo, keby každý katolík začal vyznávať nové náboženstvo – náboženstvo pokroku, presne také, aké vyznáva sám autor.
Mimochodom, Havranove písačky, múdro sa tváriace, pritom ťažko stráviteľné, s nepeknou štylistikou, sú len napodobeninou serióznych úvah. Na ilustráciu stačí hádam krátky citát: „Jozef Tiso... ako vzdelaný antisemita vedel, že jeho sebaštylizácia do polohy nesvojprávneho eschatologického hrdinu žijúceho v geopolitickom blude o milenaristickej existencii jeho nacistického rezortu po nemeckom víťazstve, a zároveň do polohy človeka, ktorý sa za nás údajne obetoval a dnes sa bez ohlásenia stretáva s vyvýšeným Kristom, je teologický nezmysel...“ Veru, nezmysel, ale z inej strany!
Ak slovom idiotizmus označíme niečo až chorobne popletené, tak potom predmetný článok je ukážkou takéhoto idiotizmu. Navyše, hodnotenie histórie bez náležitého rešpektovania faktov a čo i len náznaku ochoty pochopiť, čo a prečo sa udialo, je pokrivené a nespravodlivé.
Ján Maršálek
::
Súvisiace články:

3 komentáre:

  1. Anonymný16.3.17

    Kto to financuje takýchto protištátnych idiotov? Žiaľ, je ich viac takýchto krvilačných, pomstychtivých, zlých a neobjektívnych bezbožníkov, najmä z radov politických komentátorov, ktorí negujú všetko čo je slovenské, čiže národné. K podnetnému článku iba toľko: Nie havran, ale hyena! milan kupecký

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Starý dobrý filozof Epiktetos hovorí, že zblúdených a pomýlených ľudí treba ľutovať a nie sa na nich hnevať:
    „Poľutuj tých nešťastníkov a snaž sa, aby ich zablúdenia nevyvolali v tebe zlosť.“

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anonymný17.3.17

    Nech mi Havran odpustí môj momentálny hnev, keď som takého počiny označil ako hyenizmus, som však hyperaktívny, no prikláňam sa k výroku filozofa Epiktetosa, treba im odpustiť pretože nevedia čo robia, alebo vedia to veľmi dobre a vedome sa pretvarujú a angažujú (majú asi prečo), neuvedumujúc si dôsledky svojho konania. Milan Kupecký

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.